Enögd rödgrön syn på företagande!

Jag tycker det är skrämmande hur enögd den rödgröna regeringen är. Nu har man beslutat att granska alla företag som driver HVB hem. Nu ska marknaden kartläggas och regeringen har redan förutsatt att följden av den granskning som ska göras blir färre privata företag och mer kommunal verksamhet. Det kanske har att göra med att färre ensamkommande kommer till Sverige, det kanske även har att göra med den nya lagstiftningen som innebär att HVB hem ska göras om till stödboenden Civilminister Ardalan Shekarabi (S) pekar på att det finns en intressekonflikt.
– Företagen vill göra så stora vinster som möjligt, medan vi har ansvaret att hushålla med skattebetalarnas pengar och se till att kvaliteten säkerställs.
Det är otroligt trist att vi har en civilminister som generaliserar så grovt.
Varför ser man inte på helheten istället. Kommuner som driver HVB hem gör även dom vinster på sina verksamheter och det är helt i sin ordning. Återigen en rödgrön regering som inte anser att Sverige behöver företagandet utan det är staten som ska hantera allt.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

14 kommentarer

 1. Jonas E

  Nu är det ju en enorm skillnad på när privata gör en vinst och när kommuner gör en vinst – i den första så tas vinsten ut och gör privatpersoner rika, och i den senare så används ju vinsterna till övrig verksamhet inom kommunen, så då försvinner ju ingenting av skattemedlen !.

  Sverige behöver företagande – helt klart, men varför skall dom finansieras med skattemedel? – för då blir ju dessa företagare en kostnad för staten, och det är väl företagare som faktiskt bidrar till staten vi behöver för välfärden – eller ?.

  Jag vet att du kommer att välja att misstolka mig här, men kan företagare på ett HVB-hem bli miljonärer bara på ett par år så är det något som inte stämmer, och det är knappast en vinst för staten mot för att driva det själv – då dessa vinstmiljoner kommer det allmänna till del istället !.

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Kan du säga mig vad skillnaden är mellan alla verksamheter som bekostas med våra skattepengar. Vägar, järnvägar, kollektivtrafik, läromedel, mat, förbrukningsmaterial mm

   • Jonas E

    Järnvägarna är ju sämre än någonsin – kan ha något att göra med att de privata kommit på att det är mycket mer lönsamt att laga ett haveri än att sköta ett underhåll på järnvägarna ( tyvärr är det så upplagt )……… sen så är det skillnad på att göra ett tillfälligt jobb åt det allmänna och ta över hela driften över tid – det måste ju du också se !.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

     Allt som betalas med skattemedel borde väl betraktas på samma sätt!

 2. Janne

  Varför är det enögt att granska en bransch där riskkapitalföretag gör stora vinster medans man ” hyvlar” tjänsterna för de anställda, med följd att ingen får jobba heltid?! HVB branschen är en del utav de branscher där man gör sig pengar genom att utnyttja både brukare och framförallt anställda! Kommunen å sin sida ser de anställda som en tillgång och inte bara en kostnad som man måste reducera till varje pris oavsett om det påverkar den anställde bland annat ekonomiskt med bland annat begränsad möjlighet att ta lån!

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Det är intressant att man ser på egna företagare kontra kommuner som natt och dag. Hur kan du tro att kommuner alltid gör det bästa resultatet och egna företag alltid det sämsta.

   • Janne

    Därför att det är som natt och dag!
    Vinstintresset styr företagen till att minska kostnaderna, i lägre tjänster och osunda arbetstider.
    Vi har bland annat Frösunda och Humana som exempel på företag där vinstintresset lett till hyvlade tjänster med lägre tjänster.
    Medans kommunerna samordnar så att man kan jobba heltid i fall man vill!
    Men man kan ju välja att tolka som man vill, vilket du gör oavsett vad man än säger!

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

     Tycker du att äldreomsorgens delade turer är något föredöme? Jag tycker givetvis att alla som driver verksamhet ska göra det under bra villkor. Det jag opponerar mig emot är att många väljer att bara se vård och omsorg när vi pratar skattefinansierad verksamhet som utförs av andra aktörer. Var är skillnaden med all annan skattefinansierad verksamhet som utförs av andra aktörer. Det andra jag opponerar mig emot är att de flesta verkar anse att det är ok med förluster i välfärden men det är inte ok att göra saker smartare och göra en vinst för att kunna återinvestera.

     • Janne

      Så du menar att det är för att minska på delade turer som man drar ner på tjänstegrader???! Det var ett av de sämsta argumenten jag hört! Det som händer är att de anställda går ut på ”timmar” och jobbar, vilket innebär mer oregelbundna tider och sämre villkor än om de gått på ett fast heltidsschema.
      Jag är helt ok med vinster i välfärden, men då ska de gå tillbaka till anställa samt brukarna och inte ner i ägarnas fickor!

     • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Hur stora vinster tror du att företag inom vård, skola, omsorg gör? De flesta företag ligger under 5% vilket innebär att det precis går runt för att driva ett företag. Debatten är så snedvriden pga att man lyfter fram ett fåtal stora koncerner när majoriteten är små eller medelstora företag. Varför vill ingen titta på förluster i välfärden, det är ännu mer allvarligt att vi ska betala extra skatt för att verksamheter inte kan hålla sin budget.

 3. Janne

  Men hur var det nu med ert företag Medicinkonsult, gick inte ni in och ”hotade” med att lägga ner verksamheten 2015 i fall ni inte fick mer pengar? Varför skulle ni ha mer skattepengar än andra verksamheter, då du själv anser att vi inte ska behöva betala extra skatt för att man inte kan hålla budget?
  Mig veterligen är det ingen annan privat eller Landstingsdriven HC som har hotat med att lägga ner utifrån att man har för snål budget!
  Var det förutom att en del ägare lämnade företaget , så att det var för låg vinstmarginal eller?

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   För att göra denna kommentar trovärdig vore det klädsamt om du hade fakta innan du påstår något du inte har belägg för . Medicinkonsulten har 4500 listade patienter, för ca 3 år sedan dog den ena ägaren av två hastigt och det innebar en stor förändring i företagsbilden samt även en omänsklig arbetssituation för den kvarvarande ägaren tillika läkaren att driva hela verksamheten för egen maskin. Efter drygt 2 år med en orimlig arbetssituation så fanns inget alternativ kvar. Det finns i de avtal som landstinget har tecknat inte en enda krona för att täcka upp för vikarier eller andra kostnader som de landstingsdrivna hälsocentralerna har. Det finns ingen konkurrensneutralitet även om det står tydligt i avtalet. Det du kallar hot var inget annat än ett krav att landstinget skulle följa det ingångna avtalet. Vi hittade en annan lösning för drygt ett år sedan som visade sig vara hållbar men denna lösning fanns inte då beslutet togs att säga upp avtalet.

   • Janne

    Så du menar att genom att anställa fler Läkare så fick ni en ökad kostnad??
    Mig veterligen har återigen ingen av de andra privata hälsocentralerna hotat med att säga upp avtalet för att få mer pengar, och deras situation skiljer ju sig inte mot er!

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

     För det första har vi aldrig hotat med något, om du vore insatt i hur hälsovalet fungerar i Västerbotten så skulle vi kunna ha en mer nyanserad diskussion.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.