Psykiska ohälsan bara ökar!

Idag ser vi en allt mer stressad arbetsmiljö och vi ska hinna mer och vara mer delaktig i alla aktiviteter som samhället, skola, kringorganisationer kräver av oss alla. Det är många idag som inte klarar av det tempo som vi och vårt samhälle skapat. Det enda du idag kan bli sjukskriven ifrån är ditt arbete. Det går inte att bli sjukskriven från ditt liv och ditt livspussel. Idag ökar antalet personer med diagnosen psykiatriska diagnoser och ca 70% av dessa är kvinnor. Vi hittar dessa kvinnor framför allt inom offentlig sektor och det är en alltmer växande sektor. Idag måste vi ha fler närvarande chefer som i tid kan upptäcka en arbetsmiljö som inte fungerar eller medarbetare som inte klarar av den stress och press som en allt mer krävande arbetsmiljö gör dag. Ett exempel är den undersköterska som har arbetat länge inom äldreomsorgen och som vill ge den bästa omvårdnad man kan till sina brukare/patienter. Istället så påförs en rad nya arbetsuppgifter kopplat till ett mer datoriserat samhälle och det blir en för stor stress. Man förväntar sig att undersköterskan ska lägga sitt schema på datorn, rapportera temperatur i kyl/frys, gör alla beställningar av förbrukningsmaterial i ett system som är svårt att hantera. Ja listan kan göras lång, Det enda denna undersköterska vill göra är att ge den enskilde brukaren vård och omsorg, inte alla de övriga kringuppgifterna. Det är dessa uppgifter som ofta leder till psykisk ohälsa.

Min fråga till statsrådet är om hon ser de utmaningar vi har idag inom den allt mer ökande psykiska ohälsan inom vår arbetsmiljö och vad statsrådet har för åtgärder att ta till?

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

3 kommentarer

 1. Peter

  Psykisk ohälsa ökar överallt inte bara kvinnor utan hos många som jobbar inom kvinnodominerade yrken eller folk som har otrygga anställningar som börjar bli allt vanligare idag.
  Samtidigt så är folk hela tiden uppkopplade på internet så även en hög digital stress finns också.

  Att ge arbetsmiljöverket mer resurser och att det ska kunna göras mer oanmälda inspektioner på arbetsplatser vore en bra ide.

  Om en chef kommer på att en anställd anmält arbetsplatsen till Arbetsmiljöverket så är den medarbetaren helt rökt så ett bättre skydd vore bra.
  Inför krav på högre bemanning så att en anställd inte ska behöva jobba för flera stycken och kanske behöva ta med sig jobb hem.

 2. Bergis

  Digitaliseringhetsen måste få ett slut. Privata bolag måste sluta outsourca och driva befolkningen mot tidstjuveriet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.