Otterhall tippar Allsvenskan

I dagens tidning kan ni se tabellen över hur jag tippar årets herrallsvenska. Här kommer även en kommentar för varje lag.

 

1 Malmö
Sällan händer det att ett lag försvarar sitt guld, vilket kan bero på att det lag som vinner allsvenskan tappar sina bästa spelare till utländska klubbar. Malmö har lyckats med bedriften att hålla fjolårets guldlag intakt och därför ser jag ingen anledning till varför laget inte skulle kunna vinna guld igen. Löser man bara tränarfrågan så ser jag Malmö som klara favoriter.
2 Elfsborg
Hemvändarlaget, minst sagt. Många tror på Elfsborg, vilket de flesta har gjort de senaste åren. Med en av allsvenskans klart dyraste lag är det också befogat att kräva topplaceringar, något Elfsborg misslyckats med de senaste åren. I år har man tagit in David Elm och Lasse Nilsson vilket kommer förstärka laget väsentligt. Elfsborg är enligt mig den största konkurrenten till Malmö.
3 Helsingborg
Helsingborg ska inte räknas bort. Man har kvar spelare som Alexander Gerndt och Rasmus Jönsson, vilka båda är heta villebråd för större klubbar runt om i Europa. Får man behålla dessa hela säsongen kan man stå som segrare i höst. Jag tror dock inte att båda stannar utan en av dem lämnar i sommar.
4 Örebro
Ett skönt lag som inte riktigt kan räknas som ett topplag ännu. Sedan uppflyttningen 2006 har man steg för steg avancerat och förra året slutade man på en imponerande tredjeplats. Laget har även denna säsong en väldigt intressant trupp, men det borde inte hålla hela vägen. Troligt är dock att samtliga lag som jag tippar över ÖSK kommer tappa minst en poäng vardera mot Örebro.
5 IFK Göteborg
Ny huvudsponsor, ingen ICA-reklam på tröjorna. Hur ska det gå? Troligtvis ändå aningen bättre än förra årets fiaskosäsong då man inte kom bättre än sjua. Viktigt att laget får igång Tobias Hyséns målskytte och fortsätter med förra årets stabila försvarsspel.
6 Kalmar FF
Den riktiga storhetstiden i Kalmar är förbi för den här gången. Nia blev man förra året, men kommer i år stärkta av en ny arena åter få lite vind i seglen och höja sig några snäpp.
7 AIK
Det blir åter en mellansäsong för ”Gnaget”. I år har man Mohamed Bangura från start vilket är den största skillnaden mot för fjolåret. Återstår att se vilken nivå Martin Mutumba kommer upp till i år och man har gjort en spännande framtidsvärvning i Alexander Milosevic. Annars känns laget fortsatt ganska blekt.
8 Syrianska
Känns på förhand onekligen som årets pop-gäng. Man har under en lång tidsperiod över flera år nött in ett fint, tekniskt grundspel som vi i Umeå fick uppleva redan under säsongerna 2007 och 2008. Redan första året i superettan var man med och krigade uppe i toppen och nu är man förstärkta av en del rutinerade spelare så som Johan Arneng. Syrianska kommer lätt hålla sig kvar i allsvenskan, trots att man är nykomlingar.
9 GAIS
Kanske allsvenskans tyngsta anfall på papperet. Frågan är ju då hur det kommer fungera med Alvaro Santos, Razak Omotoyossi och Wanderson i laget. Förmodligen slipper man nedflyttningsracet, men man är nog inte mycket bättre än ett halvstabilt mittenlag när säsongen summeras i höst.
10 Trelleborg
Laget har, enligt mig, en av Sveriges absolut bästa tränare i Tom Prahl. Dock har laget inte alls en av Sveriges bästa fotbollstrupper. Frågan är om Prahls taktiska kunskaper räcker ett år till, eller om spelartruppens standard avspeglas i år. Troligen ett lag för nedre halvan.
11 Djurgården
Kan bli ett starkt lag på sikt, men ingen har nog blivit direkt skrämd för Djurgården under försäsongen. Denna säsong blir nog ungefär som förra årets säsong.
12 Häcken
Ett ”tråklag” som saknar en riktig supporterskara. Jag tror inte att man når upp till fjolårets nivå, men fel har man ju haft förut. Häcken blir kvar i allsvenskan, med nöd och näppe.
13 Mjällby
Fjolårets succélag, men håller det i år? Allsvenskan är äckligt jämn och även om Mjällby kan prestera samma fotboll som förra året tror jag att man sluter på den undre halvan av tabellen, t.o.m med risk för nedflyttning. Klubben har som mål att inte åka ur och jag kan bara gratulera att klubben därmed har en ledning som har fötterna på jorden.
14 Halmstad
Kan i mina ögon bara bli en flopp. Real Halmstad, med fem spanjorer till en början, känns inte alls heta. Visst, man har tagit in ”Pep” som tränare, men nja, det finns mycket att jobba med i Halmstad. I värsta fall åker laget ur.
15 IFK Norrköping
Egentligen vill jag inte säga att Norrköping ska åka ur allsvenskan. De har en riktigt spännande trupp som mycket väl skulle kunna landa på en topp 10-placering. I brist på riktiga bottenlag, får ändå Norrköping 15:e platsen på min lista.
16 Gefle IF
Tyvärr Gefle. Här tar resan slut.
Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.