Vårt språkbruk används fel!

Den senaste veckan har det cirkulerat många olika diskussioner där det finns personer som känner sig kränkta. Jag kan aldrig ifrågasätta en persons upplevelse eller känsla av att känna sig kränkt men jag skulle vilja problematisera lite över detta. För 20 år sedan var väldigt få människor kränkta, då blev man ledsen, upprörd eller rent utsagt förbannad. Idag används ordet kränkt om nästa alla kommentarer eller åsikter som den enskilde uppfattar som kritik eller som negativt. I mitt språkbruk är att bli kränkt en rätt stor inverkan på mig som person, på mina åsikter eller något jag gjort. Idag kan en elev komma hem från skolan och känna sig kränkt eftersom läraren bett eleven att slå av sin mobiltelefon. Min lite enkla problematisering är att vissa ord, i detta fall kränkt, har fått en snedvriden användning och används rent generellt och blir lite som det gamla ordspråket ” Vargen kommer” Används det för ofta och i fel sammanhang tappar det sin egentliga mening.

Elisabeth Björnsdotter Rahm[M)

5 kommentarer

 1. Karl-Gustav Sjöström

  Använder man språkbruk? Din rubrik känns konstigt och jag hoppas att du inte blir kränkt om jag rent av påstår att den är skriven på dåligt svenska.

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Konstruktiv kritik kan aldrig vara kränkande i min värld

 2. Bergis

  Samma sak med ordet ”rasist”. För några år sedan var man rasist om man ville se över invandringen. Nu är man inte rasist längre

 3. Lars Flemström

  Det är förvisso skillnad mellan språk och språkbruk, men båda kan användas fel. Personer med bakgrund i Mellanöstern hotar ofta med ”Jag ska knulla din morsa!.” Syftet med hotet är att den hotade personen ska göra eller inte göra något. Språket är svenska, men språkbruket är osvenskt och användningen borde bestraffas som det hot det är , även om gärningsmannen skyller ifrån sig med att det inte var bokstavligt menat . Ett mycket dåligt språkbruk. Överdrifter och kraftuttryck är i sig ingenting nytt, men detta extremt sexistiska och kvinnoförnedrande språkbruk är nytt. Om en svensk blir så förbannad så att han hotar med att skada sin antagonist, hotar han antagonisten själv med stryk, och inte antagonistens mamma med våldtäkt.

  Kan bara personer som tillhör en minoritet bli ”kränkta”? Ett mycket egendomligt språkbruk, i så fall.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.