Sengångare…

När jag tog körkort frågade min lärare om det var något särskilt jag tyckte att jag lärt mig. Jag svarade att det jag lärt mig av att ta körkort var att bli en bättre cyklist! Idag är jag inte i gasen över cyklister med jag har gjort en reflektion vid övergångsställen.

Alla som kör bil är miljöbovar! Om man går eller cyklar är man miljömedveten.

Jag har bra koll på övergångsställen, jag brukar scanna av dom i god tid och anpassa farten så att fotgängare förhoppningsvis hunnit över när jag når stället! Jag vill slippa nita och gasa som en blådåre! Det är liksom det minsta jag kan göra när jag spyr ut avgaser.

MEN så finns det fotgängare som är värre än sengångaren Sid i Ice Age. Dom som släpar sina fötter, som petar med telefonen, som pratar med sina kompisar och som aldrig tycks komma över vägen. Att lyfta blicken och läsa trafiken finns inte på kartan. Det är dom i hela universum och hela världen får stå stilla så att dom kan fortsätta twittra om att dom är på väg över vägen… Typ!

Dessa sengångare är väldigt synliga vid Campus-området.

Ingen behöver gå i taket för självklart har alla rätt att gå över vägen i sin takt och självklart stannar jag utan att fundera -Det är en lag! Men ibland kan jag tänka på att om man även som fotgängare kunde se sig som en del av ”trafiken” och samarbeta lite mera smidigt så kan ALLA tillsammans verkligen verka för en bättre miljö!

Tills vidare är jag redo att nita för alla cyklister, parkera i väntan på att horder av unga människor skall ”he sig över vägen” och så passar jag på att konstatera att plötsligt är det här att ”GÅ” också en del i problemet med miljön.

//a

 

Etiketter: , , , , , , , ,

2 kommentarer

 1. Anders

  Som frekvent fotgängare så är jag imponerad över hur pass duktiga Umeås bilister är på att stanna för gående vid övergångsställena jämfört med i andra städer. Cyklisterna däremot… På min väg till och från jobbet går jag över universitetsområdet och har hittills i höst nästan blivit påcyklad två gånger. När man kör bil eller åker skidor så är det den bakomvarandes uppgift att se till så att man inte kör på den framförvarande. Den regeln verkar uppenbarligen inte gälla cyklister… Ibland undrar jag om cyklisterna lämnar förståndet hemma. Livet är väl ändå inte så kort att man inte kan offra några få sekunder på att vara rädd om sina medtrafikanter?

  • Anna H (inläggsförfattare)

   Många cyklister i Umeå är verkligen fullständigt livsfarliga när dom är ute och flänger!!

   Förutom farten osv är det många mörkklädda och utan lysen som kan skrämma slag på en när man promenerar om kvällarna! (Ja dom skrämmer ju även slag på mig i det läget när jag kör bil och dom på intet sätt syns!).

   //a

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.