Uppknycklat från papperskorgen

Någonstans skrev jag, att efter vad som offentliggjordes för snart en vecka sedan genom ett pressmeddelande från Vilhelminas socialdemokrater, så var det generöst dragna strecket som Politiskt Alternativ dragit över agerandet från tidigare ordförande Bengt Bergsten, nu fullständigt raderat. PA hade in i det sista hoppats att ”parterna” kunde gå åt varsitt håll och lämna allt bakom.

Men jag väljer att här publicera det pressmeddelande som författades, vilket medlemsmötet klokt backade på och lade åt sidan, eftersom den presumtive vilden i handling inte hade gått till verket. Nomineringslistor och socialdemokraternas pressmeddelande bekräftar nu att ny epok inletts i Vilhelmina; ”Ja till politiskt sjöröveri”, som norm och värdegrund. Märk väl, papperskorgsutkastet är skrivet innan Socialdemokraternas tillkännagivande om samarbete med ”oberoende” Bengt Bergsten.

Bergsten har fört sin debatt genom en mängd intervjuer och pressmeddelanden till massmedia. Vill Bergsten besvara dessa blogginlägg, får han göra det via debattsidor och intervjuutvikningar i tidningar, radio och television.

Uppknycklat från papperskorgen 

– kommentar kring ordförandeavhopp och politiska vildar

Efter ett för många partimedlemmar tveksamt beslut, om överläggningar med socialdemokraterna, utbröt en omfattande intern diskussion i PA. Konflikten förstärktes av en bristfällig massmediahantering från dåvarande ordförande sett till brådskan, långtgående uttalanden utan förankring och offentliggörandet i sig, då förhandlingar brukligen är ”osynliga” till dess lyckta dörrar öppnas och förhandlingsresultatet har godkänts. Men med en fördjupad eftervalsanalys och ett slutgiltigt valresultat, finns idag betydligt fler synsätt på möjlig politisk samverkan/samarbete, än att gå in i ett blockbildande med valets stora förlorare i Vilhelmina.

Skiljelinjen mellan flertalet medlemmar och Bengt Bergsten gjorde att han valde att avgå som partiordförande och har även begärt utträde ur partiet. Bergsten offentliggjorde snabbt sin avgång till Västerbottensnytt, SR Västerbotten, VK, VF och Lokaltidningen. Att det uppstått oenigheter och att det saknas ömsesidigt förtroende, enligt Bergsten (VF 24/9), kan bara bekräftas från Politiskt Alternativ. Det kunde dock ha stannat där. Att partiet arbetar vidare och Bergsten går sin väg.

Men Bengt Bergsten har valt att i en rad massmedier offentligt kritisera partiet och medlemmarna, vilket inte kan stå oemotsagt. Vidare ställer inte Bergsten sin plats i fullmäktige till förfogande för partiet han röstats in för. Något vi anser vara respektlöst och även odemokratiskt sett till PA:s fortsatta politiska arbete och inriktning i Vilhelmina fullmäktige.

När Bergsten inte fick igenom sin egen linje i partiet, då verkar han vilja genomdriva den själv med ”sin” politik. I Västerbottensnytt (23/9) uttalar han ”Jag ska se var jag får bäst inflytande med min politik” som även här markerar att han kan komma operera över alla parti- och blockgränser.  Att detta skulle skapa en större politiskt stabilitet i Vilhelmina, genom ytterligare en vågmästare, tillika politisk vilde, är för oss lika absurt som oansvarigt. Bergsten bekräftar ambitionerna i Lokaltidningen (24/9) där han tror på blocköverskridande samarbete, vilket för övrigt PA aldrig stängt dörren till, men som Bergsten indirekt förespeglar. När det är Bergsten själv som drivit frågan om ett politiskt blockbildande mellan PA och S/V till sin spets – och fallerat.

Avhopparen vill framställa PA som ett splittrat parti, när det handlar om ett fåtal medlemmar som i grunden stödjer hans synsätt. Partiets ”Några…” (VF 24/9) var i realiteten ett närmast enigt medlemsmöte som den 22 sept valde att avbryta både fortsatta samtal och inledande förhandlingar. Till Västerbottensnytt (23/9) uttalar Bergsten att det råder stora samarbetssvårigheter inom partiet. Även här vill vi understryka att det här främst gällde honom själv i sitt ledarskap mot medlemskollektivet, synnerligen i den aktuella frågan. Partistyrelsen har Bergsten själv f.ö. aldrig tagit eget initiativ till att sammankalla under sitt ordförandeskap.

Läser man i VF (16/9) så kan många inte annat än fundera över Bergstens ord ”Vi vill bryta oss ur blockpolitiken…” och hur en omsvängning i partiet kunde ske så radikalt över en natt. Flera styrelseledamöter kände inte ens till beslutet om förhandlingar. Följden blir nu att PA kommer stärka upp det inre arbetet och undvika fler ”stämmofrågor” framlagda vid sittande bord.

Bengt Bergstens övervägande att som framtida fullmäktigeledamot sälla sig till S och V, blockerar PA som ett samlat parti i sig – med tre egna fullmäktigemandat – men också politisk samverkan med andra partier för att skapa största möjliga handlingsutrymme. Bergstens utspel att kvarstå som politisk vilde upplever vi som ett sabotage mot PA:s politiska arbete men skadar också partiets trovärdighet så länge en avhoppare missbrukar partiets och väljarnas förtroende.

Vi i Politiskt Alternativ kan bara beklaga och be våra väljare om ursäkt, vi trodde aldrig att fullmäktigekandidaterna skulle vara tvungna att skriva under lojalitetsförsäkringar för att garantera att PA:s  fullmäktigegrupp håller ihop under ett och samma politiska tak, med början i första kommunfullmäktige efter valet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.