Varför gör man skillnad?

Den mycket omtvistade utredning som Ilmar Reepalu ska presentera under hösten väcker redan stor oro. Det är en utredning som den rödgröna regeringen lät tillsätta för att blidka Vänsterpartiet så att de skulle stödja den rödgröna budgeten. Det handlar om att begränsa möjligheterna att generera vinst i företag som erbjuder välfärdstjänster. Det är intressant att hela utredningen fokuserar på just de företag som levererar välfärdstjänster och inte på de byggföretag som bygger lokaler till vård, skola och omsorg, den fokuserar inte på de företag som säljer böcker till skolan, den fokuserar inte de företag som levererar mat eller andra nödvändiga produkter till vård, skola och omsorg. Varför gör man denna skillnad?

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

13 kommentarer

  1. Stefan Klein

    Märkligt att du som politiker inte begriper skillnaden. Ett byggföretag vinner en upphandling i konkurrens. Detsamma gäller inte inom välfärdssektorn. Där kvitterar företagen ut en fast ersättning per elev eller behandling eller per boendedygn på flyktingförläggningar och hvb-hem. Ju lägre kostnader, desto högre vinst.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Det fungerar inte riktigt så! Det finns stora krav som ska vara uppfyllda inom skola, vård och omsorg för att få utföra dessa tjänster och när debatten hela tiden fokuserar på skattefinansierad verksamhet så är det underligt att vissa delar går helt fria från diskussion

  2. Jonas E

    Det är ju skillnad på att utföra en enstaka tjänst, eller att driva en verksamhet – så där blir det lite äpplen och päron i din jämförelse, och jag kan nog personligen tycka att man ska börja med att se till att dessa välfärdsbolag måste skatta helt i Sverige för att få ta del av Skattemedel för sin verksamhet överhuvudtaget !.
    Man kan också undra varför man ska privatisera något som fortfarande ska betalas med skattemedel ?.
    Sen så tycks vinsterna i till större delen finnas i lägre personaltäthet – borde det inte strida mot arbetslinjen ?.
    Slutligen så måste ju även du tillstå att det sticker i ögonen på skattebetalare när ”vissa” inte utför sina tjänster korrekt, men ändock fyller sina fickor – vatten och bröd till dagisbarn, John Bauer osov. – där ägarna skott sig väl, men hur väl utfördes tjänsterna ?, och vem fick sen ta notan ?.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Jag tycker att hela debatten är snedvriden. Det finns bra offentlig verksamhet likaväl som det finns de som inte sköter sitt uppdrag på ett bra sätt. Detta finns även på den privata sidan. Vad som är skrämmande är att det finns en stor kontrollapparat för privata utförare av offentlig verksamhet men det finns inte den kontrollen på den egna verksamheten från det offentliga. Det är en av anledningarna till att vi får höra kritik från privata utförare i allt större omfattning. Jag tycker inte om att man gör vinst på en verksamhet och det görs på ett felaktigt sätt. Man kan titta på statistik och tolka det hur man vill, det sitter inte alltid i att privata utförare har lägre personaltäthet, det sitter mer ofta i att det offentliga har för hög personaltäthet. Titta på vår egen kommun, jämfört med liknande kommuner i samma storlek har vi ca 200 medarbetare för många. Det skulle inte fungera i en privat verksamhet. Vinstdebatten har dock blivit snedvriden. Alla verksamheter (föreningar,kyrkan,alla som driver verksamhet) måste drivas med en vinst, oavsett driftsform. Skillnad blir hur du återinvesterar vinsten. Jag tycker inte att det är ok som skattebetalare att betala mer i skatt för att vissa verksamheter inte kan hålla sin budget. Det är givetvis en speciell situation att driva skola, vård och omsorg men det finns en rad olika möjligheter till avtal som gör att ersättningen är fast och då är det upp till utförarna att driva verksamheten så bra man kan. Det går inte att begära extra pengar för att man behöver hyrläkare eller investera i ny utrustning, det är bara att hantera det inom befintliga ramar. Titta på hur ekonomin ser ut för många offentliga verksamheter, de kan visa upp stora förluster men ändå fortsätta att driva sin verksamhet, lite skillnad för en privat utförare.

      • Jonas E

        Att debatten är lite snedvriden kan jag hålla med dig om, för vad är egentligen viktigast ?.
        – valfrihet, eller bra offentlig verksamhet för alla ?…… dom två tycks krocka allt för ofta i verkligheten där det ständigt måste sparas !.
        För en företagare drivs ju i slutändan av ett monetärt intresse – så är det bara, och är det riktigt bra att blanda in monetära intressen i offentlig verksamhet ? – som borde ha service som huvudmål !.
        Just det monetära intresset ger ju en tendens till att den Privata sidan tar över det som är lönsamt och det offentliga får sitta med det olönsamma – blir det billigare då totalt sett eller inte ?.
        Apoteken visar ju flera tecken på just det, då det tidigare var så att de lönsamma sponsrade de olönsamma, så att samhällsservicen skulle bestå – det senaste jag hörde var att privata olönsamma Apotek nu skulle få statsbidrag för att just samhällsservicen skulle bestå, alltså det som tidigare sköttes inom systemet till ringa kostnad för skattebetalarna blev då dyrare privatiserat – blev inte riktigt som utannonserat av Alliansen där !.
        Bilprovningen tycks bli dyrare och dyrare för varje år efter privatiseringen, mot för tidigare då priserna faktiskt stod rätt stilla – nyttan för folket där kan man undra ?………nu har det egentligen blivit lönsamt att underkänna bilar för privata aktörer – då får dom ju in fler kunder och mer pengar, ett intresse som definitivt inte fanns i offentlig regi !.
        Att kostnaderna skenar i offentliga sektorn var väl en av de orsaker som ni Moderater angett för att privatisera – men har det blivit billigare och bättre av privatiseringar ?, är en mycket viktig fråga i sammanhanget, och där bör väl debatten ligga !.
        Finns det så pass stora vinst utrymmen som det anges av Ilmar Reepalu mm, så kan man verkligen undra om vi fått mer eller mindre för våra skattepengar ?.
        Slutligen så undrar jag fortfarande varför inte dessa välfärdsbolag måste skatta helt i Sverige för att överhuvudtaget få ta del av Skattemedel för sin verksamhet ? – borde ju snarare vara ett krav, och skulle nog kunna lugna debatten en del !.

        • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

          Jag uppskattar ditt engagemang, jag diskuterar gärna med personer som dig som tar upp sakfrågor istället för som många att blanda in mig som person. Debatten om vård, skola och omsorg kopplat till driftsform har på många sätt landat snett och det har skadat debatten. Som jag tagit upp tidigare finns det både bra och dåliga verksamheter inom offentligdrift och alternativ drift. Trist nog så finns en kontrollfunktion enbart för alternativa driftsformer och inte för offentliga verksamheter. För mig är det viktiga i denna fråga att vi erbjuder bra kvalitet och där är driftsformen av mindre betydelse. Vinstintresset har tyvärr fått en negativ stämpel och klassats som något fult och inte förenligt med att driva en bra verksamhet inom vård, skola och omsorg. Alla företag måste generera vinst det är en självklarhet, jag är mer förvånad över att de offentliga verksamheterna inte har krav på att åtminstone ha en budget i balans.
          När det gäller Apoteken så finns det rekommendationer hur många apotek som det finns ”utrymme” för i varje stad och tätort och det handlar inte hela tiden om att vissa apotek plockar russin ur kakan och lämnar det olönsamma åt staten. Kritiken har kommit på bla dåligt sortiment men då har man inte satt sig in i hela frågan. Det handlar inte om konkurrensutsättning utan om att släppa marknaden fri för etablering .
          De summor som Ilmar Reepalu tar upp som övervinster är definitiv en sanning med modifikation. Den summa som hela tiden florerar är 15 miljarder kronor. Då måste vi komma ihåg att detta är en summa som ska slås ut på 10 år. Hälften av denna summa tillskrivs bemanningsföretagen så kvar blir 750 miljoner kronor utslaget på alla de företag som driver verksamhet i vårt land. Om du delar 750 företag jämt över våra kommuner så blir det 2,5 företag per kommun. Hur många finns i lilla Lycksele? Betydligt fler än 2,5. Räkna våra storstadsregioner så blir summan helt annorlunda. Min ingång i detta är att summan inte är så astronom som Reepalu vill påskina. Den genomsnittliga vinsten för företag inom skola, vård och omsorg är mellan 3-6% . Denna nivå måste man ha för att kunna driva ett företag och kunna återinvestera.
          Slutligen när det gäller att skatta i Sverige så införde dåvarande finansminister Anders Borg förbud för skatteplanering i ”paradis” och detta har haft effekt.
          Det blev ett långt inlägg och det är svårt att ta en omfattande debatt via inlägg på blogg men jag tycker denna fråga är betydelsefull för hela landets företagsamhet.

          • Jonas E

            Jag har full förståelse för att det lätt blir till en diskussion kring enbart vinster, just för att när vissa välfärdsbolag tar ut stora vinster och samtidigt inte levererar det som dom ska – så blir man jäkligt irriterad …. även du skulle jag tro – bolag kan ju gå i konkurs och då får staten betala i alla fall, för dom har ju inget val, servicen skall fram…. tänkte i första hand på John Bauer här, vinsterna togs ut först så det inte fanns kvar pengar till verksamheten !.

            Just Apoteken var ju som jag tidigare beskrev självbetalande, så olönsamma betalades av lönsamma – allt för samhällsnyttans skull, och sen så såldes detta av som paket med några lönsamma och någon enstaka olönsam, och den som köpte var tvungen att ha alla igång under en viss tid, när sen den tiden löpte ut så krävdes det bidrag för att dom olönsamma ska vara kvar, för då fanns ingen intresse längre – konsekvensen är att det skulle varit billigare i längden att inte privatisera detta.
            Visst har det tillkommit fler apotek, men det är fler där det redan fanns, ha för mig att det bara är ett enda som tillkommit där det tidigare inte fanns något apotek alls – ganska så dyrt för bara ett enda apotek tycker jag !.

            Jag är väl egentligen inte emot privatisering, men då skall det också finnas en nytta med det – såsom att det skall vara billigare, bättre, på platser där det offentliga inte vill själva osov………. annars så sköter det offentliga detta bättre själva !.
            Tyvärr upplever jag att Moderaterna i just privatiseringsfrågan som Moderaterna låter ideologi gå före nyttan allt för ofta, som privatiseringen av Bilprovningen och liknande – vad är nyttan för skattebetalarna där då det blir dyrare än innan för dom ?.
            Där tror jag Moderaterna rent hjälper fram privatiseringsmotståndarnas argument, när man låter ideologin gå före logik – http://stockholmsrean.se/ !.

          • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

            Om jag ska vara krass så håller jag med dig i frågan John Bauer, det är inte ok att göra som de gjorde. Vår partiledare gjorde ett uttalande för ett tag sedan där hon sa att dåliga skolor som inte håller måttet på kvalitet inte ska få vara kvar och detta måste iså fall även gälla offentliga skolor. Återigen så tycker jag att kvaliteten ska styra inte driftsformen och då måste det gälla åt båda håll. Man kan inte stirra sig blind på att stat/kommun alltid är de bästa utförarna som gör det bästa jobbet. I tidningen Dagens Samhälle som kommer ut i dag står det en rad artiklar på detta ämne. Det visar med stor tydlighet att det finns ingen svart eller vit sida i denna fråga. Jag tycker inte om att sätta ideologi före sunt förnuft och jag upplever inte att denna debatt förtjänar att landa här. Vi pratar 100 000 tals arbetstillfällen och betydligt många fler som är beroende av skola, vård och omsorg som drivs av alternativa driftsformer och i många kommuner har man sänkt kostnaderna tack vare att man har många driftsformer som får en summa för att utföra ett uppdrag och har ingen möjlighet att begära mera påslag som det offentliga gör. Nytta med alternativa driftsformer är att det är bra med valfrihet och att vi alla är olika med olika behov, därför är det bra att kunna välja. Jag tycker inte om att staten ska bestämma hur jag ska styra upp mitt familjeliv genom att begränsa det med lagar om delad föräldrapenning mm

  3. Jonas E

    I rättvisans namn så är det knappast 100 000 tals jobb som står på spel, då om ( och det är ett stort OM ) man skulle återföra verksamheten till det allmänna så ökar antalet anställa inom det allmänna med motsvarande som försvinner i det privata – dom som blev privatiserade jobbade ju i princip alltid åt det allmänna innan, så frågan är om privatiseringar givit fler jobb eller färre – skulle tro på det senare då privatiseringsvinsterna i princip alltid tycks ligga på bemanningen !.
    Visst att ett en fast peng för privata är det som gäller – där är vi överens, men kommunen som i princip alltid har ett sparkrav kan ju inte spara på just den pengen då den är på ett fastställt belopp, utan måste då spara mer på alla egna verksamheter – då blir helt plötslig den privata dyrare än det kommunala för kommunen !.
    Jag vet att det kan också bli billigare för kommunerna – tex. Personliga assistenter får mindre betalt som privatiserade då dom går på annat avtal, så det blir de anställda som få betala för besparingar där, men det kan också bli som jag beskrev tidigare – dyrare med privatisering !.
    Skillnaden mellan offentliga och privata skolor som inte håller måttet, är ju att de privata tagit ut vinster – det sticker i ögonen per automatik att de som tagit ut pengar i vinst från offentliga medel sen inte sköter sig, betydligt mer än en offentlig som i princip alltid är underfinansierad till att börja med !.
    Likheterna mellan de offentliga och privata skolorna är att det alltid är det offentliga som betalar slut notan oavsett hur någon av dom skött sig – john Bauer visar ju på det !.
    Valfriheten gäller ju egentligen bara i städer, så fort man kommer utanför städer så är det lokal monopol på välfärden oavsett utförare – tycker nog personligen att allt borde vara bra nog så man slipper välja, det skulle vara bäst !.
    Föräldrapenningen – där är vi helt överens, för de som inte har praktisk möjlighet att fördela av olika anledningar – tappar ju månader, jag och min fru tillhör den gruppen som rent tappar månader på grund av detta………. jag har ingen som helst möjlighet att ta ut dom, så dom bara försvinner !.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Vi är uppenbarligen inte överens om att alternativa driftsformer är ett bra komplement till det offentliga. Jag tror på valfrihet och jag tror på att använda rätt kompetens till rätt saker. Att blint tro på att det offentliga gör bra jobb är för mig en orimlig tanke eftersom det inte fungerar så. Staten är inte bäst i alla lägen

  4. Jonas E

    Nej vi kan not inte riktigt nå samsyn där – det trodde jag nog inte heller.
    Men kan du svara på vad som är nyttan med att privatisera och sälja ut det som vi skattebetalare redan betalat för en gång – varför inte hyra ut verksamheterna istället ?.
    Det blir ju då lättare att ta tillbaks om det inte fungerar – det finns för många exempel på hur man i princip givit bort väl fungerande offentliga verksamheter till privata idkare, som sen i sin tur säljer det vidare med stor vinst, och det blir ju i princip otillbörligt gynnande av enskild – det finns Domstolar som fällt kommuner för detta, men ändå så fortsätter man göra det – framförallt Moderat styrda kommuner …. varför låter man sin ideologi förblinda sunda förnuftet ?.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Det finns inga svarta eller vita svar. Det finns kommuner där alternativa driftsformer fungerar väldigt bra och man ser stora vinster både med kvalitet, tillgänglighet och ekonomi. Det handlar inte alltid om att sälja ut verksamheter, Apoteket har man öppnat upp för etablering, det handlar inte om att sälja ut, Friskolor handlar om att driva en verksamhet och få betalt med skolpeng för att driva en verksamhet. Äldreboenden handlar ofta om att den enskilda betalar ersättning för att bo där precis som man gör vid ett kommunalt äldreboende. Primärvård handlar det om att man skriver ett avtal om att utföra en tjänst för landstinget och här finns det uppsägningstider och en rad klausuler som skyddar båda parter om det skulle bli konstigheter. Det finns alla varianter och därför kan man inte enbart fokusera på det som kanske inte är så bra

      • JonasE

        Vad tjänar samhället egentligen på att beskatta skattepengar`?, det blir som en privat offentlig sektor = beskatta skatten !.
        Normalt skapar en privat sektor plus i skatter – där inkomsterna inte kommer från skattemedel, men en privat sektor som lever till 100 % på skattemedel är ett politiskt reptrick och en matematisk bluff !.
        Samhället får inte in mycket på det upplägget, på detta måste samhället ha beredskap om privata offentliga sektorn konkar – så jag vill nog påstå att det då blir dyrare än billigare i slutändan !. Speciellt när man blandar in utförsäljningar som du vill avfärda så lättvindigt – skulle du sälja din egen bil eller din bostad för en bråkdel av värdet ? – knappast! , så varför göra det med offentliga verksamheter ?.
        Avtal och klausuler i alla ära, men det fanns ju avtal och klausuler med John Bauer också – skillnaden är att en privat idkare kan bara skita i det hela och konkursa, men det offentliga måste driva det oavsett hur det går ekonomiskt !.
        Moderaterna har ju bromsat regleringar i detta – varför ?, om det nu är kvalitén som räknas !.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.