Hård punktskatt på plastpåsar!

Den 1 mars ska en skatt på bärkassar av plast införas, det föreslår skatteutskottet. Skatten ska vara tre kronor per kasse. M och SD reserverar sig mot förslaget.
EU-länderna har kommit överens om att minska mängden förpackningar och förpackningsavfall. Som ett led i det arbetet föreslår regeringen en punktskatt som innebär att bärkassar av plast ska beskattas med tre kronor styck. För mindre och tunnare bärkassar blir skatten 30 öre styck. De kassar som berörs av förslaget är sådana som finns i affärer och används för att bära hem varor, däremot berörs inte sådana som är gjorda för att användas under en längre tid. Skatten ska betalas av den som tillverkar eller importerar fler än 40 kassar per tillfälle.
Att minska antalet plastkassar är i sak bra för klimatet men det är en hög punktskatt som kommer att slå hårt

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

17 kommentarer

 1. Jörgen K

  Plakatsymboliska handlingar från de enfaldigt okunniga !

  Var är miljövinsten? På vilket sätt skulle plasten minska i haven om vi pungslår Svenska konsumenter? Detta är bara ett sätt att fylla på statskassan och på inget sätt gynnar miljön totalt.

  Kina, Indonesien, Filippinerna, Vietnam och Sri Lanka står för ungefär 50 procent av plastskräpet i haven.

  De värsta miljöbovarna är de långa och stora floder i länder med bristfällig avfallshantering. Enbart Ganges, i Indien, och Yangtze, i Kina, sägs tillsammans transportera 900 000 ton plast till världshaven varje år. I jämförelse så transporterar Themsen, i England, “enbart” 19 ton plast årligen. Asien och Afrika är de i särklass största nedskräparna.

  Skulle man halvera nedskräpningen i de tio smutsigaste floderna så skulle mängden plast i världshaven sjunka med 45%.

  Varje år letar sig 13 miljoner ton plast ut till världshaven, det är otroligt skadligt för miljön och djurliv.

  Om Sverige skulle föregå med ….gott exempel….., är det någon som inbillar sig att dessa länder överhuvudtaget skulle bry sig då de aldrig tidigare visat något intresse..

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Jag håller helt med dig. Den vinst på 2,7 miljarder som regeringen tror sig få in är en utopi, Vi är inte ”bovarna” som man ska ”jaga”

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Du har helt rätt. Denna punktskatt kommer inte att rädda världen. Regeringen tror att de ska få in 2,7 miljarder på denna skatt men det kommer inte att bli många kronor!

 2. Mikael

  Hej,

  Tycker man som du att det är betungande att betala extra för plastpåsar på affären kanske man bör omprioritera sina utgifter och sitt liv?

  Det borde vara extremt hög punktskatt på precis ALLA varor och förpackningar som hamnar ute i naturen och haven.
  Tar Norge som exempel.

  Lyft blicken och sluta tjura så förbannat över småsaker, och skaffa billiga poäng på sådana här värdelös populism riktat mot den okunniga massan.

  /Mikael

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Oj vad du är aggressiv, jag tycker det är trist med punktskatter som inte fungerar, om alla använde flergångskassar så skulle vi inte behöva plastpåsar, jag tjurar inte som du så trist påstår, jag pekar på fakta.

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Oj vad du är aggressiv, jag pekar på att en punktskatt som denna inte kommer att få effekt.

   • Mikael

    Hej,

    Ursäkta dröjsmålet.
    Nej, Jag är inte aggressiv.

    Att du får det intrycket av mitt inlägg tyder snarare på din egen hållning gentemot andra människor och intryck.
    Att du som politiker försöker plocka billiga populistiska poäng om något så banalt som plastpåsar visar på en slags desperation och okunnighet.
    Nu ditt senaste inlägg om arbetskraftsinvandring, du siktar som alltid som oftast fel med dina inlägg.

    Ta och utgå mer från dig själv och dina väljare, inte från svensk näringslivs hemsida-propaganda.

    Du har ett ansvar. och jag jag tror mer om dig och tycker du borde höja dig över att ta upp sådana saker som plastpåse-debatten osv.
    Och ja, punktskatt fungerar visst på många områden. 🙂

    / Mikael

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

     Jag använder min blogg för att förmedla mina åsikter och tyckande. Gällande arbetskraftsinvandring så är det ett stort problem som måste lösas snarast och det är trist att du tycker att detta är populistiskt. De åsikter jag förmedlade i det inlägget är Moderaterna skarpa förslag till förändring och jag kan inte förstå hur jag siktar fel som står bakom mitt partis åsikter. Att jag tog upp punktskatten av plastpåsar är för att peka på den desperata regering vi har som inte lyfter fram politik utan kommer med missriktade punktskatter som på plastpåsar.

 3. Bergis

  När vi ser drivor av plastavfall flyta omkring i Balis åar och hav tror de dumma Miljöpartisterna att Sverige skall rädda världen genom att införa skatt på bärkassar. Då är det tänkt att Bali ska titta avundsjukt på lilla Sverige och göra samma sak. Så har politikerna i lilla Sverige tänkt.

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Detta är en punktskatt som inte kommer att fungera . Tyvärr ännu en i raden !

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Sveriges punktskatt på plastpåsar kommer inte att få någon effekt!

 4. Peter Åberg

  M och SD, uppenbarligen viktigt för en moderat politiker i dag att påpeka. Tydligt att M i dag blir mer och mer populistiskt och gärna vill tävla om väljarna genom att likna ett parti med nazistiska rötter.

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Du dra som alltid lite för långtgående slutsatser. M lägger fram vår politik och vi bestämmer inte vilka partier som väljer att ställa sig bakom vår politik

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   M presenterar sin politik och vi bestämmer inte vem som vill rösta på vår politik!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.