Dag 11: Piggare och piggare

Jag tycker att jag känner mig piggare för varje dag som går, fast omgivningen tycker att jag borde känna mig hungrig och svag.

Dels hjälper de dagliga promenaderna till att konditionen förbättras, men så sover jag också betydligt bättre och djupare eftersom magen slipper att ta hand om middagsmat och kvällsmackor.

Jag har också koll på blodtrycket, eftersom jag senaste åren haft aningen högt undertryck. Från att i i slutet december legat på 141/103 har trycket nu gått ner till 114/86.

Just högt blodtryck är det som vetenskapen uppger att kan förbättras avsevärt genom fasta. Andra sjukdomstillstånd fastan kan påverka positivt är bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, huvudvärk, allergier, exemer, ledsjukdomar , magproblem och oklara trötthetstillstånd.

Många vetenskapliga undersökningar har också visat att människan verkligen mycket väl klarar att fasta en begränsad tid. Vi har uppenbarligen en nedärvd, medfödd förmåga att utan skada klara av perioder av låg eller upphävd näringstillförsel. En person med normal kroppsvikt har energireserver som räcker till cirka sex veckors fasta. Fastar man två veckor finns det alltså i regel mycket goda säkerhetsmarginaler. Kroppen kommer inte att bli utarmad.

 

När man fastar och häller i sig fruktjuicer i den mängd vi gör lider vi inte heller någon större brist på vitaminer och bli sällan förkyld. Däremot gäller det att se upp när fastan är över, eftersom motståndskraften minskat en del under fastan. Fortsätt dricka juice även när fastan är över!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.