Oroande utveckling

När man summerar det första halvåret har månadsindex endast en gång överträffat fjolåret. Detta är tydligt beskrivande den osäkerhet som råder och de utmaningar som handeln står inför. Oro inför den digitala omställningen har varvats med nedgången på bostadsmarknaden. Framtidsindikatorn för e-handeln ökade med 0,3 enheter i juli till index 110,2. En bidragande orsak är den snabba tillväxten som finns inom e-handeln. Det är en oroande trend att allt fler butiker lägger ned och servicen minskar. Vi kan inte fortsätta prova kläder, möbler eller vad vi nu tänker köpa och sedan köpa via e-handel om vi ska ha några butiker kvar som kan erbjuda service.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

6 kommentarer

 1. Olle

  Folk måste ju ha råd att leva i den kapitalistiska tiden. Då duger det inte att betala hundratals kronor mer bara för att få testa ett plagg. Ni vill ju ha det såhär, ska ni börja klaga nu?

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Detta är inte en politisk fråga utan en fråga om att förstå konsekvenserna av sitt eget handlande. Trist att du påstår att ”vi” vill ha det så här, vem är det som styr vårt land?

 2. Peter Åberg

  Helt klart är det dålig stil att prova produkter i lokala affärer för att sedan handla produkten på nätet. Du sätter fingret på en problematik som leder till en utarmning av utbudet i den lokala handeln. Å ena sidan förespråkas fri konkurrens och å andra sidan pratas det om att gynna lokala näringsidkare. Dessa intressen står ofta i motsats till varandra både när det gäller privat handel och offentlig upphandling. När det gäller privat handel är det inte alla som har råd att handla lokalt om de vill ge t ex sina barn möjlighet att ha samma (märkes)kläder och skor som sina kompisar. När det gäller offentlig upphandling verkar det åtminstone tidigare ha lagts för stor vikt vid lågt pris tidigare vilket medfört att små lokala näringsidkare inte kunnat konkurrera med de stora företagen.
  Jag tycker också att det är problematiskt att affärer får lägga ner men är tveksam till att det är konsumenterna som skall kompensera för det problemet. Man kan inte både säga att man vill ha fri konkurrens och att marknadskrafterna skall styra och samtidigt säga att konsumenterna skall verka för att sätta den fria konkurrensen ur spel.
  /Peter Åberg

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Du väljer att tolka problematiken ur ett politiskt synsätt och det är inte det frågan handlar om. Frågan handlar inte heller om fri konkurrens utan det handlar om att förstå konsekvenserna av ett beslut. Som kund kan man inte förvänta sig samma service om man väljer att handla via E-handel istället för i butik. Man kan inte förfasa sig över dålig service oh butiksnedläggning om man själv inte bidrar.

   • Peter Åberg

    Frågan handlar helt klart om politik. Du är inte den förste som framfört dessa synpunkter och det är oftast borgerliga politiker som gör det med utgångspunkten att det uteslutande handlar om att välja hur man gör sina inköp. Nu är det de facto så att alla inte alltid har ekonomi för att alltid handla hos lokala den lokala handlaren utan måste välja näthandeln för att få familjens ekonomi att gå ihop. Det blir därför i praktiken så att du då i stor utsträckning lägger skulden på de ekonomiskt svaga (klassisk borgerlig retorik). Sedan är det väl självklart att man tolkar dina blogginlägg ur en politisk synvinkel varande en aktiv politiker och tidigare riksdagsman. Jag tror inte att någon enda person som vet vem du är skulle hålla med om att du har din blogg utan politiska motiv.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

     Nu drar du frågan ytterligare ett snäpp åt fel håll. Det är få som har en obegränsad budget och kan handla utan att tänka sig för. Det är trist att du lyfter fram de du kallar ” de ekonomiskt svaga” som ansvariga i denna fråga. Jag använder min blogg för att ta upp ämnen som jag tycker är intressanta, trist att du lägger en politisk tolkning när det inte finns en politisk ingång.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.