Erik Bergkvist, Umeå

Ohistoriskt energibeslut

Gårdagens energipolitiska ickebeslut väcker en del tankar. Den första är egentligen varför det kom och varför det framställs som historiskt? Jag kan förstå om det beskrivits som historikst 1978, men förutsättningar och verklighet har faktiskt ändrat sig sedan dess

Det man säger sig lösa med detta är svensk industris tillgång till billig energi och att man bidrar till att klara klimatfrågan.

Inget av detta stämmer dock om man går in djupare i frågan. Den svenska industrin och även våra medborgare är idag en del av en gemensam Europeisk elmarknad där el exporteras och importeras mellan länder, det betyder att vi har ett gemensamt elpris och om vi producerar mer el i Sverige påverkas det priset ytterst marginellt. Alltså kommer vi inte åt den svenska elförsörjningen med enbart svenska åtgärder, där krävs gemensamma europeiska.

Det andra är att de stimulanser som föreslås gynna klimatvänlig energiproduktion inte heller blir effektiva, utan risken är stor att effekten blir den motsatta. Detta då man nu sänt ett budskap att det är tillåtet att bygga ny kärnkraft i Sverige. Konsekvensen blir att de som funderar på att investera i energiproduktion nu fått något nytt att investera i, det råder dessutom en osäkerhet i hur stödet till mer miljövänlig produktion kommer att se ut i framtiden. Blir det sen utländska bolag som bygger och äger de nya kärnkraftverken går vi dessutom miste om elexportintäkterna, däremot får vi även i förtsättningen det "stora nöjet" att slutförvara avfallet.

Så gårdagens beslut leder inte till någon av de effekter som regeringen för ut. Varför kom då detta beslut? Dels kan det ju vara så att man inte förstår sambanden ovan, det tror jag dock inte (fast säker är jag inte:;-)). Det är nog snarare så att det viktiga har varit att göra en politisk manifestation av enighet för att stå starkare inför nästa val, man har här givetvis kollat oponionssiffrorna för kärnkraft. Lyckas detta kommer det att vara många ansvariga för denna desinformation, vissa media har här fått en dålig start då man kallat beslutet ’historiskt’. Förhoppningsvis vänder detta så vi kan få en seriös diskussion om en framtida energipolitik.

Vi som väntar på kraftfulla klimatårgärder och en stärkt svensk konkurrenskraft får fortsätta vänta till vi bytt regering.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.