bluff och båg. Varför tillåter vi detta?

Jag har börjat läsa boken " Den hemliga kocken". Boken som uppmärksammar livsmedelindustrins… ja, mygel. Den är jobbig att läsa, för man inser att nästan allt vi stoppar i oss är manipulerade och tillfixade av diverse tillsatser och aromämnen. Ingenting är äkta längre.
Underbara Clara skrev för någon dag sedan ett passande inlägg, läs här. Tänk om alla kunde leva lite mer som henne?

I våras när jag var på en kvällskurs på Drivhuset i Borås, blev i alltid bjudna på fika.
Vi fick ett bröd som var köpt på Ica City´s egenbakade avdelning, där bröden ligger i skåp med glasdörrar och som köps i papperspåsar. Ni vet, man tänker " de här bröden är så mycket bättre än de man köper färdiga, dessa bakar de ju här!" och så tänker man på något tjock bull-gubbe som kliver upp kl 04 på morgonen för att baka vårt bröd.
Iallafall, jag ska två skivor och upptäckte följande, ett vitt virvelvindsstråk mitt i brödet.
Jag började nästan skratta. Här har vi beviset jag sökt efter, att brödet vi äter inte ens ska få kallas bröd. Hade hört talats om detta förr, att brödtillverkarna blandar i tex soja och färgmedel för att vi ska tro brödet är nyttigt och mörkt. Vår kursledare utbröt " men gud, jag som trodde brödet var nyttigt".
Finns absolut ingenting som är nyttigt med detta bröd. 

Iallafall, KOLLA INGREDIENSLISTAN! Ju färre ingredienser desto bättre!


 

Igår var jag och Björn i Täfteå och levde rövarn på Konsum. Jag hittade ett kakpaket från typ Gammel-mors hembakade kakor, eller nått liknande. På reklamen stod den en gammelgumma med huckle och rutigt förkläde och det stod " bakat på äkta smör".
Intressant tyckte jag och vände på paketet, eftersom jag numera fått en ny hobby: läsa ingredienslisan.
Och se. " Snart i 4:e generationen med originalrecept från Älvsbyn". Jag skrattar.
Tror ni gammalgumman, 4 generationer bakåt, använda emulgeringsmedel E471 och E 475, aromämten, surhetsreglerande medel, färgämnen, naturliga aromämnen, klumpförebyggande medel… sammanlagt 6 stycken olika E-ämnen?

Jag har väldigt svårt att förstå hur vi i samhället kan acceptera detta. Så många företag som ljuger oss rakt upp i ansiktet, som skriver att juicen är "färskpressad" när den i själva verket är 11 månader gammal.

Jag har även svårt att förstå varför människor blir så förvånad när jag tar upp detta? När jag säger att jag gärna drar ned på fiskätandet då fisk innehåller ofantligt stora mängder miljögifter, som därefter hamnar i våra kroppar. När jag säger att, " nej jag vill inte äta denna rökta skinka", då den för det första INTE är rökt ( = rökaromer) och den helrunda vanliga skinkan egentligen är injicerad med vatten, koncerveringsmedel, smakämnen och tillsatser, och därefter knådad i en stor maskin liknande en cementblandare och som därefter pressas ned i en rund form som ger skinkan den form vi ser i förpackningen.

Jag har heller ingen lust att ära Mamma Scans köttbullar som är "friterade i animaliskt fett". Nej, inte smör.  Köttbollarna är friterade i kotalg, som även används i framställningen av fågelmat och lim. Ta taaa!

Förr straffades matbluffarna, varför inte nu?

 

4 kommentarer

  1. SofiaLinnea

    Vad härligt att du hetsar upp dig! Så få som gör det nu för tiden. Vill bara påpeka att alla E-medel inte är onaturliga, det E-medel som ger röd färg är till exempel krossade lushonor 😉

  2. n som i norrland

    Det finns väll framför allt 2 e nummer man ska passa sig för (självklart minns jag inte vilka) men ser man dem ska man ta maten, slänga upp den i luften och skjuta den i småbitar.

  3. Frida Grundström

    Svar till SofiaLinnea (2010-07-05 22:29)
    haha ja.. ibland blir jag tvärhetsig och kan inte kontrollera mig..:)

    Nej, inte alla är onaturliga. Dock behöver de inte vara nyttiga bara för de är naturliga. Tex fruktkärnmjöl, som framställs från Johannesbrödträdet och som används som stabilisering- och förtjockningsmedel i bland annat glass och LÄTT cream fraich, kan ge allergiska reaktioner. Och ja, den där lusfärgen, som heter karminsyra, kan även den ge allergiska reaktioner…

    Läs boken, du som är intresserad av eko och hållbarhet etc etc 😉

  4. Frida Grundström

    Svar till n som i norrland (2010-07-06 12:31)
    hm.. nej, det är ju svårt att komma ihåg. Det finns ju en hel del man ska passa sig för, tex azofärger i maten, tex E 155 som finns i kakor med chokladsmak. ( Förbjuden i Sverige innan EU men tillåtet nu??). Annars tror jag E621 är ett big no no, som tyvärr finns i typ chips oc kakor..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.