Öppet brev till landstingsråd LiseLotte Olsson (V)

Du är en av de högst ansvariga politikerna inom Västerbottens Läns Landsting och det innebär att du har ett stort ansvar för den verksamhet du är satt att styra över. Jag förväntar mig att du som ansvarig politiker har kunskap om och insikt i de verksamheter som finns inom landstinget. När jag läser dina debattinlägg blir jag därför oerhört beklämd över din låga kunskapsnivå. Du skriver i ett inlägg i media att bakom de flesta hälsocentraler står vårdjättar, multinationella storföretag. Så ser det inte ut Olsson, tänk om och tänk rätt! Om du varit ute och besökt hälsocentraler i Västerbotten hade du sett att i princip alla hälsocentraler som inte drivs av landstinget är små verksamheter som drivs av enskilda ägare. Du och dina vänsterpartistiska kamrater skriker er hesa för att krossa välfungerande verksamheter i Västerbotten utan att ta hänsyn till konsekvenserna. Ni talar stort om att alla vinster i välfärden ska bort och alla pengar ska återinvesteras i verksamheterna så att alla kan få så bra vård och omsorg som möjligt. En viktig sak som du helt glömmer bort är att i princip alla landstingsdrivna hälsocentraler i Västerbotten inte kan hålla sin budget. Du väljer att blunda för att vi måste tillföra mer skattepengar till verksamheter som inte kan hålla sin budget. Du väljer istället att med blind frenesi jaga välfungerande hälsocentraler med en budget i balans som levererar en god vård och omsorg, hög service och med en stor patientnöjdhet. Olsson väljer också att blunda för att drygt 50 000 av Västerbottens innevånare har valt en Hälsocentral med annan driftsform av en anledning, den möjligheten vill du nu ta bort. Du talar om rättvisa och jämlikhet, hur tänkte du när du införde länskliniker och raserade välfungerande enheter, hur tänkte du när du la ned öron-näsa-hals mottagningen i Lycksele och Skellefteå och tvingade alla patienter att åka till Umeå? Dina stora ord om rättvisa och jämlikhet är inte värt någonting, det är ideologin som talar utan koppling till verklighet!
Vi har alla ett ansvar att använda våra skattepengar på bästa sätt, det gäller dig också Olsson (V)

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

5 kommentarer

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Där är jag helt enig med dig och det finns tydlig lagstiftning kring detta. Det vi måste komma ihåg i denna debatt är att 99% av alla verksamheter inom skola, vård och omsorg som inte drivs av det offentliga drivs av små eller medelstora företag majoriteten av dessa är ägarledda.

   • Micke

    Du menar små företag som ultragyn i Stockholm där kirurgerna får bonus efter hur många man skär i? Att påstå att storleken på företaget har nån som helst betydelse är fel.

    Det handlar heller inte bara om konton utomlands utan också beteenden där girigheten styr och inte patienternas bästa.

    Att ge ekonomisk drivkraft till oseriösa (finns massor av såna inom vården eftersom de är människor) är ett ansvar som politikerna som gav dem den drivkraften får ta på sig.

    Förstår att det är ideologiskt men fattar inte hur politiker kan sova om nätterna när de har sån här skit på sitt samvete.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

     Du pratar om ekonomisk drivkraft som något negativt. Denna drivkraft borde genomsyra all verksamhet oavsett driftsform. Jag driver inte frågan om alternativa driftsformer som det enda rätta alternativet utan jag anser att kvalitet ska vara det som prioriteras. Vi måste därför våga ifrågasätta alla verksamheter oavsett driftsform som inte håller hög kvalitet och inte heller kan ha en ekonomi i balans. Vi diskuterar aldrig förluster i välfärden och det är ett stort problem idag.

  • Fredrik

   Att landsting, före LOV, inte klarade av att hålla budget trots massor av år med socialdemokratisk regering säger en del om slöseri med resurser. Och det Elisabeth reagerar på att många hälsocentraler är små, få anställda och som har budget i balans flera år i rad. Dessa kan inte vara en bov menar jag, men i sin iver att jaga riskkapitalbolagen så missar V att dessa småföretagare dels finns på mindre orter där dessa är inspiration för andra att starta företag och dels att dessa åter igen håller budget. År efter år. Och det är bra gjort för en småföretagare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.