Det finns så mycket ondska!

Jag har skrivit en krönika i Lokaltidningen om den verklighet vi ser nu och som är mer än fruktansvärd

Människan är en märklig art. Vi är alla unika och vi formas av olika förutsättningar, vissa kan vi själva styra över, andra inte.
Vi möts varje dag av media i olika former där krig och våldshandlingar ständigt förekommer. Det har blivit så vanligt förekommande att det i viss mån trubbar av våra sinnen. Vi konstaterar att det hänt och sedan går våra liv vidare. Jag tror inte att vi riktigt förstår hur krig och våldshandlingar drabbar förrän man själv varit utsatt eller kommit nära i någon form.
Jag kan inte låta bli att ställa mig frågan vad som driver människor att utföra våldshandlingar, utföra onda gärningar mot andra människor. Var är respekten för våra medmänniskor, var är respekten för en annan människas liv? Vad gör att en människa kan uttala sig kränkande, elakt eller rent hotfullt mot en annan människa?
Som jag tidigare konstaterat så är vi alla olika och det är en olikhet som vi ska vårda ömt, då vi alla kan dra nytta av varandras olikheter för att utvecklas. Vad ger en människa rätten att med hårda ord, felaktiga påståenden och direkt nedvärderande uttryck sätta sig på en annan människa?
Jag har funderat mycket på detta både som politiker och som medmänniska. Som politiker är det mer vardag att bli utsatt för andra människors hot och hat, men det är likafullt inte acceptabelt. Som medmänniska är det i omvärldens ögon mer allvarligt. I grund och botten vill jag tro att alla människor är goda och vill varandra väl, men ibland uppstår tveksamheter när man inte förstår vad som föranleder elaka kommentarer, kränkande ord eller rena hot.
Handlar det om en rädsla? Handlar det om en oförståelse för andra människors åsikter eller beslut? Handlar det om ren avundsjuka? Ja, det är svårt att ge ett entydigt svar men en sak som är genomgående, är att det har blivit allt mer vanligt och många av oss har blivit mer immuna vilket gör mig rädd. Det gör mig rädd för att det ska bli naturligt att utföra våldshandlingar, vara ond eller hota andra människor.
Vem är det som ska dra i handbromsen och säga att den utveckling vi ser just nu inte är ok, det kan inte fortsätta så här, vi kan inte normalisera den våldsutveckling vi ser och vi kan definitivt inte nonchalera den och blunda för den verklighet vi ser runt omkring oss. Vi kan inte sitta ned runt ett bord och prata om handlingsplaner och strategier, vi måste aktivt göra något, markera att den utveckling vi ser nu inte kan fortsätta. Vart är vårt eget civilkurage?
Jag tror inte på medborgargarden men jag tror på att den enskilde människan kan sätta ned foten när man upptäcker något som inte är ok, den enskilde kan förändra genom att markera vad som är rätt och fel. Jag tror fortfarande på att vi människor är goda och vill varandra väl och att vi kan förändra den utveckling vi ser, men vi får inget gratis och vi måste alla hjälpas åt att förändra och förbättra.

”Jag tror fortfarande på att vi människor är goda och vill varandra väl och att vi kan förändra den utveckling vi ser.”

Elisabeth Björnsdotter Rahm

2 kommentarer

  1. Bergis

    Tyvärr lider Sverige av Fredrik Reinfeldts ”öppna era hjärtan” politik vilket fick konsekvenserna av att vi tog hit Mellanösterns konflikter i Svenssons vardagsrum. Nu har vi fan i roddbåten med hedersförtyck, kravmaskiner, socialbidragstagare, bostadsbrist. You name it.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Jag kan bara påminna dig om vem som suttit som statsminister de senaste 5 åren. 2015 när flygktingvågen var som störst var det en rödgrön regering. Lite eftertänksamhet skulle inte skada

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.