När och hur får man tjäna pengar?

För mig framstår det som ett minst sagt orimligt argument, det som de rödgröna använder sig av:

Man ska inte kunna göra vinst på välfärden, inte tjäna pengar på sådant som vård, skola och omsorg. Så heter det i motståndarlägret.

 

Men hur menar man då? Är det så att det skulle vara omoraliskt att tjäna pengar på sånt som är viktigt, det som räknas till behov?

Med ett sådant resonemang så skulle det ju vara lika illa att tjäna pengar på mat och varma kläder. Att ta ut ett mäklararvode vid bostadförmedling vore ju lika illa. Men detta är fullt tillåtet, helt okej eftersom detta aldrig ifrågasatts från sossehåll. Och inte mig emot.

 

Så vad är det då som är fulare, skamligare med att göra en vinst på vård, skola och omsorg?

Detta är inte bara en tydlig höger-/ vänsterskillnad som det brukar finnas i den politiska och ideologiska debatten. Det är också en fråga om hur vi i Alliansen ser på jämställdheten, vi inser att det viktigaste man kan göra för att minska skillnaden mellan könen är att utjämna tillgångar, inkomster och löneskillnader.

Frigör kvinnokraften – avreglera välfärdssektorn! Kvinnor och män måste få samma chans att driva företag och göra vinst.

Svaret ligger inte i att tvinga kvinnor till sämre ekonomi genom kväva utvecklingen i välfärdsföretagen.

 

Jag tycker dessutom att det är väl mycket vackert att vilja försörja sig på och vilja starta ett företag med utgångspunkten att hjälpa.

Det finns ju faktiskt branscher som helt och hållet drivs av andra värderingar. Tobaksbolag, alkoläskbryggeri och barnstringtrosedesigners är några exempel på verkligt moraliskt tvivelaktiga sätt att tjäna pengar på. Sådant kan man istället lägga sin irritation på!

Etiketter: , ,

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.