Kasta utredningen i papperskorgen!

På fredag är det sista dagen för att lämna in remissvar på Illmar Reepalus utredning om att stoppa vinsterna i välfärden. Reepalu har på den rödgröna regeringens uppdrag tagit fram en drygt 800 sidor tjock utredning som innehåller en rad bra förslag till förbättringar inom skola, vård och omsorg. Tyvärr överskuggas alla dessa förslag av förslaget om att begränsa vinst på det operativa kapitalet. Det är inte en enkel ekvation att förstå vad Reepalu egentligen menar och tyvärr har den rödgröna regeringen genom att sprida vilseledande retoriska argument fått många att tro att Reepalu har goda avsikter med sina utredningsförslag. Majoriteten av de företag som driver verksamhet inom skola, vård och omsorg är små, medelstora företag som till stor del drivs av kvinnor. Dessa företag äger oftast inte sina fastigheter, lokaler och har därför inget stort operativt kapital. Medicinkonsulten Hälsocentral i Lycksele är ett av de företag som kommer att drabbas hårt om Reepalu får igenom sina förslag om att begränsa vinstuttag på det operativa kapitalet. Det operativa kapitalet ska bla täcka löneökningar, investeringar och andra oförutsedda kostnader i en verksamhet. Eftersom Medicinkonsulten inte äger sina lokaler och inte har några skulder innebär Reepalus förslag att företaget kommer att behöva minska det operativa kapitalet med 100,14% Det är ett rent Pomperipossa förslag som innebär att Medicinkonsulten måste gå med förlust varje år. Alla som har den minsta insikt i hur företag drivs vet att man inte kan driva verksamhet med förlust. Reepalu har kommenterat denna del av sitt förslag och tycker då att verksamheter som går med förlust ska låna upp pengar i bank för att täcka förlusterna. Det känns inte som ett seriöst förslag att låna upp pengar för att driva en verksamhet. Jag tycker att vi ska kasta Reepaluutredningen i papperskorgen och istället lägga fokus på att utveckla kvalitet inom skola, vård och omsorg oavsett driftsform. Jag tycker också att vi ska ställa krav på att vi inte accepterar förluster i välfärden. Med gemensamma insatser kan vi också få denna karusell av hyrpersonal att stanna upp och vi kan erbjuda en bra arbetsmiljö för alla medarbetare.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.