Juridik, moral och nya fundamentalister

Av , , Bli först att kommentera 13

Det måste ju vara någon fler än mig som hört talas eller läst om åtalet mot en 32-årig man som, i samband med sex, misshandlat en 16-årig flicka med hennes medgivande.

Mannen friades i veckan då man kunnat konstatera att flickan och mannen avtalat om detta då det passade bådas BDSM-preferenser.

 

Jaha, varför skriver jag plötsligt om detta?

Jo, jag kan förvisso inse att i lagens mening så finns inget att beivra i detta fall. Flickan hade fyllt 15 och mannen hade dessutom hennes medgivande att göra vad-det-nu-var-han-gjorde.

Men det är bekymmrande när debatten som blommat upp kring detta leds av, i vissa fall, tok-nyliberaler som ser detta som någon slags jätteviktig seger att mannen friades. Att man ska minsann kunna få göra vad man vill i sovrummet utan att högre instans lägger sig i.

Jomenvisst, nog ska man väl få hålla på med precis vad tusan man vill i sängen. Men jag har svårt att se den stora symbolvinsten i just detta specifika fall då flickan som skadades (om än lindrigt och frivilligt) hade ägnat sig åt en hel del självdestruktiva aktiviteter tidigare och detta var något mannen visste om.

Måhända gjorde han inget olagligt, bevisligen gjorde han inte det men nog måste det väl ändå vara minst sagt omoraliskt och osmakligt att inte ta mer ansvar för en medmänniska än så?

 

Om jag, helt okritiskt, bjuder en nykter alkoholist på fem glas vin, därtill att den nyktra alkoholisten är 16 år gammal (om det vore lagligt), har jag inte då helt blundat för allt vad ordet "medmänniska" innebär?

Så, lagen säger inte att det är förbjudet att ta hem en 16-åring med självskadebeteende, spöa henne/honom lite och sen "dra över" denne, men fy fasen vilket obehagligt samhälle vi har om det finns folk som på allvar tycker att detta är någonting att strida för att man ska kunna göra!

 

I princip alla religioner och ideologier har  en sak gemensamt – några få är fundamentalister, tydligen finns det en del liberala fundamentalister idag som anser att vägen till ett bättre samhälle går genom en allmän attityd att "skit samma hur andra mår, så länge jag bara behöver ta ansvar för att det jag gör är lagligt så kan vi väl lika gärna skrota moral och medmänsklighet".

Tråkigt, för det är inte så jag ser på liberalism.

Det som gör mig ännu mer arg är dessa bloggare/tyckare/skribenters starkaste argument är att samhället ska minsann inte hålla på och moralisera över vad för slags sex medborgarna borde föredra. Det är ju för bövelen inte det frågan gäller!

Vuxna, trygga människor med en sund självbild lider ju knappast psykisk skada av att spöa varandra frivilligt i sovrummet, men vemsomhelst kan ju fatta att det gör ett självdestruktivt barn. Barn. Barn är alla under 18 år.

Det säger lagen.

 

Bli först att kommentera
Etiketter: , , ,

Åter till näringen…

Av , , Bli först att kommentera 10

… efter en helt fantastisk valrörelse!

Jag har inte slutat blogga för att valet är över, datorn gav upp dagarna innan och man kan ju inte låna dator hur länge som helst. Inväntar nyförvärvet som är beställt.

 

Har ledigt större delen av veckan från mitt ordinarie jobb så igår kväll och nu i förmiddags passade jag på att mjölka två pass. För mig så finns det inget som är så avslappnande som ljudet av "duovacen" (titick totock, titick, totock – mjölkmaskinens takt). Mången mjölkare har kommit på sig själv med att nicka till bredvid kon när allt är lugnt och fridfullt och den vyssjande rytmen hörs.

Undertecknad och barnen under valrörelsen

 

Nåväl, åter till politiken. De allra flesta partier har ju någon form av jordbrukspolitik, om inte annat så hade de i alla fall en mening i ämnet någonstans i sin valplattform. Men knappt ett enda parti utöver centerpartiet har någon tydlig landsbygdspolitik. Mycket märkligt.

Hur kan man ha åsikter och visioner om jordbruk men inga om landsbygden i stort? De gröna näringarna är ju en förutsättning för att boende på landet ska vara möjligt utanför pendelavstånd till större orter. Dessutom undrar jag hur attraktivt det vore att pendla från en by där öppet landskap är ett främmande begrepp. Hurra för skog och sly så långt ögat kan nå?

Det som hela branschen har gemensamt är att dessa företag inte kan flytta, så länge inte hela näringen i sig dör ut i landet. Kalle Karlsson i Karlsby flyttar inte sina 50 kor till ett land med lägre löner när avbytar’n börjar bli dyr.

 

Däremot behöver Kalle Karlsson bättre förutsättningar för att känna sig motiverad att inte sluta helt och hållet. Precis som att de gröna näringarna är en förutsättning för en levande landsbygd så fungerar det likadant "åt andra hållet". Det är inte lätt att driva ett jordbruk utan affär, skola, barnomsorg, post m.m.

 

Så var är er landsbygdspolitik? frågar jag övriga partier. Ni har nästan fyra år på er att komma med ett svar i nästa valplattform, men det vore ju bra om alla tänkte till redan idag.

Vem ska du rösta på?

Av , , 3 kommentarer 18

Nu är det mindre än 24 timmar kvar! Så det är bäst jag passar på att göra lite reklam för mig själv på min egen blogg.

Mina viktigaste prioriteringar om jag kommer in i kommunfullmäktige:

·Flexibla barnomsorgslösningar
·God och livfull boendemiljö
·Familjens eget inflytande
·Ett bättre företagsklimat i Umeå, framförallt för småföretagare
 med nya idéer
·Värna odlingsmark och lantbruk i regionen
·Ett landsbygdsperspektiv ska finnas med i fler beslut
·Kommunens matsalar ska kunna servera mer närproducerad
 mat än idag.

 

Det finns så mycket som är viktigt men en av mina hjärtefrågor är tveklöst

De gröna näringarnas förutsättninger.

Lantbruk har en mycket central roll i det att hålla byar levande och i vår framtid. Vi har den lägsta självförsörjandegraden i Sveriges historia just nu, detta är allvarligt ur både ett lokalt och globalt perspektiv. Dessutom håller lantbruket nyckeln till de smarta lösningar för miljön som vi kommer att behöva framöver. Vi har alla konsumentmakt att utnyttja, det har även kommunen. Jag vill att Umeå kommun ska jobba mer aktivt för att upphandlingarna ska vara möjliga för lokala livsmedelsproducenter att ”vinna”.

Även hur kommunen beslutar i fråga om byggande på landet är viktigt för att möjligheterna att driva jordbruk inte ska försvinna. Åkermark behövs idag och kommer att behövas än mer imorgon.

3 kommentarer
Etiketter: , , ,

Vad menar Ohly?

Av , , 1 kommentar 18

Lars Ohly och Mona Sahlin har inte bara under den pågående debatten i svt utan under hela valrörelsen talat om "Vård efter behov – inte efter plånboken".

Man syftar förstås på avregleringen av, i första hand primärvården.

Det vänsterkartellen bortser från i sin slogan är att alla, precis ALLA har samma möjlighet att välja vårdcentral. Kostnaden för vården finansieras av skattemedel och läkarbesöket får inte kosta mer för skattebetalarna oavsett landstings- eller privatläkarsbesök.

Hur kan man påstå att valmöjligheter för alla bara gynnar den som har fet plånbok?

1 kommentar
Etiketter: , , ,

Lokalt i Tavelsjö

Av , , Bli först att kommentera 18

Som en uppföljning på Lars Weinehalls initiativ att blogga om den lokala valrörelsen så gör jag härmed detsamma.

 

 

Några av dessa punkter har vi tryckt upp speciella planscher för som finns att beskåda precis där punkten i fråga ska förverkligas, exempelvis där vi vill bygga cykelbana.

Några av Centerns viktiga punkter för Tavelsjö-, Hissjö- och Rödåbygden

Människor, miljö och näringsliv i samverkan – det utvecklar bygden.

– Utveckla vård – och omsorgsformer för både barn och vuxna i Tavelsjöbygden.

– Förbättra företagsklimatet för landsbygdens företagare.

– Skidanläggningen vid Vallberget ska byggas!

 

– Bygg en ny idrottshall i anslutning till skolan.

– Bygg fler gång- och cykelvägar bl.a. de mellan Sundlingska Gården och skolan samt gång- och cykelvägen Tjälamark och Hissjö.

– Bygg fler hyreslägenheter i området bl.a. centralt i Tavelsjö.

– Gör bygden och byarna till mästare ifråga om närproducerad god mat & grön energi

– Bygg en ny väg och bro mellan Rödånäs och Rödåsel!

– Förstärk distriktssköterskemottagningen i Tavelsjö med fotvård och läkarmottagning.

 

Ljus dag trots mörkt väder

Av , , Bli först att kommentera 17

Idag hade vi en riktigt trevlig dag i valstugan. Vädret till trots skulle en del säga, jag tror hellre att det var tack vare den blöta väderleken. Många kom in i valstugan och stannade en stund för att slippa bli genomdränkta av regn och på det sättet uppstod riktigt bra tillfällen till längre samtal.

Vi tyckte att barnen som var ute på uppdrag i samhällskunskap kunde få några ponchos, får det var sällsynt med rejäla kläder idag.

Sen sprang de vidare för fortsatt utfrågning

 

Under kvällen bestämde vi oss här hemma för att göra något roligt så istället för bloggande och brevlådepromenad med foldrar så blev det brödbak och sagostund. Vi fick hjälp med foldrarna och det är vi tacksamma för.

Men visst är det konstig att det känns himla oinspirerande att baka när det väl är gjort?

 

 

Bli först att kommentera
Etiketter: , ,

Äntligen svaret på väljarfrågan:

Av , , Bli först att kommentera 15

Centerpartiet har drivit linjen under mandatperioden att man skulle kunna ha den tre månaders gränsen lite mer flexibel och låta handläggarna på Arbetsförmedlingen göra en sådan bedömning av individen lite mer flexibelt men Moderaterna har hållt fast och velat ha kvar tre månder. Tre månader är heller inget nytt utan har funnits väldigt länge, även under sossarnas tid för man inte ville låsa fast unga i amsutbildning utan istället låta dem hitta jobb. 

 

Vi hoppas och tror starkt på att Annie Johansson (som svarat på denna fråga) får väljarnas förtroende att fortsätta detta arbete i riksdagen även nästa mandatperiod!

 

Bli först att kommentera
Etiketter: , ,

När och hur får man tjäna pengar?

Av , , 2 kommentarer 21

För mig framstår det som ett minst sagt orimligt argument, det som de rödgröna använder sig av:

Man ska inte kunna göra vinst på välfärden, inte tjäna pengar på sådant som vård, skola och omsorg. Så heter det i motståndarlägret.

 

Men hur menar man då? Är det så att det skulle vara omoraliskt att tjäna pengar på sånt som är viktigt, det som räknas till behov?

Med ett sådant resonemang så skulle det ju vara lika illa att tjäna pengar på mat och varma kläder. Att ta ut ett mäklararvode vid bostadförmedling vore ju lika illa. Men detta är fullt tillåtet, helt okej eftersom detta aldrig ifrågasatts från sossehåll. Och inte mig emot.

 

Så vad är det då som är fulare, skamligare med att göra en vinst på vård, skola och omsorg?

Detta är inte bara en tydlig höger-/ vänsterskillnad som det brukar finnas i den politiska och ideologiska debatten. Det är också en fråga om hur vi i Alliansen ser på jämställdheten, vi inser att det viktigaste man kan göra för att minska skillnaden mellan könen är att utjämna tillgångar, inkomster och löneskillnader.

Frigör kvinnokraften – avreglera välfärdssektorn! Kvinnor och män måste få samma chans att driva företag och göra vinst.

Svaret ligger inte i att tvinga kvinnor till sämre ekonomi genom kväva utvecklingen i välfärdsföretagen.

 

Jag tycker dessutom att det är väl mycket vackert att vilja försörja sig på och vilja starta ett företag med utgångspunkten att hjälpa.

Det finns ju faktiskt branscher som helt och hållet drivs av andra värderingar. Tobaksbolag, alkoläskbryggeri och barnstringtrosedesigners är några exempel på verkligt moraliskt tvivelaktiga sätt att tjäna pengar på. Sådant kan man istället lägga sin irritation på!

2 kommentarer
Etiketter: , ,

Bröstpump!?

Av , , 1 kommentar 33

Jämställdhet i vänsterformat går bl.a. ut på att dela föräldraförsäkrningen lika mellan båda föräldrarna. Detta deklarerade Lars Ohly i kvällens utfrågning i svt och när sedan han fick frågan om hur man löser det med ammningen kom svaret att:

– Min barns mor använde minsann bröstpump, en modern grej som finns numera (gjorde sig lite lustig över att behöva infromera om detta).

 

Men kan du tänka dig, Lars? Kan du tänka dig att vi kvinnor som fött barn faktiskt VET om att bröstpumpar finns och vi är ett stort gäng som använt en sådan och inte tycker att det är särskilt kul, smidigt, praktiskt eller jämställt för den delen? Vardagspusslet blir inte direkt enklare att få ihop med vänsterns förslag.

Ska kvinnor som väljer att amma längre än 6 mån behöva stöka och böka med BH och bröstmjölkskladd inne på personaltoan på jobbet för att Lars Ohly inte vill vara med och finansiera deras egenvalda familjepolitik?

Ohly talar om föräldraförsäkringen som om det vore hans pengar. Han säger att kvinnor gärna får vara hemma länge med sina barn men då får de faktiskt betala själv! Han vill inte betala det. Men vänta nu! heter det inte föräldraförsäkring?

Det innebär ju att vi alla betalat in till den och när man sedan tar ut ledighet så är det INTE detsamma som bidrag. Ordet antyder ju onekligen att så är fallet.

 

Dessutom: att straffa föräldrarna för att de inte vill anpassa sig till Ohlys definition av jämställdhet är ju att straffa barnen till de föräldrar som inte vill/kan dela helt lika. Många barn kommer troligen att skolas in tidigare i barnomsorgen istället för att vara hemma med sina pappor.

 

Låt familjer få bestämma själva och låt kvinnor som vill stanna hemma det första året få göra det istället för att byta kladdig BH på lunchrasten.

Letar vidare…

Av , , Bli först att kommentera 16

… efter svaret på väljarfrågan som jag fick igår i valstugan.

Det är kul när man får kluriga frågor av väljare. Det gällde "karenstiden" som finns för ungdomar  som vill få hjälp av arbetsförmedlingen för utbildning eller aktivitet. Den är 90 dagar från det att man blir arbetslös.

Återkommer i ämnet när jag hittat mer…

Åt just lite lokalproducerad glass, supergott och hur fränt som helst att kunna äta färsk och riktigt bra av mitt favorit"snask".

 

God afton!

Bli först att kommentera