Varför kan Sjöstedt inte se hur verkligheten ser ut?

Jag har skannat av debatten om det nya förslag som den rödgröna regeringen lagt fram tillsammans med Vänsterpartiet. Det handlar om att förmånsbeskatta privata sjukförsäkringar som betalas av arbetsgivaren. Det är en intressant debatt som träder fram och det blir så tydligt att detta är ett krav från Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet. Sjöstedt uttrycker med stor tydlighet att han tycker det är bra att privata sjukförsäkringar förmånsbeskattas eftersom de ska inte ha en gräddfil i vården utan de ska stå i vårdkö som alla andra och få vård efter behov. Han uttalande väcker frågor, har Sjöstedt ingen aning om hur privata sjukförsäkringar fungerar? Det handlar inte om att ha någon form av gräddfil i sjukvården precis tvärtom. Det handlar om att man kliver ur vårdkön och låter andra gå före eftersom man inte använder sig av den offentliga vården. Ännu en gång är det ideologin som ropar ut sin frustration utan att förstå hur verkligheten ser ut.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

10 kommentarer

 1. Bergis

  Men vilka har betalat utbildningen för alla de sjuksköterskor och läkare som jobbar inom det privata? Skattebetalarna? Eller?

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Hur tänkte du nu? Du påstår alltså att inga företag kan anställa medarbetare som utbildat sig inom skolväsendet i Sverige. Det var det dummaste jag hört på länge

   • Bergis

    Jag tänkte att om det är brist på exempelvis sjuksköterskor och ett privat alternativt lägger beslag på dessa så blir det brist i landstinget istället med längre vårdköer som följd men den som köpt en privat försäkring får mycket snabbare vård.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

     Så du påstår på allvar att ingen som utbildas i det svenska utbildningsväsendet kan arbeta annat än i offentlig sektor?

 2. Fredrik

  Det är inte förvånande att just Sjöstedt utgår ifrån utopin att alla är lika. Alla ska enligt Sjöstedt ha samma möjligheter till allt, vilket är en omöjlighet och t ex är våra idrottsmän och kvinnor bevis på att vem som helst kan inte bli vad som helst.

  Att i en andetaget prata om mångfald och hur viktig den är för att i nästa andetag prata om förbud visar på en oförmåga att förstå mångfald. Det V pratar om är mångfald som de accepterar, olikheter som de accepterar och det är inte mångfald.

 3. Micke

  Så du menar på allvar att den offentliga vården inte drabbas av privata försäkringar? Vem vårdar de med privata försäkringar?

  Det blir en sämre offentlig vård med privat vård.

  All vård ska gå genom det offentliga och behoven ska styra inte en privat försäkring där man tar genvägar till vård.

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Om jag väljer att teckna en privat sjukförsäkring så är det försäkringsbolaget som köper vård för min räkning. Det är därmed jag som betalar för min vård genom att betala min försäkring.

 4. Erik

  Det är en gräddfil. Om man kan teckna en privat sjukförsäkring kommer man mycket mycket mycket snabbare till vård. Jag har massor med exempel där man fått artros i knän, höfter opererade efter en månad. Avgiften är inte avdragsgill för det företag som ger försäkringar till sina anställda. Dock kan de anställda skratta sig lycklig och de får någon men som kräver snabba åtgärder. Nu vill ju vänstern att de anställda ska förmånsbeskattas. Även jag som privatperson kan teckna en privat försäkring om jag vill försäkra mig om att få vård i vettig tid.

 5. Bergis

  Men vänta nu. Du skriver ”Det handlar om att man kliver ur vårdkön och låter andra gå före eftersom man inte använder sig av den offentliga vården.”. Du menar alltså att den privata försäkringen täcker alla kostnader för sjukhusvård utan att landstinget behöver skjuta till en enda krona??? Det låter konstigt och billigt må jag säga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.