Ett tydligt ställningstagande!

Moderatkvinnorna säger blankt nej till regeringens kvoteringsförslag

Näringsminister Mikael Damberg meddelade i eftermiddag att regeringen föreslår att till år 2019 ska minst 40 % i bolagsstyrelserna bestå av kvinnor. Annars väntar dryga böter för företagen på mellan 250 000 och fem miljoner kronor, beroende på bolagets storlek.

– Förslaget från regeringen är, förutom ett inskränkande av äganderätten, rent kontraproduktivt i utvecklingen av att få fler kvinnor på beslutsfattande positioner i samhälls- och näringslivet, kommenterar moderatkvinnornas ordförande Annicka Engblom.

Moderatkvinnorna menar att det istället är attitydförändringar och stimulanser som är svaret och under alliansregeringens tid skedde en positiv utveckling av både antalet kvinnor i bolagsstyrelser och andelen företag ägda av kvinnor. En utveckling som tyvärr gått åt motsatt håll sedan regeringsskiftet 2014

– Säg mig den kvinna som vill bli bedömd efter sitt kön och inte efter den kompetens man har. Jag tror inte ens regeringens egna kvinnliga ministrar vill bli inkvoterade, utan bli erbjuda sina ministerposter efter kompetens, fortsätter Engblom.

– Jag betraktar regeringens förslag om kvotering som både ogenomtänkt, ogenomförbart och egentligen ett sätt för regeringen att håva in pengar till en underfinansierad budget snarare än ett slag för jämställdheten, avslutar Annicka Engblom.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.