Erik Bergkvist, Umeå

Kris, kolonialism och framtidsdagar

Idag skickar jag och landshövdingen in vårt andra PM om läget i Västerbotten till regeringen. Det är en redovisning av det nuvarande läget och den senaste utvecklingen. Vi visar också på de saker som måste lösas omgående på kort sikt och de mer långsiktiga frågorna. Senare idag kl 14, håller vi även en presskonferens.

I fredags hade NUTEK tillsammans med Region Västerbotten och länsstyrelsen i Norrbotten en konferens för de båda länen i Skellefteå. Temat var den aktuella krisen och vad som kan göras. Medverkande var bland annat Roger Mörtvik från TCO samt Lars Westin som är professor i regionalekonomi här i Umeå. De gav en intressant bild av läget och goda idéer inför framtiden. Mörtvik hade jämfört de båda länen och kunde konstatera att trots stora likheter finns det stora skillnader, bland annat har Västerbotten en betydligt yngre befolkning vilket gör läget ljusare inför framtiden. Westin konstaterade att Norrland måste bli bättre på att tillvarata sina naturresurser, att de finns i norr är till liten nytta om vi inte ser till att de vinster de skapar återinvesteras här. Norrland måste bli bättre på att bygga förmögenheter regionalt. Vi måste bryta oss ur det koloniala mönstren.

Partiets framtidsdagar i Västerås var en upplyftande tillställning. Förutom att det alltid är roligt att träffa partivänner så bjöds det även på framtidsinriktade seminarier och intressanta föredrag. Roligt även att se att de man en gång lärde känna i bland annat SSU fortfarande hänger med och är våra kandidater till både finansminister och borgarråd i Stockholm inför valen 2010. Tomas Östros var en gång i tiden kontaktombudsman förr SSU i Västerbotten, han var förbundets studentombudsman. Då liksom nu gick det mycket skrönor om tafatta och ohändiga studenter. Som den om hur studentutskotttet haft möte på förbundsexpeditionen och förstört kaffebryggaren genom att hälla kaffet på fel ställe? Om det var Tomas som var skyldig förtäljer dock inte historien.

Mona har nu suttit två år som partiledare och det märks hur mycket hon vuxit på den tiden, jag tycker att hon hittat en ton nu som känns väldigt bra inför framtiden. Obama är givetvis en förebild för oss socialdemokrater och det pratades mycket om hans kampanj och hur parollen "Yes, we can!" bör översättas. För oss i Västerbotten borde det bli ungefär " Det torde väl inte vara helt omöjligt!"

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.