Ny väg inom vård och omsorg

Moderaternas arbetsstämma i Örebro avslutades igår. Det var en arbetsstämma där många politiska områden debatterades och där många nya ståndpunkter klubbades igenom. Ett område där jag engagerat mig stort är vård och omsorg. Vi kan se en vård och omsorg där vårdköer växer, där barn och ungdomspsykiatrin inte fungerar, där kostnaderna för hyrpersonal ökar. Det går inte att fortsätta på samma spår som idag. Jag har sagt det tidigare att det är dårskap att göra samma sak om och om igen och förvänta sig ett annat resultat. Vi har under vår stämma lyft fram stora förslag för en bättre vård och omsorg där bl.a. patientens behov sätts i fokus och där primärvården får ett betydligt större ansvar.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

6 kommentarer

 1. Michael Rönnlund

  650000 har privat sjukförsäkring och går före i köerna, inte bara till privata aktörer utan också till den offentliga sjukvården. Det försvarar alla allianspartier och SD.

  Ni moderater motarbetade förslaget från S + MP + V som löd –

  Regeringen har lämnat ett förslag om en lagändring som ska göra det tydligare att den offentligt finansierade hälso- och sjukvården får ge hälso- och sjukvård inom ramen för en privat sjukvårdsförsäkring enbart om principerna om människovärde, behov och solidaritet inte åsidosätts.

  Moderaternas inställning till sjukvård är att har man råd ska man få gå före i köerna.

  Ni vill ha ett A och B lag inom svensk sjukvård.

  http://www.riksdagen.se/sv/aktuellt/2017/maj/11/nej-till-regeringens-forslag-om-privata-sjukvardsforsakringar-inom-offentligt-finansierad-vard/

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Att ha en privat sjukvårdsförsäkring innebär att du lämnar din plats i vårdkön till andra som då kommer snabbare fram. Det handlar inte om att gå före någon i vårdköer tvärtom. Jag vill ha en vård och omsorg som är anpassad efter det behov som finns och dessutom öka valfriheten så att vi kan ställa högre krav på den vård och omsorg som finns idag. Det handlar om att få ut det mesta av våra skattepengar. Jag tycker vi borde prata förluster i välfärden. varför är det ok att så många offentliga verksamheter inte har en ekonomi i balans. (S) vill skapa ett A och ett B lag i vården pga av att vissa måste ha ordning och jobba ännu hårdare medan vissa slipper undan. det är inte ok.
   Nu räcker det med dina anklagelser om vidrig människosyn! Skärp dig!

 2. Bergis

  Barn och ungdomspsykiatrin fungerar inte efter som barnen tillåts ta in så många intryck och bli helt stirriga. Det är Facebook, 100 kabelkanaler, 58 sportaktiviteter veckan. stök i skolan och utbrända föräldrar. Då tar samhället till en hittepå diagnos som ADHD eller fan och hans moster heter och prackar på barnen när dom har blivit stirriga vilket belastar barnpsykiatrin som tvingas göra utredningar på egentligen helt friska barn fast det egentligen är samhället det är fel på.

 3. Michael Rönnlund

  Privata sjukförsäkringar urholkar den offentliga sjukvården. Både dess ekonomi och köer negativt. Det är inte behovet som styr utan om man har råd med en privat sjukförsäkring.

  Det finns ett begränsat utbud av sjukvårdsresurser: vårdcentraler, sjukhus, ­läkare, sjuksköterskor med mera. Om en läkare behandlar en försäkringspatient betyder det per definition att hen inte behandlar en offentligt finansierad patient, något som läkaren kunde ha gjort i det ögonblicket.

  Vilket i praktiken betyder att den med sjukförsäkring tar platsen i kön för den som inte har sjukförsäkring. Man går före i kön.

  Det är också därför ni moderater försvarar privata alternativ med sk ”olika” köer när det egentligen handlar om samma kö.

  Privata sjukvårdsförsäkringar inte så privata som begreppet antyder. Vanligtvis är förmåner som erhålls via arbetsgivaren skattepliktiga, men privata sjukvårdsförsäkringar är fria från förmånsbeskattning. Vilket i praktiken betyder att det offentliga medfinansierar försäkringarna genom uteblivna skatteintäkter.

  De med privata sjukvårdsförsäkringar går före i kön och den offentliga medfinansierar försäkringarna genom uteblivna skatteintäkter.

  Jag tycker du ska sätta dig in i ämnet privata sjukvårdsförsäkringar och vilken effekt det har på kösystemet och förstå vilken gräddfil det innebär.

  Du har gått på myten att det är separata köer och att den ena privata snabb filen inte påverkar negativt den trögare offentliga kön.

  Finns bra beskrivet i denna artikel från SVD –

  https://www.svd.se/forskare-privat-forsakring-urholkar-varden

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.