Juridik, moral och nya fundamentalister

Det måste ju vara någon fler än mig som hört talas eller läst om åtalet mot en 32-årig man som, i samband med sex, misshandlat en 16-årig flicka med hennes medgivande.

Mannen friades i veckan då man kunnat konstatera att flickan och mannen avtalat om detta då det passade bådas BDSM-preferenser.

 

Jaha, varför skriver jag plötsligt om detta?

Jo, jag kan förvisso inse att i lagens mening så finns inget att beivra i detta fall. Flickan hade fyllt 15 och mannen hade dessutom hennes medgivande att göra vad-det-nu-var-han-gjorde.

Men det är bekymmrande när debatten som blommat upp kring detta leds av, i vissa fall, tok-nyliberaler som ser detta som någon slags jätteviktig seger att mannen friades. Att man ska minsann kunna få göra vad man vill i sovrummet utan att högre instans lägger sig i.

Jomenvisst, nog ska man väl få hålla på med precis vad tusan man vill i sängen. Men jag har svårt att se den stora symbolvinsten i just detta specifika fall då flickan som skadades (om än lindrigt och frivilligt) hade ägnat sig åt en hel del självdestruktiva aktiviteter tidigare och detta var något mannen visste om.

Måhända gjorde han inget olagligt, bevisligen gjorde han inte det men nog måste det väl ändå vara minst sagt omoraliskt och osmakligt att inte ta mer ansvar för en medmänniska än så?

 

Om jag, helt okritiskt, bjuder en nykter alkoholist på fem glas vin, därtill att den nyktra alkoholisten är 16 år gammal (om det vore lagligt), har jag inte då helt blundat för allt vad ordet "medmänniska" innebär?

Så, lagen säger inte att det är förbjudet att ta hem en 16-åring med självskadebeteende, spöa henne/honom lite och sen "dra över" denne, men fy fasen vilket obehagligt samhälle vi har om det finns folk som på allvar tycker att detta är någonting att strida för att man ska kunna göra!

 

I princip alla religioner och ideologier har  en sak gemensamt – några få är fundamentalister, tydligen finns det en del liberala fundamentalister idag som anser att vägen till ett bättre samhälle går genom en allmän attityd att "skit samma hur andra mår, så länge jag bara behöver ta ansvar för att det jag gör är lagligt så kan vi väl lika gärna skrota moral och medmänsklighet".

Tråkigt, för det är inte så jag ser på liberalism.

Det som gör mig ännu mer arg är dessa bloggare/tyckare/skribenters starkaste argument är att samhället ska minsann inte hålla på och moralisera över vad för slags sex medborgarna borde föredra. Det är ju för bövelen inte det frågan gäller!

Vuxna, trygga människor med en sund självbild lider ju knappast psykisk skada av att spöa varandra frivilligt i sovrummet, men vemsomhelst kan ju fatta att det gör ett självdestruktivt barn. Barn. Barn är alla under 18 år.

Det säger lagen.

 

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.