Står ni bakom denna politik ?

Det är en dramatisk tid i svensk politik just nu och i helgen tog Liberalerna och Centerpartiet beslutet om att lämna svensk borgerlighet och alliansen för att i stället blir aktiva stödpartier till Socialdemokraterna. Ulf Kristersson har konstaterat att det vore ett historiskt misstag att splittra svensk borgerlighet och ge Socialdemokraterna evig makt.
Motiven från C och L att lämna det framgångsrika borgerliga samarbetet är att man har fått försäkringar om att Socialdemokraterna har bytt politik och att man – för att använda Aftonbladets ledarsida beskrivning av Centerns politik – föra en politik som skulle ligga till höger om Djingis Kahn.
Även om man kan utgå från att alla inblandade partier vet att en stor del av deras lista aldrig kommer att blir verklighet efter det att MP/S-regeringen har nött ned förslagen i olika utredningar så måste man ju utgå från att s verkligen vill genomföra listan. Det betyder i sin tur att S-företrädare i Västerbotten nu måste besvara frågan – står ni bakom S nya politik?
Ni vill enligt den överenskommelse som är gjord göra bland annat följande:
Värnskatten ska avskaffas från 1 januari. Det betyder att skatten ska sänkas för de med högst inkomster i Sverige.
Rut-avdraget byggs ut kraftigt. Taket tredubblas och utvidgas till fler tjänster.
Fri hyressättning vid nyproduktion införs. Samtidigt ska förhandlingssystemet för befintliga hyresrätter reformeras.
Turordningsreglerna ändras genom utökade undantag från reglerna.
Etableringsjobb med lägre lön för nyanlända och långtidsarbetslösa ska införas
Det här är förslag från C och L i valrörelsen som ni säger er vara emot och då måste naturligtvis väljarna i Västerbotten få reda på varför ni har bytt åsikt på några veckor.
Står ni bakom den politiska överenskommelse som MP, C, L, och S har tecknat? För den som är nyfiken hur det lät i valrörelsen så är internet en god källa till information. Inte minst vi moderater påstods vilja förändra hyressättningen i Sverige och S hade tillsammans med Hyresgästföreningen ett mycket högt tonläge hela 2018.
Väljarna i Västerbotten förväntar sig självklart svar av er.
Elisabeth Björnsdotter Rahm, M

4 kommentarer

 1. Jörgen K

  Att i detalj föra frågor då man sitter med en regeringsbildning där aktörer verkar vara fullständigt okunnig om konsekvenser över deras så kallade strategiska val blir lite märkligt. Den fantasifulla uppgörelsen är utifrån genomförandeförmåga mycket blek och påminner mest en pappersprodukt.

  Att (V) är överkörda var väl ingen överraskning, senaste halvåret har det varit klart även för mest ointresserade. Att sedan (C)+(L) ändå står på sig nu då (S) uppenbarligen backar och vill ha in (V) i samarbetet, känns panikslaget och konsekvenslöst.

  Frågan är vad gör man av (C) och (L) inom den blå sfären i framtiden? De har konkret visat fingret och bländats av skenet från strålkastarna, så vem i hela världen kan lita på dem i framtiden?

  Vad blir väljarnas dom? Även om det kanske inte blir ett nyval i vår, så kommer ett val upp om några år och då lär vi ha facit i vår hand hur evinnerligt bortdribblade (C)+(L) då blivit.

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Det känns väldigt märkligt att C och L inte ser konsekvenserna av sitt handlande och att Annie Lööf igår tydligt säger att V inte ska ges inflytande samtidigt säger Stefan Löfven att han kan tänka sig att släppa in V. Hur kan C och L göra sig beroende av V men så konsekvent säga nej till att SD ska få inflytande? C och L:s ställningstagande känns inte övertänkt och det kommer att få konsekvenser.

   • Jörgen K

    Uppenbart återfinns knuten i hela denna soppa hos de få som anser sig alltid, oavsett fråga, ha tolkningsföreträde framför alla andra. Vi ska inte ingå debatt över detta men jag kan bara trött konstatera att framför man sitt mantra nog många gånger, blir det en sanning i de vilsna skara.

    Den stora frågan är om de två ytterlighetspartierna ska betraktas som oönskade eller ej, sammantaget rör det sig om 1/4 av väljarna, eller ska man ignorera de som törstar efter tolkningsföreträde och acceptera utfallet som väljarna lagt? Det har kommit och gått många virrhjärnor som definitivt inte passat i möblerade rum trots de tagit plats både i riksdag och regering över tid!

    (C)+(L) vill jag påstå inte klarat av att genomskåda sitt ställningstagande som genererat detta blamage som vi fått stått ut med över tid nu. (V) kommer nog att falla till föga efter (S) slagit ett slag med piskan och i samma ögonblick som detta sker, medverkar (C)+(L) att ytterlighetspartierna erhåller acceptans, oavsett om de är kvar eller drar sig ut överenskommelsen, som höll i 36 timmar…..

 2. Ove

  Hej.
  Det är ju så att S återigen har lurat byxorna av C och L, jag trodde att dom lärt sig något av DÖ. Att S kan man inte lita på, det vet alla som sysslat med politik. Men nu står dom snart med ändan bar och inser att dom måste ha V med dig. Att beröringsskräcken av SD har satt dom i knä på V. Bara för Annie och Jan att packa väskan och avgå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.