Erik Bergkvist, Umeå

Bra Mona och sund landstingsekonomi

En bra och klargörande debatt mellan nuvarande statsminister Reinfeldt och blivande statsminister Sahlin, den kom att handla om rätt saker. Vad som står allt klarare är hur högeralliansen med Borg i spetsen missat (medvetet eller utan att förstå bättre) att spara i ladorna för dåliga tider. Man har helt enkelt prioriterat yviga skattesänkningar som gynnat höginkomstagare istället för att betala av på statsskulden. Detta tar man sen som intäkt för att inte skriva upp de kommunala statsbidragen (om Reinfeldt inte ändrar sig från det han sa i debatten) och kommer därför att bidra till att den lägkonjunktur vi är inne i förvärras. Detta tycker jag Mona påtalade på ett mycket bra sätt.

* Landstingets ekonomi i Västerbotten är bland de starkare i landet. Det underskott vi hade för 2008 på 45 miljoner är det näst lägsta när man jämför med landsting med samma geografi och utmaningar (de Norrländska). Vår likviditet är god och vi kan därför betala vårt senaste projekt, (byggnad 27) att bygga europas och troligen världens modernaste lokaler för bland annat onkologi, kvinnosjukvård och förlossning med BB. Detta hade vi tvingats låna till eller avstå från utan vår finansiella styrka, nu kan vi betala kontant. Icke förty ser vi dock att 2009 och 2010 blir tuffa år och slutar inte staten att frysa statsbidragen blir det inte låttare.

* Finanspolicyn ser vi nu över i landstinget. I går var den upp till de beslut. Där lyfte jag bland annat frågan om vi verkligen skulle handla med hedgefonder och jag ser nu att de borgerliga lyfter det som sitt förslag. Bra om vi kan bli överens där. Vi anser dock att policyn inte är klar än och att ytterligare begränsingar inte kan uteslutas. Om Edward Riedel vill kalla en större försiktighet för förhalning och försöka ta populistiska poäng på detta så är det inte mycket jag kan göra åt det. Hoppas dock vi skall kunna fatta beslut om policyn i enighet när den kommetr tillbaka för beslut.

En kommentar

 1. Börje Edman

  Erik Berqvist försöker beskriva att
  Västerbottens landstings ekonomi
  är god och att vi västerbottningar
  får en god sjukvård. Naturligtvis är
  han hjärntvättad av Lewi Bergströms påstående. En normal
  funtat person inser ju att landstingets ekonomi är körd i botten och att man har en pesions
  skuld till de anställda på över 4 mkr, man har spelat bort 4mdr på
  riskobligationer av våra skattepengar. Det krävs kraftiga
  skattehöjningar i landstinget om
  den socialistiska majoriteten får sitta kvar vid nästa val. Rätt skall vara rätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.