Inte med på samma tåg!

I stort sett varje dag kan vi läsa om hur den svenska hälso- och sjukvården brister, hur man inom område efter områden inte klara av att leva upp till de krav och förväntningar som vi har. Samtidigt måste vi komma ihåg att den svenska hälso- och sjukvården ligger i framkant inom många områden. Jag läste en intressant debattartikel som tydligt lyfte fram en av pusselbitarna till de utmaningar vi ser. Vi lever i en allt mer stressad värld och omgivningen och vi själva ställer allt högre krav på tillgänglighet. När vi drabbas av sjukdom, smärttillstånd eller annat som inte är akut så har vi inte tid att vänta ett par dagar på att få ett bokat besök inom primärvården. Vi besöker Dr Kry eller liknande på nätet, vi googlar våra symtom eller så besöker vi akutmottagningen i tron om att vi ska få hjälp nu! Vi kan läsa våra egna journaler även om de inte är signerade. Ansvarig vårdgivare kanske inväntar provsvar eller röntgensvar för att göra journalanteckningen färdig men det vet inte vi som läser. Vi kan skriva våra egna remisser, beställa provtagningskit och skicka iväg på analys. När svaret kommer och det kräver någon form av åtgärd ska en vårdgivare på plats ta ansvar som inte har varit delaktig i processen. Denna utveckling är inte den svenska hälso- och sjukvården rustad för, det är bra med utveckling och förändringar men just nu går vi i otakt och vårdkedjan är inte med på samma förändringståg.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.