ORD: Bräms, broms, blinning, gråpåg….

Det var inte alls frågan om att hacka tänder på Umelagun, det var ju varmt och skönt och badet såg riktigt skönt ut. Jag satt som HÖK och HÖKADE över kiddo och hans kompis. Samtidigt hade jag sällskap av en kompis som också dök upp på lagunen så vi hade filtarna kant mot kant.

Det otrevliga med lagunen idag var dom ohyggligt aggressiva BROMSARNA! Aj och aj och aj igen. Tre gånger blev jag attackerad av dom vidriga stora flygfäna, kanske är dom utsända torpeder vars uppgift är att göra livet outhärdligt för krukorna som iNTE badar!?

Det roligaste med lagunen denna dag var min kompis som pekade på en grupp män som stod och hökade vid just ”lagunen”. Hon bad mig notera hur alla stod och drog in sina magar… Själv konstaterade hon att hon gjorde tvärtom! Jag skrattade för det var så underbart befriande att höra detta från en kvinna -i bikini! Idag blev hon min absoluta idol. Fler som henne på badstränderna!

Innan jag skulle skriva detta inlägg blev jag tvungen att kolla upp vad insekten ”Broms” egentligen heter då ”Broms” och ”Bräms” används tämligen frekvent kring till synes samma blodsugande tvåvingade insekt. Det visade sig att det korrekta namnet är Broms, Bräms är ett norrländskt uttryck. Gråpåg används i skåne och ”Blinning” är tydligen ytterst vanligt (trots att jag aldrig hört det!). I Västergötland kallas dom även kLägge (med tjockt L)

Bromsar är vidiga, eller i allafall honan, ty det är hon som attackerar och suger blod -HELT oprovocerat. Honan behöver blod för att utveckla sina ägg. Hanarna verkar mera fredligt sinnade och ägnar sig bara åt nektar! Det finns 4.000 arter av bromsar över världen och enbart i Sverige finns det 45 !!!!!! :-O

Dom är snabba också… ”Fäbromsen” kan komma upp i en hastighet av 60km/h… Vem som mätt detta, varför å hela den snurren förtäljde inte Wikipedia!

//a

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer

  1. Maria Lundmark Hällsten

    Bräms skulle jag vilja säga… men då var ju mina föräldrar från Malå, så det kan ju vara därifrån, det kommer 🙂 Blind bräms, kallas dom med gröna eller röda ögon som hugger innan dom landar och ser ut som små jetplan, hästbrämsen, är dom där stora sakerna som är så stor och tung att man omöjligt kan missa dom, sen har vi en sort till…lika obehaglig som dom förstnämnda, men man ser dom mindre. Näpp, bräms är inget att hänga i julgranen, och dödar man en, så verkar det som dom kommer för att hämnas, resten av flocken. Ha det gott!

    • Anna Holgersson (inläggsförfattare)

      Ja! Bräms känns helt naturligt här 🙂 Vidriga insekter som var väldigt ilsken igår!! //a

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.