Kvinnor jobbar mer och män får ingen hjälp

Nästan 80 procent av alla som sjukskrivs för utmattning är kvinnor. Vi vet att det har att göra med den ojämställda stressen, kvinnor tar ett betydligt större ansvar än män både på jobbet och hemma. Vi politiker och arbetsgivare pratar om att vi ska ha heltid som norm och att fler kvinnor måste sitta på ledande positioner. Det är en no brainer. Våra arbetsplatser ska utgå från kompetens inte kön.

Men faktum är att sjukskrivningstalen för utmattning är så mycket högre idag än för en generation sedan. Och det är så för att vi inte lever jämställt hemma, eller på arbetsplatser. Fler kvinnor jobbar heltid idag, och fler kvinnor är chefer. Men män har inte förändrats lika mycket som kvinnor har. Om kvinnor tar ett annat typ av ansvar i dag, så måste även män göra det. Men det händer inte.

Undersökningar visar att kvinnor i snitt städar och plockar undan i hemmet en timme mer än män, varje dag. Tittar man i backspegeln ett tjugotal år så har kvinnorna minskat sin städtid, samtidigt som männen i n t e har ökat sin. Normundersökningar visar också att en kvinna bedöms av andra på ett helt annat sätt om det är stökigt hemma än en man. En mans identitet står och faller inte med hur städat han har hemma, medans en kvinna har helt andra spelregler att förhålla sig till. Det ska vara städat, men inte för städat. En kvinna som städar för mycket uppfattas som hysterisk och rätt oskön. Å andra sidan kan en kvinna som städar för lite uppfattas som både okvinnlig och som en dålig mamma.
Det var lite om städning. En av 100 områden som måste styras upp i ett hem. Och så är det resten, där kvinnor tar ansvar, och har förväntningar på sig.

Vad händer då när orken tar slut och vi inte ser någon glädje i livet? Ja, det beror också på om du är kvinna eller man. Oavsett vilket ligger en depression nära till hands, men hur du hanterar depressionen beror på vilket kön du har. Kvinnor söker vård, ber om hjälp. De blir sjukskrivna. Män däremot söker inte alls hjälp eller vård i samma utsträckning. Långt därifrån faktiskt. Men OM en man söker vård är det inte så troligt att han får samma bemötande i vården som en kvinna får. Det blir en bekräftelse på att män inte ska må dåligt och framför allt inte söka hjälp för det. Män som mår dåligt ska ta hand om det själva. Och eftersom män har fått lära sig att vara utåtagerande så leder detta till att män som mår dåligt skadar människor i sin omgivning. Både fysiskt och psykiskt. Och vi vet ju att betydligt fler män än kvinnor tar sitt liv.

Hur män med psykisk ohälsa bemöts i vården är en jätteviktig fråga för jämställdheten. Och oavsett hur många kvinnliga ledare vi har hjälper det inte om inte män förändrar sin syn på vad det är att ta vardagligt ansvar.

3 kommentarer

 1. arbetare

  ELLER så är kvinnorna själva de som hetsar både sig själva och varandra tills de stupar .
  Måste allt se ut precis som högt ställda instagramhemsideal eller kanske man ska nöja sig med ”tillräckligt bra ” som majoriteten av männen tycker är ok ???

  De flesta män avskyr att göra onödigt arbete bara för att imponera på folk .
  Kvinnor älskar i regel att chefa över män och få dem att göra just detta onödiga arbete .
  Efter ett tag slutar mannen bry sig om gnället och städar på den nivå han tycker duger , vill hon ha det på något annat sätt kanske hon får lyfta baken ur soffan och göra något själv .

  Det är ju i verkligheten så att utbrändhetsprocenten är lägre för kvinnor i parrelation gentemot om kvinnorna är singlar så kanske måste man lyfta blicken lite längre än standardlösningen att skylla allt ont på männen .
  Kanske är det faktiskt så enkelt att dagens kvinnor stressar sig nästan till döds för att leva upp till sina egna ideal de fått sig itutade från influencers och annat skit ???

  Efter mina hittills 37 år inom arbetslivet har jag lagt märke till att yngre kvinnor sällan är speciellt stresståliga eller klarar av att jobba med flera projekt samtidigt utan att bränna ut sig .

  Varför det är så vet jag inte , kanske är dagens kvinnor söndercurlade av skolan där de särbehandlats positivt av den mestadels kvinnliga lärarkåren sedan lekis för att sedan få en kalldusch ute i det privata arbetslivet där man till skillnad mot inom den ofantliga offentliga sektorn måste prestera ( oavsett kön , hudfärg eller etnisk bakgrund ) eller så får man inte jobba kvar .

  Yngre män är i regel vana vid motgångar efter att ha motarbetats och diskriminerats mot sedan späd ålder och anpassar sig fortare till arbetet .

  • Drutten

   Efter dina 37 år i arbetslivet verkar du vara kvar där du började i dina tankebanor, vissa förändras aldrig och jag är rädd för att du missat en del. Ditt resonemang hör dåtiden till, låt det stanna där. Du drar verkligen alla kvinnor över en kam.

 2. Emma Lindqvist (inläggsförfattare)

  Håller du inte med om att kvinnor, på gruppnivå, tar mer ansvar för att allt flyter på hemma?
  Håller du inte med om att det är ett problem att män får sämre vård när det kommer till psykisk ohälsa?
  Håller du inte med om att det är ett tecken på att något inte stämmer när flickor, på gruppnivå, får högre betyg i skolan än pojkar, och betydligt fler kvinnor än män studerar på universitetet, men ändå har vi betydligt färre kvinnor på ledande positioner, och bara knappt 30% av landets professorer är kvinnor?
  Håller du inte med om att det är stort problem att betydligt fler män än kvinnor känner sig ensamma, och tar sitt liv?
  Att skapa förutsättningar för alla kvinnor och män att dela på ansvar, leva det liv en själv vill och leva med samma rättigheter gynnar alla. Jämställdhetsarbetet är ingen tävling. Det är en tro på att alla människor har samma rättigheter och skyldigheter.

  PS. Jag baserar mina påståenden på upprepad forskning. Om du baserar dina på personliga upplevelser så tror jag vi kommer att prata förbi varandra om vi fortsätter den här konversationen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.