Vita jobb får inte bli svarta!

Den rödgröna regeringen som påstår att de främjar näringslivet har lyckats uppnå det motsatta. I sin iver att försämra så sänktes 1 januari 2016 möjligheten att göra skatteavdrag för rot-tjänster från 50% till 30%. Sveriges Byggindustriers medlemsföretag presenterar siffror att 70% av medlemsföretagen ser en minskning av efterfrågade renoveringstjänster. Kunderna har blivit mer avvaktande och vissa ber även om att få svarta tjänster utförda. När rot-avdraget infördes blev svarta jobb vita och antalet medarbetare inom byggindustrin ökade. Vi behöver fler jobb i Sverige inte färre!

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

13 kommentarer

 1. Lucas Erixon

  Hej. Jag är ytterst tveksam till ditt försök till logisk slutledning. Renovering av kök och badrum är ju ofta är de större renoveringarna i ett hus. Här krävs att dessa är fackmannamässigt utförda och att du har någon form av bevis (kvitto) på att det är betalat till hantverkaren för att du överhuvudtaget ska få ut något på hemförsäkringen den dagen en vattenskada inträffar.

  Men att påstå att minskad möjlighet till ROT-avdrag leder till färre antal renoveringar kan knappast du eller Sveriges Byggindustrier påstå med säkerhet. Ett gammalt badrum från 70-talet som börjat spricka i plastmattan måste bytas ut oavsett om ROT-avdraget är 30 % eller något annat.

  Att Sveriges Byggindustrier klagar är ju självklart. Dessa är ju ett särintresse i detta fall. Vad annat kan man vänta sig…

 2. Johan

  Tyvärr så har det redan påbörjats en förvandling av vita jobb till svarta!
  Nu ska vi byggföretagare konkurrera med svartarbetare igen. En mycket tråkig utveckling.

 3. KK

  Tjänster och gentjänster det har varit, och att vi är på väg in i det gamla mönstret som var på väg att försvinna med svarta tjänster som inte är till gagn för samhället klart det blir så när stolen man sitter på sparkas undan och förutsättningarna ändras verkar som att det som gäller nu är att samla i ladorna för nu kommer skatte och avgiftshöjningarna (allt dyrare) klart alla ser om sitt hus. Det är klart att man inte betalar 100 kr när det finns att köpa för 50 det är klart att det blir över till mycket annat att ha kul (behov) för synd om dom som inte räknat ut hur det fungerar för ingen talar om det dum vore dom annars.

 4. Micke

  Så länge ROT-avdrag endast gäller för privata bostäder kan de tas bort fullständigt.

  Som skattebetalare och hyresgäst är det vidrigt att se mina skattepengar gå till välbeställda miljonärer i tex djursholm.

  När ROT-avdragen även gäller för de som äger hyresrätter är det försvarsbart.

  Som det är nu så fungerar de som ett statligt bidrag till välbeställda med villor och bostadsrätter.

  2015 gav staten ut +20 miljarder i ROT-bidrag till dessa i samhället mest välbeställda. Det försvarar du och det säger det mesta om vad din politik står för.

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Det hade varit intressant att ta del vad du bygger dina fakta på

  • Maria

   Tycker du det är bättre att ROT- avdraget ska gälla företagsägda bostäder? Jag tycker det är jättebra att det gäller för oss privatpersoner. Tänk att se sina skattepengar gå till stora fastighetsbolag, det skulle kännas ganska ”surt”.

   Varför vill du att ROT-avdraget ska gälla hyresrätter? Om man hyr sin lägenhet är det hyresvärden som bekostar renovering, inte hyresgästen. Men du vill ju tydligen att fastighetsbolagen ska få nyttja ROT, inte privatpersoner.

   Varför tror du att endast miljonärer nyttjar ROT? Det är många med låga inkomster som tack vare avdraget kunnat renovera sitt boende.
   Att äga en villa eller bostadsrätt är inte detsamma som ”miljonär” eller ”välbeställd”. Att äga sitt boende är kanske det bästa ekonomiska, och kanske enda, alternativet. Alla bor inte på orter där det finns hyresrätter till alla.

   Tyvärr Micke, så känns dina påståenden lite som ”hitte-på-sanningar”.

 5. Micke

  Vad menar du?

  Att ROT-avdrag enbart är för de med privata bostäder vilket det är.

  Eller att ROT-avdragen kostade +20 miljarder 2016 dvs nästan lika mycket som polisväsendet i Sverige kostar årligen.

  http://hurvibor.se/avdrag-bidrag/rot-avdrag/

  Om politikerna prioriterar att pensionärerna ska ha samma skatt som löntagarna kan man införa det idag om man slutar ge bidrag till välbeställda villa- och bostadsrättsinnehavare.

 6. Micke

  Så du fick svar på vad mina fakta bygger på men du undviker ta in dessa fakta?

  Är det så att du inte vill bli överbevisad du har fel?

  Mest troligt.

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Trist attityd du har men statistik och siffror kan tolkas precis som man vill tolka. Jag ser vart du vill komma med ditt påstående att enbart rika personer i Sverige nyttjar ROT-avdrag men du förenklar bilden otroligt mycket. Den största andel av de som nyttjar ROT-avdrag hittar du i inkomstklassen som tjänar mellan 33 000 kr upp till 41 000 kr. Vilka yrkeskategorier hittar du här? Exempelvis Lärare, sjuksköterskor, lokförare. Övrigt är spridningen mellan vem som nyttjar ROT-avdraget rätt lika.

   • Micke

    Då alla hyresgäster ej på något sätt kan ta del av dessa bidrag och att bidragen kostar Sveriges skattebetalare årligen +20 miljarder är det enkelt att förstå att dessa enorma summor är ideologiskt viktiga för moderaterna då era kärnväljare är de som gynnas.

    Trodde ni moderater var emot onödiga riktade skattesubventioner.

    Att påstå att statistiken är fel är inte att föra en diskussion det är att göra det enkelt för sig när man är överbevisad.

    Här är en artikel som beskriver vilka som använder ROT-bidrag –

    http://www.dalademokraten.se/opinion/ledare/rot-framforallt-bidrag-till-hogavlonade-i-villa

    Citat ”Förra året betalade staten ut nära 17 miljarder kr i ROT-bidrag. Bidraget, som formellt utgår som ett skatteavdrag, är en direkt subvention till löpande underhåll av villor och bostadsrätter.
    Av hela befolkningen över 20 år var det cirka 14 procent som utnyttjade ROT-bidraget, enligt SCB:s senaste statistik från 2013. Eftersom utnyttjandegraden är i stort sett densamma i olika inkomstskikt varje år kan vi räkna ut att omkring 9 av de 17 miljarder kr som betalades ut 2014 har gått till sex procent av den vuxna befolkningen med en beskattningsbar inkomst på över 340 000 kronor.
    Allra mest utnyttjas bidraget av folk med över en miljon kronor i beskattningsbar inkomst. Av dessa tog hälften ut ett ROT-bidrag.
    Bidragstagarna inom ROT utgör alltså en ytterst välavlönad och liten grupp. Och egentligen är snedfördelningen värre än vad som direkt framgår av statistiken. Många nolltaxerare kvitterar ut ROT-bidrag på tiotusentals kronor.
    Här handlar det om avancerad skatteplanering. Ett annat trick är att mycket rika familjer genom att skriva över kapitalinkomster på barnen kan skaffa sig ROT-avdrag på 200 000 kronor per år.” slut citat

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

     Ska man välja att citera någon så borde det vara en opolitisk källa som lutar sig mot statistik inte mot politiskt tyckande. Jag påstår inte alls att den statistik du visade på var felaktig, det jag noterade var att den skillnad du ville peka på inte alls är så markant. Att vara hyresgäst och betala hyra till en fastighetsägare är en viss skillnad jämfört med att äga en villa eller en bostadsrätt.

     • Micke

      Det är inte hyresgästen som ska göra ROT-avdraget men ägaren av hyreslägenheterna.

      Ägaren av hyresrätter tex Stiftelsen Bostaden i Umeå får inte göra ROT-avdrag överhuvudtaget vilket innebär i praktiken att alla arbetskostnader som utförs inom bolaget kostar fullt ut, det finns inga ROT-avdrag som sänker arbetskostnaden. Detta medför ökade hyror som hade kunnat minskas om samma ROT regler gäller för hyresrätt som för villor och bostadsrätter.

      Att undanta hyresrätten från ROT-avdraget är ett ideologiskt ställningstagande där privata bostäder ska gynnas.

      Hur staten kan betala ut +20 miljarder 2015 till ett sådant särintresse och undanta alla andra är djupt orättvist och fördelningspolitiskt helt oacceptabelt.

      Min egen tanke på varför det är på detta viset är att politikerna bryr sig mindre om hyresgästen och att man vill öka köpkraften hos en redan stark grupp.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.