Bra med nationell kvalitetsuppföljning!

Utvecklingen av olika digitala vårdtjänster har gått snabbt de senaste åren, både i landstingens egen regi och på den privata marknaden. Patienter i storstäderna är de mest frekventa användare av digitala läkarbesök och 90 procent av dem är under 50 år, visar en kartläggning som Socialstyrelsen gjort. Förutsättningarna för kvalitetsuppföljning av digitala vårdtjänster skiljer sig mellan landstingen, därför föreslås att detta sker nationellt. Sedan digitala läkarbesök började rapporteras in till Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har antalet besök ökat i snabb takt. I april 2018 skedde drygt 35 000 besök, vilket kan jämföras med drygt 13 000 i april 2017. Jag kan se att det är positivt att vi har stor tillgänglighet inom vården men ser med oro på exempelvis förskrivning av antibiotika som vi i Sverige är återhållsamma med men som då kräver ett fysiskt besök för att kunna avgöra om man ska sätta in antibiotika eller inte. Det är exempelvis svårt att lyssna på lungorna på distans eller kontrollera en urinsticka. Då är det lätt att förskriva antibiotika utifrån patientens önskemål.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.