Vi sänker skatten för alla pensionärer!

Medan Socialdemokraterna förklarar vad de vill göra på sikt för pensionärerna vill Moderaterna förbättra deras situation redan i dag. Tack vare överenskommelsen i Pensionsgruppen, där utöver partierna bakom Januariöverenskommelsen också Moderaterna och Kristdemokraterna ingår, finns det i budgeten för 2020 med en satsning på de pensionärer som har det sämst ställt. Garantipensionen höjs, liksom bostadstillägget för pensionärer. Det är rätt och rättvist. Alla har rätt till en dräglig pension.
Vad som också är rättvist är att det gör skillnad i pensionsbeskedet om man har jobbat och betalat skatt ett helt arbetsliv. Därför har Moderaterna varit drivande bakom att pensionärer med genomsnittliga pensioner har fått skattesänkningar på närmare 1500 kronor per månad. Också Socialdemokraterna har varit med och sänkt skatten för denna grupp, men tre fjärdedelar av sänkningarna har skett i våra budgetar.
Socialdemokraterna skriver att den som jobbat ett helt liv ska kunna leva på sin pension. Men liksom i förra årets budgetproposition från den socialdemokratiskt ledda regeringen blir en majoritet av de kvinnliga pensionärerna helt utan skattesänkningar. Även en stor del av de manliga pensionärer som arbetat i LO-yrken blir utan. Socialdemokraterna sänker skatten för pensionärer med fyra miljarder kronor – inte en enda av dessa går till den halvan av pensionärskollektivet som har en pension på 17 000 kr eller lägre! I stället får bara de med högst pension sänkt skatt med regeringens budget. Det är djupt orättvist.
Moderaterna och Kristdemokraterna sänkte skatten för alla pensionärer i budgeten för 2019. Moderaterna föreslog också i budgetmotionen för 2020 sänkt skatt med 200 kr i månaden för alla pensionärer som tjänar över gränsen för garantipension. I Lycksele hade det exempelvis inneburit att 3025 pensionärer hade fått sänkt skatt. I hela Västerbottens inland hade över 10 000 fler pensionärer fått sänkt skatt
”De som byggt vår välfärd förtjänar ett tack”, sade finansministern till pensionärerna i september. De förtjänar också mer pengar att röra sig med. Men de många kvinnor som slitit i välfärden ett helt yrkesliv har alltså inte fått en enda krona i sänkt skatt från den socialdemokratiskt ledda regeringen den 1 januari.
Till skillnad från Socialdemokraternas, som skriver om vad de på sikt vill göra har Moderaterna lagt fram förslag som i dag ger alla Sveriges pensionärer en bättre situation.
Moderaterna vill alltså sänka skatten för alla pensionärer – dubbelt så mycket och för dubbelt så många, jämfört med regeringen.
Vi vill fortsätta sänka skatten för alla pensionärer, inte minst för dem som har jobbat och slitit i yrken med relativt låga löner. Undersköterskor, barnskötare, anläggningsarbetare och industriarbetare. Alla har de varit med om att bygga upp det Sverige som vi är så stolta över. För oss är det en fråga om rättvisa.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M), riksdagsledamot och ledamot i Socialförsäkringsutskottet

2 kommentarer

 1. Anders

  Hej.

  Men va ärlig och erkänn, vilka sänkte skatten för löntagare så att pensionärer betalade mer skatt/100 lapp?
  Mjölken betalas med kronor och ören, att komma nu och lova är enbart ett luftslott.

  Anders

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Vi kan tala om luftslott, hur såg det ut innan Alliansen kom till makten 2006, då betalade pensionärerna ännu mer i skatt, vi påbörjade en skattesänkning för pensionärer under våra mandatperioder. (S) vill nu sänka skatten för de som tjänare mest! Luftslott?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.