Löfven skriver om historien!

När Stefan Löfven och hans rödgröna regering tog över makten i Sverige 2014 var statsministern tydlig i sin regeringsförklaring att Sverige ska ha en human asylpolitik och vara en fristad för dem som flyr undan förföljelse och förtryck. En bred uppslutning kring migrationspolitiken är en styrka för vårt land. Alla Sveriges kommuner ska ta ett solidariskt ansvar för flyktingmottagagandet. Överenskommelsen om migrationspolitiken ligger fast Breda uppgörelser i riksdagen inom migrationspolitiken kommer att eftersträvas. Detta var 2014, nu skriver Löfven om historien och det låter helt annorlunda. Nu säger Löfven att den rödgröna regeringen lagt om en flyktingpolitik som var ohållbar och som regeringen ärvde av den borgerliga regeringen. Den tidigare Alliansregeringen gjorde en överenskommelse med Miljöpartiet om en tydlig flyktingpoliytik och socialdemokraterna stod vid detta tillfälle bakom denna överenskommelse. Nu har Stefan Löfven och hans rödgröna regering med stödpartier plötsligt fått ärva något som de själva stod bakom och som han var så tydlig med 2014 skulle fortsatt ligga fast! Ja, vad säger man?

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

2 kommentarer

 1. Jörgen Kanon

  Ja vad säger man, först kan man bara konstatera det faktum att 1980 så stängdes det sista gamla mentalsjukhuset i Sverige och alldeles strax efteråt så bildades Miljöpartiet (1981).

  Ser man på den mängd vallöften miljöpartiet brutit så är jag förvånad att någon överhuvudtaget röstar längre på dem, än mindre försöker sig på överenskommelser med dem. (S) kunde sätta sig vid maktens bord med hjälp av Miljöpartiet och i samma ögonblick bröt också Socialdemokraterna mot nära nog alla löften som ventilerades inför valurnorna.

  Konsekvenserna är även för den blinde helt synliga, men hos partiet som aldrig gör fel med sina anhängare som aldrig heller gjort fel verkar man leva i total förnekelse.

  Vilka svar man får har du stor erfarenhet av, nu senast i skriftlig fråga till Ann Linde (S) 20200207 med svar från (S) 20200212. Svar som fullständigt genuint skär sig med verkligheten, det är inte undra på att (S) förlorar sina väljare fortlöpande…

  Konstaterat är att väljare har en otrolig förmåga att glömma allt som är ett kvartal gammalt och äldre, samtidigt är de som en fårskock, lättlurade och simpelt påverkbara genom medias katastrofrubriker så, vad säger man?

  Jag väntar fortfarande på den tid som kommer där kunskap erhåller tolkningsföreträdet före enfalden.

 2. Jan Nygren

  En klockren analys. När sossarna tillträdde som regering 2014 och Löfvén som Statsminister hette det ”Mitt land bygger inga murar”. Sen byggde man murar. Inför samma val hörde vi M-ledaren Reinfeldt prata om att ”öppna våra hjärtan”, ett uttalande som han idag får utstå hån och och hat för. Den naturliga följdfrågan till det fullt riktiga konstaterandet i det här inlägget är, skulle Moderaterna idag stå bakom den flyktingpolitik man själva utformat? Svaret är ett rungande och otvetydigt – nej! Jag har svårt att tro att någon M-märkt Riksdagsledamot idag ens skulle erkänna frivilligt att man bäddat politiskt för den helomvändning människors syn på invandring tagit sedan 2015. För vad vi precis gått igenom i Sverige är ett politiskt paradigmskifte orkestrerat av den konservativa och nationalistiska högern, som under den liberala fanans framgångssaga varit tysta som möss och flugit under radarn utan att vare sig synas eller höras. Katalysatorn har varit människors fördomar, rädsla och oro som politiska makthavare slagit mynt av i sann populistisk anda.

  Den vedervärdiga hanteringen av krigsflyktingar under andra världskriget fick oss att göra om och göra rätt. Vi antog ett synsätt som var humanistiskt med människors rätt till trygghet och en fristad i fokus och lovade varandra att misstagen man gjorde då aldrig skulle upprepas. Det gick bra så länge det var relativt fredligt i världen, men det behövdes bara några storskaliga krig med de flyktingströmmar som följde för att vi skulle glömma allt vi lärt oss och lovat varandra. Metaforiskt talat ”kastade vi ut de humanistiska instruktionsmanualerna genom fönstret och försökte improvisera oss fram till att få ihop den där IKEA-möbeln ändå”, trots att vi mycket väl vet att det är näst intill omöjligt. Nu är vi tillbaka till det sjuka beteendet att skicka tillbaka krigsflyktingar till krigen de flytt från med allt vad det innebär. Och vi tycker återigen att det är helt i sin ordning. Det är ett humanistiskt och historielöst hyckleri av sällan skådat slag. Och såväl socialdemokratin som den konservativa högern bär ansvaret för att det blivit så.

  Man behöver inte vara särskilt begåvad för att inse att varken Socialdemokratin eller den konservativa högern är kapabel att ta oss ur den soppa vi nu befinner oss i, detta humanistiska totalhaveri som återigen kommer att ge oss ett kollektivt dåligt samvete i generationer framöver. Hoppet står till de pragmatiska liberaler som marginaliserats under polariseringen under det senaste decenniet. Och glöm inte, det är inte vi som dömer samtidens gärningar. Det är framtidens generationer som kommer att utvärdera, rannsaka och döma våra gärningar idag. Det borde dagens makthavare fundera lite över. Hur vill de bli omnämda i historieböckerna?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.