Inget konstigt att följa en bestämd klädkod!

Jag tycker det är intressant att EU domstolens dom tidigare i veckan har fått så stora proportioner. Domen handlar om att arbetsgivaren kan bestämma om jag som medarbetare får ha politiska, religiösa eller andra symboler på mig på min arbetsplats. Det handlar också om att arbetsgivare ska ha en tydlig policy som ska vara väl känd bland alla medarbetare. I en debatt i media vinklade Vänsterpartiet frågan ännu längre och sa att det var en jämställdhetsfråga och att alla kvinnor hade rätt till sin egen kropp. Jag tycker inte att det är märkvärdigt att en arbetsgivare som har en viss klädkod på sitt företag också har rätt att ställa krav på hur medarbetarna efterlever den klädkoden. Det handlar om alla som arbetar på den arbetsplatsen och det handlar inte om som (V) vill påskina enbart mot kvinnor. Idag finns redan tydliga regelverk inom vissa yrken gällande klädsel så detta är inget nytt och främmande

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

12 kommentarer

 1. Leif

  Precis, hedra din arbetsgivare alla timmar om dygnet. Vill han att du ska komma sexigt klätt är det väl bara att bita ihop!

  Sjukt hur ni håller på att försvara dom som förslavar oss vanliga människor, avgå och försvinn från politiken.

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Så du tycker att det är fel att ex ett flygbolag har enhetlig klädsel för sina medarbetare? Du tycker alltså att det är fel att målare har arbetskläder som arbetsgivaren tycker att dom ska ha. Hur korkad får man vara när man anser att arbetsgivare förslavar medarbetare? Vem ska betala lön till alla som arbetar? Tur att de flesta är betydligt klokare än vad du är.

  • Fredrik

   Jag förvånas över hur totalt inkompetent vissa människor är, och du Leif sållar dig till den skaran. Först, om du är slav (vilket är olagligt enligt svensk och EU-lagstiftning) så får du inte lön. Det är det som är själva poängen med slaveriet, att ha obetald arbetskraft och jag gissar att du Leif får lön så då kan du inte vara en slav eller förslavad. Sedan så utgår du ifrån en man som arbetsgivare, varför gör du det? Det finns många kvinnor så är arbetsgivare eller chefer så du visar tydligt mellan raderna att du är en manlig man som tycker att kvinnor ska vara tyst och inte tycka saker, det är min åsikt.

   Men framför allt, det finns många arbeten och arbetsplatser där klädsel inte är avgörande, men det måste ändå vara upp till arbetsgivaren att bestämma oavsett om det är en privat eller offentlig arbetsgivare. T ex så tycker nog många av oss att slöja är möjligen inte bra att ha som kirurg.

 2. Kicki

  Självklart ska vi följa den klädkod som finns. Jag har de arbetskläder som man ska ha inom mitt yrke tandvården. Det är så det ska va. Att följa de kläd regler som finns jar även inom vissa områden med hygien att göra och därmed patientsäkerhet. Allt annat är flummeri.

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Jag tycker det säger mer om de som protesterar. Om en arbetsgivare har en klädkod och i den ingår att man ska ha svarta strumpor, vad är då problemet?

   • Bergis

    Ingen ser fötterna vid gaspedalen. En arbetsgivare vinner mer på att ha nöjda medarbetare vilket skapar ett trevligt arbetsklimat vilket genererar konkurrensfördelar. Ingen vinner på att arbetsgivaren ska visa sin makt över de anställda. Är det inte enkel logik?

 3. Tobias Jonsson

  Fast det finns väll inget som hindrar ett flygbolag att införa klädkrav så länge företaget står för kläderna?

  Lite dålig av en politiker att bara kalla den man diskuterar med för korkad bara för att man inte förstår motargumentet.

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Har en arbetsgivare krav på arbetskläder så är det arbetsgivarens skyldighet att även tillhandahålla dessa. Jag tycker att du ska läsa kommentaren från den man jag svarade. Jag sa inte att han var korkad!

 4. Thopman

  Men vad är det som är så konstigt för V och andra mer eller mindre rabiata yrkesdemonstranter ??
  Hur skulle det se ut om inte en gemensam klädkod skulle accepteras av anställda ??
  Svenska landslaget i fotboll med en del tröjor från Friskis & Svettis och en del från Team Sportia…
  Eller Tre Kronor i olika reklamtröjor …
  Nej en klar och tydlig linje det är vad som måste gälla på en arbetsplats ,för alla anställda strävar för samma mål får man hoppas .

  • Bergis

   Om man förtrycker personalen kan alla inte sträva mot samma mål. Det är arbetstagarens marknad nu eftersom arbetslösheten har sjunkit kraftigt. Den arbetsgivare som tror det bara är att köra på som vanligt står snart utan arbetskraft.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.