Vi har inte råd med förluster!

Denna vecka kommer den rödgröna regeringens utredare Illmar Reepalu att lägga fram sin rapport om vinster i välfärden. Utan att ha läst annat än delbetänkanden av rapporten så upplever jag att hela debatten har hamnat fel och många har fastnat i en argumentation som vid närmare eftertanke inte stämmer överens med verkligheten. Den offentliga sektorn ställer krav på hur de vill att verksamheter ska utformas och de sätter även ett pris på detta . Utföraren som blir godkänd av den offentliga sektorn utför uppdraget enligt fastställda regler och får en summa pengar för detta. Här kommer den första felaktigheten i debatten, påståendet att det rullar ut miljarder av skattepengar i vinster ur vår välfärd. Hur kan det göra det? Det offentliga lägger inte mer pengar på en utförare än vad den gör på den egna verksamheten. Utföraren har fått en summa pengar för att utföra ett uppdrag, utföraren gör detta på sitt sätt vilket innebär att man kan återinvestera i sitt företag . Den egna offentliga verksamheten däremot går inte att styra lika enkelt och där är det svårt att ha en ekonomi i balans ofta måste mer skattepengar tillföras för att utföra samma verksamhet som utföraren gör. Utföraren av en offentlig verksamhet som utför sitt uppdrag på ett mer ekonomiskt sätt och kan generera en viss vint betalar även skatt in till staten på denna vinst vilket ger en extra inkomst till staten. Något som den offentliga sektorn inte gör. Det finns en retorik i denna debatt som inte stämmer. Det vi ska arbeta mot är förluster i välfärden, det har vi inte råd med!

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

3 kommentarer

  1. Jonas E

    Vi har inte råd med en överetablering som blir i storstadsregionerna, för det blir till en förlust för alla, då staten får betala för den i vilket fall = merkostnad !…. där rullar det ut många onödiga miljarder – sen så privata vinster för skattemedel ? … du ser inga fel i det alls då ?.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Alla verksamheter oavsett driftsform ska ha en ekonomi i balans. Varför finns inte dessa krav? Du beskriver vinst som en extra utgift för den offentliga sektorn vilket är helt felaktigt. Det handlar om att göra saker smartare och mer effektivt. Ofta tillförs mer medel för att klara den offentliga sektorn och varför ska våra skattepengar gå till verksamheter som inte kan hålla i sin budget?

      • Jonas E

        Nu beskriver du motsatsen till vad som faktiskt sker = det blir mindre pengar till välfärden om man tar av dom till privata vinster – rätt självklart….. går en offentlig verksamhet med vinst så går ju dom pengarna tillbaks till det offentliga och används till det om inte går med vist – allt offentligt kan nämligen inte gå med vinst då servicen över hela landet också skall uppehållas…. däremot om vinstpengar går till privata fickor så är dom ju helt förbrukade för det allmänna – är det bra tycker du ?…..
        Varför är det inga andra länder som tillåter det i skolor som exempel ?…. inte ens privatiseringsdårarna i USA tycker att det är ok !..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.