Världen säger Ja, Lycksele (S)äger Nej!

Jag kan inte låta bli att reflektera över en märklig inställning. Förutom den stora flyktingkris som råder just nu så är miljöfrågan en av de stora frågorna som media lägger stort fokus på. Alla världens ledare var samlade i Paris förra veckan och mötet pågår fortfarande nu under miljöminister Åsa Romsons ledning. Vår miljöminsters inställning till miljöfrågor kan i och för sig debatteras men det är inte det som min reflektion rör sig om. Det handlar om hur snävt de styrande politikerna i Lycksele kommun tänker. Den styrande röd/röda majoriteten säger nej till en motion om att inrätta laddstolpar för el och hybridbilar. Ett signalvärde som verkligen går emot strömmen av det miljöarbete som pågår runt om i världen. Vem kan tänka sig att köpa en el eller hybridbil i Lycksele kommun om man inte kan ladda upp den. Världen säger ja till att minska koldioxidutsläppet men Lycksele kommun vill inte medverka.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

6 kommentarer

 1. Kristoffer Grundström

  Har själv bott i den där staden så nog vet man hur negativa folk är.

  Det var också EN av anledningarna till att jag flyttade hem igen.

 2. Mikael Pallin

  Du ger dig alltså inte i den här frågan? Här försöker du vinna ”miljöpoäng” på en fråga som knappast faller under det kommunala ansvaret. De allra flesta (om inte alla) elhybriderna går att ladda i ett vanligt vägguttag på 8-10 timmar. Laddstolparna gör att laddningstiden kortas ner till 20-30 minuter. Detta är inte en kommunal fråga den här gången heller. Jag menar alltså på fullaste allvar att detta är upp till kraftbolagen och övriga näringen att hantera. Om staten sedan väljer att subventionera detta i stället för att belasta kommunerna med fler åtaganden så blir det inte sämre. Någon kommer i alla fall att få betala investeringen. I ert förslag kommunens skattebetalare.

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Du gör det väldigt svart och vitt. Den som nyttjar elstolparna är de som betalar för förbrukningen, det är givetvis bra om vi kan få andra aktörer att intressera sig för investering. Jag tycker att signalvärdet är viktigt, det går inte att säga nej bara för att det inte är ett rött förslag!

   • Mikael Pallin

    Signalvärde eller ej, det är ingen kommunal uppgift och har inget med rött. blått svart eller vitt at göra.
    Ni brukar ju vara principfasta i andra näringslivsfrågor, varför blev just detta en kommunal fråga? Det kan ju inte bara ha varit en Paris-fråga? Jag vet att ni förespråkat att kommunen ska vara fossilfri men det fixar inte kommuen själv. Däremot kan man driva frågan om att alla kommunala fordon ska gå på bränslen som inte belastar miljön vilket torde vara lättare att motivera om man verkligen vill föregå med gott exempel. Undvik flyg till förmån för tåg, upphandla klimatsmart o.s.v. Det tror jag personligen har ett större signalvärde än ett antal laddstolpar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.