Längre snack med Patrick Mörk

 

5430954662.Large_

 

FOTO: Janne Danielsson

Patrick Mörk var inblandad i Umeå FC:s värvningar från Sierra Leone 2012, och har även varit med den här vändan. Allt snack rymdes inte i tidningen, så här kommer den förlängda versionen.

– Umeå visade intresse av att hitta nästa fotbollsdiamant i Afrika, säger Mörk.

Hur var det att resa med Johan Sandahl till Sierra Leone?

– Det har varit intressant. Jag kommer ju från Övik och det är alltid kul att hjälp en klubb från Norrland. Nu har ju inte Övik så mycket fotboll, men Umeå är ju nära och jag har tidigare haft en bra kontakt med Håkan Bäckström i UFC.

Att Sandahl har ett förflutet i Liberia såg Mörk som mycket positivt.

– Det är väldigt svårt att se vilka spelare som kommer att fungera i Europa. Det som är väldigt bra med Johan är ju att han har varit i Liberia och har erfarenhet. Jag tror väldigt mycket på Afrikanska spelare, och är man på rätt ställe och letar så kan man göra fantastiska fynd. Det är svårt att få den värdeökningen på något annat (som man kan få på en fotbollsspelare). Liberia (där Sandahl varit tidigare och jobbat med fotboll) är ett bra fotbollsland så det var roligt att Johan tyckte att det här var ännu bättre.

Mörk menar också att spelare från just Sierra Leone passar bra för den svenska fotbollen.

– Jag brukar kalla spelarna från Sierra Leone för Afrikas engelsmän. Det ser man ju exempelvis lite på båda Banguras och Crespo Kamara i Örebro, säger han och konstaterar att Umeå kan vara en bra plats att utvecklas i:

– Umeå ligger bra till i seriesystemet (för spelare att komma till), och de kanske kan ta steget upp också. Sedan har de en bra tränare. Johan tror jag kommer att gå väldigt långt.

Då jag gjorde intervjun strax innan UFC offentliggjorde Kamanor och Kamara svarade han följande på frågan om vad som kunde vara aktuellt att värva i år:

– Det val som Umeå har att göra är om man vill ha en spelare som är färdig och kan hjälpa dem upp nu, eller en spelare som är yngre, men kan utvecklas väldigt mycket. Han (Johan Sandahl) såg mycket intressanta spelare. Frågan om det är för nutid eller framtid, men min förhoppning är att vi på sikt ska kunna få se en ny Bangura i Umeå.

Efter att dessa två blivit klara konstaterar han att det för tillfället inte är aktuellt med fler spelare till klubben:

–  Inga flera spelare från Afrika är på igång nu, fönstret stänger ju om ett par veckor. Men min och UFC:s förhoppning är väl att på sikt få in lite yngre spelare, riktiga stortalanger. I detta läge lägger UFC lite fokus på bra spelare som kan leverera direkt.

AFRIKANSKA SPELARE SOM PATRICK MÖRK HÄMTAT TILL SVERIGE:


Mohamed Bangura (först till IFK Värnamo, sedan till AIK som sålde honom till Celtic. I dag i Istanbul BB i Turkiet)
Teteh Bangura (började i Köping FF, värvades till AIK, hans transfer till Bursaspor blev AIKs största någonsin)
Crespo Kamara (startade i Bodens BK, såld vidare till AIK. Nu i Örebro SK)
Mcdonald Mariga (kom till Enköping från Kenya, gick vidare till Helsingborg för att sedan bli såld till Parma och senare Inter)
Dereck Boateng (köpt till AIK, såld till Beitar Jerusalem, idag i Fulham)

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.