Spännande fråga!

Vi tycker att vi lever i ett jämställt samhälle och vi framhävs ofta som ett föredöme inom detta område. Statistiska centralbyrån presenterar intressant statistik när det gäller löneskillnader mellan män och kvinnor inom vårdyrken. Oavsett om kvinnor arbetar som läkare eller sjuksköterskor har de lägre lön än sina manliga kollegor. Kvinnliga läkare har 91,7 procent av männens lön. Motsvarande siffra för sjuksköterskor är 98,6 procent. Det finns ungefär lika många manliga som kvinnliga läkare i Sverige. Sjuksköterskeyrket domineras däremot av kvinnor. 9 av 10 sjuksköterskor är kvinnor. Varför är det så? Spännande fråga!

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

3 kommentarer

 1. Jörgen Kanon

  Att ställa upp grupper i generaliserande termer mot varandra slår aldrig rätt, detta är och förblir en statistisk dubbelvolt. Finn en läkare av var kön som utför samma uppgifter med samma schema i likvärdig ålder, hur stor är då differensen?

  Vad som anbelangar sjuksköterskorna så är det absolut ingen hemlighet att de manliga väljer nästan uteslutande mera tekniskt utmanande uppgifter, men välj en av var med samma uppgifter och samma schema i likvärdig ålder så är skillnaden inte så stor.

  Den mest spännande frågan är varför den offentliga arbetsgivaren, landsting och kommuner är så erbarmliga att ta hand om sin egen personal, en organisation som ska vårda befolkningen, men som arbetsplats saknar motstycke vad som gäller sjuktal, alla kategorier.

  Ju mer tiden går desto mindre görs, där är utmaningen och en av de större valfrågorna.

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Jag håller helt med dig i din analys och vi har just nu fler administratörer än vad vi har vårdpersonal. det är inte rätt sätt att hantera problemet. Vi måste komma bort från tänket om stora enheter och skapa mindre enheter med större inflytande och fler morötter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.