Hur ska vi få en hållbar elförsörjning?

Sverige står för en rad utmaningar och det är inte bara bombningar och skjutningar och gängkriminalitet jag pratar om. Vi har även framförallt i södra delen av landet brist på energi. Stora företag kan inte investera, bygga nytt eller utveckla sin verksamhet eftersom det inte finns tillräckligt med energi för att klarar försörjningen. Vi ska tänka klimatsmart och det är alla eniga om att vi måste ta vårt ansvar för klimatet men för att kunna göra det så kan vi inte stänga ned södra delen av Sverige och tro att allt ska lösa sig med andra former av energiförsörjning. Idag har den rödgröna regeringen med hjälp av sina stödpartier röstat igenom ett förslag som innebär att vi fortsätter nedmonteringen av kärnkraftverket Ringhals 2. Ett helt idiotiskt beslut, hur ska vi nu försörja en redan hårt pressad region? Ska vi köpa smutsig el från våra grannländer där brunkol används för elproduktion eller hur ska vi få en hållbar energiförsörjning?

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

4 kommentarer

 1. Peter Åberg

  I detta inlägg tycker jag att du visar att du är dåligt påläst eller bristfälligt informerad.
  Jag rekommenderar att du läser på branschorganisationen Energiföretagen Sveriges hemsida, http://www.energiforetagen.se. Där framgår tydligt att även om Ringhals 2 läggs ner så är INTE det primära problemet produktionskapaciteten av el.
  Huvudproblemet är i grunden att distributionsnätet inte är dimensionerat för att överföra den elenergi som produceras. Detta eftersom elnätet som dimensionerades för flera årtionden sedan inte klarar av att överföra den elenergi som i dag krävs p g a ökad elenergianvändning till alla områden. Att som du skriver ”stora företag” inte kan investera och bygga ut beror INTE på att det produceras för lite elenergi utan på att ledningsnätet inte klarar av att överföra mer elenergi.
  Det som behövs enligt energiföretagen är primärt att elnätet byggs ut så att den elenergi som produceras skall kunna överföras till de platser där energikrävande företag vill investera.

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Det ena hänger givetvis ihop med det andra. Vi måste bygga ut distributionsnäten för att kunna tillgodose de energibehov som finns men när vi gör det så måste vi kunna producera elenergi att transportera i denna nät.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.