Köp Miljömärkt!

Just nu håller vi på att skriva ett arbete i skolan om kemikalier i textil. Och det är en hel del ska jag säga. Från bomullsplanta till färdig vara genomgår en textil ofantligt många kemikaliebad, den ska tvättas, blekas, färgas, få mer lyster, fixeras, få antimögelmedel, antistatmedel, antistrykmedel… och tillsist hamnar textilvaran i våra hem och kemikalierna sprids vidare via vattnet när vi tvättar dem i våra tvättmaskiner.

Azofärger. Ger klara och starka färger, och då den är vattenlöslig kan den tas upp via huden. Inte alla azofärger är giftiga, men en del kan släppa av sig såkallade arylaminer, som både kan vara cancerframkallande och ge allergiska reaktioner.

Vatten, smuts och fettavisande medel, såkallad perfluorerade ämnen.
Används i bland annat skor, tält, markiser, paraplyn etc. Dessa ämnen bryts inte ned i naturen, utan finns där under en lång lång tid. Dessa ämnen är giftiga för vattenmiljön, stör fotplantningsförmådan och kan ge cancer.

Undersökningar visar att från 1960 har dessa medel ökat stort i svenska vatten, ett resultat av att reningsverken inte kan ta upp alla kemikalier som finns i våran tvätt.

Silver, används som antibakteriellt medel i textilier och bla sportplagg.
Silver i jonform, som sprutas på vissa varor när man vill att de ska vara “antimicrobial”, “free of bacteria”, “for lasting freshness”, “hygienic protection”, “keeps the natural hygienic balance”, “treated against odour”, “prevents miscolouring” etc.
Detta silver urlakas när vi tvättar och försvinner med tvättvattnet och ut i naturen. Detta bryts inte ned, och är direkt giftigt för fiskar och små kräldjur. 1-5 microgram av silver är livshotande.

Då de flesta av dessa ämnen hamnar ut i naturen, tas upp av djur och fiskar, som i sin tur hamnar på våra tallrikar, lagras dessa kemikalier i våra kroppar. Undersökningar visar att tillochmed nyfödda barn föds med farliga ämnen i kroppen. Då många av dessa ämnen även rubbar fotplantningsförmågan, börjar forskare undra om ofrivillig barnlöshet beror på kemikalierna i vårt samhälle. Lär mer här

Skrämmande? Mycket. Och det är den här branschen jag ska in i.
Men det som är mer skrämmande är att det fortfarande inte finns tillräckligt med regler om vilka kemikalier som får tas in i Sverige. Ca 9 ton nonylfenol ( = finns i bland annat tvättmedel som textilierna tvättas i, i fabrik. Finns även i våra tvättmedel? Är giftigt för vattenmiljön och kan ge fosterskador) kommer till Stockholms reningsverk varje år. 

Det är även skärmmande hur lite kunskap det finns om detta i samhället. Vi handlar det som är närmast och billigast. Undra egentligen hur bra koll tex IKEA har på detta? 

Så vad kan vi göra? Ja, nog känner man sig liten alltid.
Mitt tips är för det första att alltid handla tvättmedel och varor som är miljömärkta, och att skippa rengöringsmedlen som finns i butikerna. Går lika bra med citron och bikarbonat.

Naturskyddsföreningen undersökte ett antal handdukar köpta i svenska butiker. Resultatet?
LÄS MER HÄR

Vill ni läsa ännu mer, kolla in på Kemiinspektionens hemsida.

Adjö /  politisktkorrekt-skribenten

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.