Fördelen med EU!

Det var starkt att se hur innevånarna i Sveg gått man ur huse för att välkomna de 44 brandbilar som kommit från Polen för att hjälpa till att släcka alla skogsbränder som härjar runt om i norra delen av vårt land. En sån här gång kan vi med stor tydlighet se fördelen med att vara ett medlemsland inom EU och att kunna nyttja andra medlemsländers resurser. Jag har svårt att se de som anser att Sverige ska lämna EU och att vi ska klara oss själva. Ett litet exportberoende land som Sverige är beroende av att ha goda relationer och en stark plattform att utgå ifrån.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

7 kommentarer

 1. Basic Rules

  Detta var ett riktigt lågvattenmärke i debatten.. vad har detta med EU att göra, Polen ställer upp trots EU.
  Krisberedskapen hart under årtionden försummats av olika regeringar, det gäller både försvaret och det civila försvaret. Att göra sig beroende av grannar (även privat) är en dålig och ansvarslös ståndpunkt.
  Om din blogg tagit fasta på regeringars och myndigheters försummelser hade den kunnat bidra till egen trovärdighet åtminstone.

  Rekommenderar du folk att inte teckna brandförsäkring pga det upplevs som dyrt ?
  Det som måste göras är en omprioritering av statens utgifter, vad ska komma först, vårt lands säkerhet och medborgares trygghet eller ”tredje mans” intressen ?
  Statens utgifter för krisberedskap är 2,5 miljarder kronor samtidigt slukar migrationspolitiken utan vidare över hundra miljarder per år, vilket absolut inte är det enda exemplet på slöseri med offentliga medel, så får det inte fortsätta !

 2. Lars Flemström

  Före 2006 hade det svenska Flygvapnet kapacitet och beredskap att släcka skogsbränder var som helst i Sverige inom en timme efter larm. Flygvapnets helikoptrar kunde medföra fem gånger så mycket vatten, som nu används, eller nästan hälften så mycket vatten, som de italienska brandbekämpningsflygen.Till skillnad mot flyg kan helikoptrar hovra, d.v.s. stå stilla i luften och ösa vatten över samma brandhärd tills den var släckt. Med den relativt stora släckningskapacitet och de snabba insatstider, som Sverige självt förfogade över var risken minimal att elden skulle hinna sprida sig, som nu skett, innan den var släckt.

  Den förra regeringen bär ansvaret för att den svenska beredskapen rustades ner, och den nuvarande för att den inte har rustats upp, Det ligger tvärtom i åtminstone det ena regeringspartiets intresse att skogsbränder kan spridas okontrollerat, så att Sverige tvingas kalla in hjälp från andra länder. Det är ju ett ”bra argument” för en förtida utskrotning av bensinbilar och en ökning av nybilsförsäljningen – som subventioneras med tiotusentals kronor per ny bil. Kan det finnas någon annan förklaring till regeringens stora ointresse för de verkligt brännheta frågorna, trots lärdomarna efter den stora skogsbranden i Västmanland 2014?

  Enbart notan för att valfläsk till Mp-väljarna hade räckt till en bättre beredskap vid stora bränder. Skatten på flygresor kunde ha använts till ett svenskt brandflyg, för att ta ett exempel. Det enda som nuvarande regering har gjort i frågan är att ha tillsatt en utredning, men har uppenbarligen inte lyssnat på utredaren, som menar att bränderna delvis är ”självförvållade” av skogsbruket, genom trädval och bortledning av ”överflödigt” vatten i markerna för ökad tillväxt.

  Vidare måste säga att EU är på både gott och ont. Centralismen inom unionen medför att det aningen görs rätt eller fel i hela unionen. Och EU:s vattendirektiv, i kombination med allt annat såsom asfaltering och jordpackning av alltför stora arealer bidrar till den extrema torkan i markerna och sänkt grundvatten. Och varför har vi inte begärt hjälp av ett land, som har flera gånger bättre resurser än EU för bekämpning av skogsbränder, nämligen Ryssland?.

 3. Roland Larsson

  Hej! Det är väl knappast EU som gått man ur huse – det är ofta människor i närområdet. Vi betalar, jag vet inte just nu hur mycket, men otroliga miljarder till denna omänskliga organisation, som givetvis vill ha oss med, en organisation som så klart vill ha allt fler miljarder till att försöka få oss alltmer EU-vänliga. Det är inte vad många av oss Svenskar vill se – vi vill se att allt mer av makten förs till oss istället- dvs de som betalar för kalaset. Jag har väldigt svårt att se något positivt med EU, se nu på gränsen för biologisk transferering. Ska de också få bestämma att Svenska Bönder måste överta europas problem med antibiotika och att i slutänden EU kommer till att leda till folkens utrotning, på grund av multiresistenta bakterier. Inte nog med att Sverige är fyllt med muslimer som vi som medborgare aldrig velat ha, muslimer som föraktar oss och vår kultur. Ska ni nu också förstöra möjligheterna till ett miljö- och svenskvänligt lantbruk. Fy fan säger jag bara – bort med EU och alla muslimer från Sverige. Låt oss få vårt land tillbaka, så fort det bara är möjligt.

 4. Anders

  Tack vare att vi själva saknar resurser har vi gjort oss beroende av EU för att släcka våra bränder. Helt vansinnigt.
  Nu hade vi tur att det fanns lediga plan i andra EU-länder, men vad hade vi gjort om det brunnit på fler ställen i Europa så inga plan fanns tillgängliga?
  Dessutom fick vi vänta på hjälpen, och under tiden hann bränder sprida sig och det blev svårsläckt på sina håll. Hade varit mycket bättre om vi hade hade egna resurser så vi har kunnat ta hand om släckningsarbetet direkt.

  Nu ser vi dessutom konsekvenserna av att brandflygspaningen avvecklades.

 5. Basic Rules

  Etablissemangsröster inom media och politik försöker påskina att det är EU som hjälper Sverige. Det är fake news. Varken italienska vattenbombplan eller polska brandbilar betalas av EU. Det enda EU gör är att förmedlar kontakter – Det EU bidrar med är att förmedla begäran om hjälpinsatser via ERCC, Emergency Response Coordination Centre. EU tillhandahåller en telefonväxel, inget mer !

 6. Bergis

  Sverige blev ett hemskt land i och med EU inträdet. Det blev svårare att skydda våra gränser och det sitter tiggare överallt som är som ett klister. Samtidigt dräneras statskassan på över 40 miljarder i EU avgift varje år. Tänk så många vattenbombare vi hade kunnat köpa för dom pengarna. EU är bara till för att politiker ska kunna flyga ner till Bryssel och äta gott på svenska skattebetalares pengar. Vilket elände ni ställt till med.

 7. Lars Flemström

  När de italienska brandbekämpningsflygen behövdes i Grekland, fanns de i norra Sverige. Bra samordnat av EU-kommissionären för samordning av räddningsinsatser vid kriser. Det behövs kanske inga svindlande hastigheter vid själva släckningen, men vid förflyttningen mellan brandplatserna…. Men pinsamt att det bästa EU har att erbjuda i flygväg inte klarar en kappkörning med snabbtåget mellan Rom och Milano.

  Har ingen tänkt på hur otroligt lång tid det tagit för dessa flygmaskiner att ta sig från Italien till Sverige .och ännu längre tid från Sveg till Aten – ett helt dygn per riktning. Uppenbarligen är något feltänkt med och inom EU. Om svenska socialdemokrater och moderater har tänkt sig stoppa SD:s opinionsmässiga framgångar, får de slå sina kloka huvuden ihop och klura ut en mer effektiv organisation för det svenska räddningsväsendet.

  EU-kommissionären ifråga har på knagglig engelska förklarat att han har haft flera telefonsamtal me ”mister Djohännsun in Sweden”. Vilket kanske förklarar att han inte haft bättre koll på vädret i sina hemtrakter i Sydeuropa.

  Många undrar nog vad MSB gör. Frågan bör i stället vara Vad får MSB göra? Svar: I stort sett ingenting. MSB:s befogenhet är enligt regeringens förordning från 2008 begränsad till den oerhörda nåden att be regeringen om tillstånd att rekvirera hjälp från andra länder (vilket har gått ut över Grekland. Såvitt jag kan se, har MSB:s generaldirektör (den omstridde f..d rikspolischefen) Dan Eliasson kraftigt överskridit sina befogenheter, när han har försökt ta något slag helhetsansvar för bekämpningen av skogsbränderna i Sverige.

  Den som eventuellt trodde att han är något slags riksbrandchef har fullständigt fel. Någon sådan finns nämligen inte. Varken Eliasson eller någon annan. Han har bara försökt fylla ett tomrum, som regeringarna har haft tio år på sig att fylla genom en formell utnämning av lämplig person. Men det räcker inte med en formell utnämning, utan den som utnämns måste dessutom ha en organisation att vara chef över. En organisation, som har till uppgift att släcka bränder, som är för stora för att kunna hantera enbart av de kommunala räddningstjänsterna.

  Vad åtminstone vi väljare, som har tänkt oss att rösta på något av de två nämnda partierna, har rätt att kräva, är att de lägger valtaktiken åt sidan och träffas och gör upp planer på en ny, statlig räddningstjänst, vilka ska sjösättas direkt oavsett vilket block som vinner valet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.