Apoteket & Anders Sellström (KD)!

 Anders Sellström skrev på sin blogg i går om apoteken som ökar. Intressant med en lokal politiker som ger sig in i den frågan. För i och med att han ger sig in i den, tar jag förgivet att han är insatt i hela apoteksfrågan och även problematiken som finns!

Ja, det är sant att apoteken ökar i SYNNERHET i storstadsregionerna. Det jag själv anser vara mer intressant är väl hur det kommer gå för apoteken i glesbygden. I Lima, Dalarna stänger det första apoteket innan sista mars. Detta till följd av att vårdcentralen på orten flyttat. JA, sådant hände även under monopoltiden. MEN många är oroade hur det skall gå för alla små apotek på små orter nu när tidsfristen är ute efter omregleringen. Göran Hägglund har krävt att apoteksservicen inte skall försämras i glesbygd -Vilket är behjärtansvärt, men i Lima räckte inte glesbygdsstödet.

Att apoteksmarknaden förändrades ser jag som något positivt -Det var dags att se över monopolet och att föra apoteket in i en ny era.

Däremot kan jag känna att det saknas en grundläggande KUNSKAP i frågan när somliga ger sig in i debatten. Man drar fram positiva siffror och bräker ut hur klockren avregleringen varit UTAN att ta hänsyn till hela den komplexa problematik som finns och det provocerar mig oerhört. Nu tar jag ju förgivet att Anders Sellström är ett undantag.

Alliansregeringen ställde till exempel krav på att IT-systemen skulle bytas ut i ett rasande tempo och frågan är hur klokt detta var med facit på hand. 84% av farmaceuterna uppger till exempel att RECEPTEXPEDITIONEN tar längre tid med dom nya forcerade IT-systemen. Något som är frustrerande för personalen och väldigt påfrestande för kunderna. Detta enligt en ny rapport från E-hälsoinstitutet (beställd av Läkemedelsverket). 

Det är positivt att tillgängligheten av receptfria läkemedel ökar ute i handeln- eller är det verkligen det? Det finns fördelar och nackdelar med allt. Skulle önska att en politiker som uttalar sig visade en mer nyanserad sida av det hela och inte bara  ett utdrag av statistik.

Tillgänglighet kräver också mer kontroller -Har vi den? 

EXEMPEL:Tycker du, Anders Sellström, att det är okej att en person som skall köpa Ipren på en mack och som frågar personen i kassan om det är samma sak som Alvdeon och får svaret JA på frågan!?

Eftersom du uttalat dig kring det positiva med TILLGÄNGLIGHETEN av receptfria läkemedel tar jag förgivet att du är insatt i den andra sidan av myntet också. Som vilka krav som finns. För inte är det väl så att det bara var tillgängligheten per se du menade? Låter ju fruktansvärt cyniskt och krasst i såfall.

Det finns säkert många politiker i Umeå som har åsikter om apoteksmarknaden. Jag skulle önska att ni tar kontakt med ett apotek och frågar om ni kan få jobba där en dag eller ännu bättre, stanna för all del i en vecka!

Sedan är ett annat tips att ni tar och raskt skaffar en prenumeration på såväl FarmaciFörbundets som Sveriges FarmacevtFörbunds tidning (FF:s tidning kostar 480 kr/ år! SFF kostar 500 kr/år). Kanske kan ge uppslag till fler inlägg i era bloggar!

 //a 

Etiketter: , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.