Allt för stora olikheter inom vård och omsorg!

Jag och Moderatkvinnornas ordförande Ulrica Schenström skriver en gemensam debattartikel. En sammanfattning av artikeln!

Vård och omsorgen är en av de mest kvinnodominerade yrkesgrupperna. Vårdbiträdets risk att bli sjukskriven är stor. 171 sjukfall / 1000 anställda, att jämföra med genomsnittet på 103 sjukfall/ 1 000 anställda. Även hos sjuksköterskor och barnmorskor, risken är fortfarande över snittet enligt Försäkringskassans ”Yrke och sjukfall”. ”OECD Economic Surveys: Sweden 2017” visar att 60% av de kvinnor som jobbar deltid i Sverige, vill jobba mer. Det inkomstbortfall som drabbar denna grupp vid både sjukskrivning och deltid, syns i en minskad inkomst idag, men problemet är större än så. På sikt fortsätter detta bygga upp grunden till den pension dessa kvinnor ska leva på i framtiden, en pension som kommer bli lägre som följd av detta.
Att kvinnor inom vården får betala med lägre inkomst vilket genererar lägre pension, tar ett större ansvar för den obetalda vården av anhöriga och inte får samma vård som männen är inte hållbart. Frågan är för viktig och problematiken för stor för att tro att enstaka förändringar kan råda bot på situationen. Hur vården i helhet ska organiseras måste ses över från grunden och moderniseras till dagens och framtidens samhälle.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

2 kommentarer

 1. Bertil

  Knäpp blogginlägg, se till att ändra politik där ni tar bort ordet skattesänknigar ich istället skriver skattehöjningar och att välmående gör rätt flr sig

  Det är inte precis miöjonärer som håller på med spekulation och med ISK knappt lägger nån skatt som jobbar inom vården

  Överhuvudtaget är det enbart läkare bland mångmiljonärerna som jobbar inom vården.
  Resten utförs sv vanligt folk som börjar sitt arbetsliv med tom plånbok.

  Så att då sänka skatter för de med de högsta inkomsterna högsta förmögenheterna och de som rullar tummarna och håvar om enorma pengar på avkastning som är närmast skattebefriad .

  Ni tänker helt fel saknar empati och borde snacka mindre och jobba mer med välfärdsjobb .
  Ni moderater är och förblir ett pack som vill människor illa.
  Det visar de klassklyftor ni skapat.

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Jag tror att du måste läsa på din statistik. Under Alliansregeringens tid vid makten så fick skola, vård och omsorg betydligt mer pengar tack vare jobbskatteavdragen och att fler människor kom ut på arbetsmarknaden. (S) har höjt skatten med 60 miljarder, ökat statens utgifter med 100 miljarder och vårdköerna har fördubblats. Vem står för att öka klyftorna? Du måste nog också läsa på hur det svenska skattesystemet fungerar. Desto mer du tjänar desto mer skatt betalar du. Trist att du har så dömande tonfall. Hade varit klädsamt om sakfrågan kunde ligga i fokus.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.