Vi tänker olika i kommuner jämfört på natioenll plan!

Efter förra valet 2014 saknade de styrande partierna i 92 kommuner egen majoritet och styrdes således i minoritet. Kommun- och landstingsvalen skiljer sig i flera avseenden från riksdagsvalet: Fler människor har rösträtt och nästan en tredjedel röstar på andra partier i dessa val än i riksdagsvalet. 2014 års val ledde till maktskiften i 109 kommuner. Ett vänsterstyre bildades i 99 kommuner medan allianspartier styr 90 kommuner. Men än vanligare var ett blocköverskridande styre, vilket bildades i 101 kommuner. Alla dessa fakta presenteras i en rapport från Sveriges kommuner och landsting (SKL) det är intressant att se hur olika de ser ut på kommunal nivå jämfört med nationell nivå. Förklaringen kanske är så enkel att i en kommun är det nära till besluten och man ser effekten tidigt. Jag tror också att det i en kommun är målbilden rätt lika mellan de olika partierna varför samarbete är lättare. Intressant läsning!

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

2 kommentarer

 1. Jörgen Kanon

  Den tidigare blocksynen var klar i sina ställningstaganden, visioner och konkreta ideologier satte agendan, på vilket sätt märks detta i den politiska dansen i dag?

  Redan på 80-talet skevade ideologierna högst markant och resultatet syns idag med en huggsexa utan dess like om väljarnas gunst. På något underligt vis har knappt enfrågepartier fått en orimligt högt utrymme i media samt att alla i praktiken tidigare vedertagna demokratiska processer betraktas som förlegade.

  Så är det egentligen en fråga om demokrati eller är det i realiteten en fråga om att behålla makten?
  Med dagens suddiga gränser i de etablerade partierna verka väljarna mera och mera ointresserade över de demokratiska rättigheterna som ges vid valurnorna och man hemfaller till mer och mer att sätta sig på missnöjets kant.

  Kommunvalen följer oftast skattekvot och ålderspyramiden, Landstingsvalen är reflexmässiga och valet till regeringen är styrd av storstäderna, vad har glesbygdens fåtal väljare att sätta emot storstadsregionernas massa….. Kyrkovalet och EU-valet de talar för sig själv i den demokratiska processen.

  Kommunvalet styrs även av ett annat fenomen, ju mindre kommunen är desto större är sannolikheten att någon nära dig jobbar i kommunen och av lojalitetskonflikt så röstar man inte, eller man upptäcker att man stödjer den närstående genom valurnan, eller tror sig göra….

  Så frågan är hur det går i höst, slår missnöjet ner med full kraft i småkommunerna eller klarar de etablerade partierna argumentationen på golvnivå?

  För vägen fram med strategiska samarbeten för att blockera ut vissa är genomskådat och rekylen slår hårt tillbaka. Nej, det är dags att förstå att det är nya tider och man kan inte längre leva på gamla segrar, det är dags att leverera och det med besked innan väljarna fullständigt tappar förtroendet för det politiska systemet.

 2. Oberoende Politisk Bedömare

  Samarbete kommer en alltid längst med.
  Har själv sagt att det bästa för Sverige skulle vara en bred regering. Om M bara kan släppa sina värsta avarter gällande slöseriet av skattemedel så skulle S + M vara ett intressant alternativ. Känns dock som en utopi då Moderaterna knappast vill släppa de inkomster partimedlemmarna får av slöseriet, men det skulle vara bäst för landet.

  Dock tror jag Kristersson inte ser så långsiktigt utan närmast tänker att regera ihop med SD.
  Frågan är om det är Åkesson som bjuder in Kristersson eller tvärt om.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.