lilla j…

"Lilla j sover än. Livet hänger på en skir tråd. Måtte hon välja att stanna här och inte välja att leka älva på dom oändliga ängarna" Den 25 augusti 2011 fick lilla j en hjärblödning. Lilla jen ljuvlig, sprudlande, underfundig flicka 7 år gammal. Det händer. Inte ofta. Men det händer. Och när det händer kan man bara vänta. Jag träffade lilla j på IVA några dagar efter det hänt. Hon låg där i en stor säng med så många sladdar, maskiner och slangar. Nedsövd i djupt sömn.Det var då jag skrev i min dagbok om dom oändliga ängarna.

Fem dagar innan mitt besök hos lilla j på IVA hade hon suttit bredvid min son på upprop i första klass. Hennes långa hår hade rakats bort. Nu  låg hon där och såg fridfull ut. Med målade fina naglar och jag mjukade hennes lilla hand. Förtvivlade föräldrar som också bara VAR där. Vänta, vänta, hoppas, be, vänta och hoppas.. Vakna vakna lilla barn.Lilla j låg nedsövd länge. Dagar blev veckor, som blev månader och runt jul förra året var lilla j vaken. Lilla j’s väg tillbaks till ett nytt och annorlunda liv har inte varit enkel. Hon har fått kämpa med operationer, mediciner och med anpassning. Hon är så innerligt tapper denna tjej! Och hela tiden.. så glad när man träffar henne!

När lilla j’s mamma ringde oss den där kvällen i kaoset på akuten förstod min son genom att bara titta på mig när jag hade luren i handen att något hänt hans lilla j. -Kommer hon att dö frågade han. -Jag vet inte svarade jag. -Kan hon dö? frågade han rakt. -Ja, svarade jag ärligt, hon kan dö. Det var en fruktansvärt bisarr dialog men ärlig och rak, utan omsvep. Vi pratade mycket jag och  min son och vi beslöt oss för att lilla j skulle fixa det här!

Våra barn är enastående. Dom är här och nu. Dom lever i dom förutsättningar dom har för dagen. Vi vuxna kan lära oss så mycket av våra barn. Vi går i taket över en sned gran, över överbokade agendor (som vi fyllt helt själva), vi flippar ur över magsjukor och vi gnäller oss till vansinne över snö!

Jag säger bara…lilla j… Vilken resa du har gjort. Jag tycker du är enastående. Jag tycker du är så oerhört stark och modig. Du har en vilja som är enorm och den kommer ta dig precis dit du vill komma -Du kommer fixa allt du vill lilla j. Jag är så tacksam att jag fått se din resa på håll. Att se hur du vaknat från en lång dvala och börjat lära dig allting på nytt.  Det är en gåva att få känna dig lilla j och vi är så glada att du är en liten älva här hos oss och inte på dom oändliga ängarna.

//a

Jag vill även tacka M och D för tillstånd att skriva om deras dotter lilla j efter en lång tid av förändring.

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

8 kommentarer

 1. Åsa

  Åhhh va fint skrivet Anna…Blir så berörd av detta och håller med dig fullt och fast att denna lilla goa tjej med såååå stort hjärta och alltid glimten i ögat kommer att gå hur långt som helst!!!

 2. Maria Lundmark Hällsten

  Gripande text, det är alltid tufft när man läser om just barn som drabbas, och med egna barn så kan man lätt föreställa sig hur svårt det skulle vara. Känns då hoppfullt att det vänder och hon kommer tillbaka till livet. //Kram

 3. Maria

  Så fantastiskt skrivet om min älskade lilla gumma… Hon är fantastisk och jag är så lycklig att hon finns här och busar med oss.. Kram vännen

 4. Anna Holgersson

  Svar till Maria (2012-12-08 16:21)
  Tack M! Å tack för att jag fick skriva om hennes resa, även om detta bara är en millimeter av allt hon gått igenom! För att inte tala om hur allt varit för er….. Kram fina du //a

 5. Camilla

  Så fint skrivet! Jag sitter här med tårar i ögonen och minns hur jag tittade in varje dag, flera ggr per dag på Marias sida på fb för att se hur det gick för dem. Är så glad att allt gick bra och att hon kämpar sig tillbaka!

 6. Anna Holgersson

  Svar till Camilla (2012-12-19 07:45)
  Ja förra hösten var ju olidlig bara för mig som stod vid sidan om! Det var fantastiskt att se henne i skolan på lucia detta år. Hon är en kämpe! //a

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.