Oväntat men ändå väntat beslut

Ett oväntat men ändå rätt väntat beslut, så skulle jag vilja kalla Håkan Bäckströms beslut att kliva av sin sportchefssyssla i Umeå FC. Han har säkerligen lagt otroligt med tid på sitt kära UFC, men samtidigt tror jag att klubben behöver någon som lägger ännu mer tid.

När pengarna tryter för de flesta lagen blir scoutnig av spelare, och de rätta besluten rent sportligt, än viktigare. För att ta ett exempel så skulle jag vilja lyfta fram Skellefteå (visserligen hockey men ändå) som närmast konstant prickar rätt i sina rekryteringar.  Björklöven har de senaste åren knappt prickat tavlan, och med skiftade sportchefer så undrar jag hur Norrlandshockeyn hade sett ut. Samma gäller för UFC som inte legat på Björklöven-nivå, men samtidigt heller inte varit nära Skellefteå-klass. Skellefteåklass på UFC-värvningarna i år och laget hade säkerligen legat på övre halvan. Att Häcken ligger där de ligger i Allsvenskan stavas naturligtvis riktigt bra rekryteringar. En riktigt bra sportchef får ut riktigt mycket av riktigt lite – överpresterar.

Problemet för UFC blir nu att hitta någon som kan sköta uppgiften så bra till ett rimligt pris. Håkan lär inte ha belastat UFC-börsen specielt mycket och frågan är vem som kan göra det bättre för samma peng? Förmodligen kommer någon att få en dubbel syssla innom klubben. Stuart har bra koll på spelare runt om i världen, men i bland undrar jag om han handlar helt utifrån det bästa för klubben. Vissa som tränat med laget/ ibland värvats de senaste åren känns mer bara ditplockade för individens skull. Örjan har det säkert bra i sin 50-procentiga roll på skolan och jag tror inte att han är intresserad.
Anders Svensson skulle kunna vara en kille för rollen, Andreas Hermansson kunde ha varit en kille för rollen, men jag undrar jag..

Fick jag ta beslutet så skulle nog Anders Svensson få stå för någon typ av administrativ roll med kontraktsförhandlingar och liknande. Det medan man som förening försöker att bygga upp en bra scoutingverksamhet. Det ska inte kunna finnas spelare i länet som värvas av exempelvis Djurgården eller Kalmar innan UFC hinner dit. Det ska finnas folk som har bra koll på alla norrlands Division 3-lag(och upp) och sedan kan rekomendera för provspel.

3 kommentarer

  1. Korvis

    Bra blogg, det är för amatörmässigt här uppe. Umeå har ett stort upptagningsområde och borde kunna sno åt sig talanger från i stort sett hela norra norrland. Som en spelare som Erik Johansson i GAIS som numera är på väg mot större klubbar. Kunde tänka mej att Umeå FC hade kunnat locka honom till sig när han spelade hemma i Boden.
    Några stora pengar kommer förmodligen aldrig Umeå ha att göra sig med, så det är ju talangutveckling och scoutning som är det viktiga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.