Publicering av ip adresser?!

I min ytliga värld som enbart handlat om att bli av med julen denna dag har ändå en fråga gnagt mig…

När jag började dagen på bloggen läste jag K-G Sjöströms inlägg om Lennart Holmlund och hans sätt att hantera kommentarer. Under dagen har ytterligare en bloggare –Betraktaren X– tagit upp denna nya twist i hantering av kommentarer på inlägg.

Själv har jag grunnat och grubblat på frågan, jag har även googlat och försökt få fram FAKTA kring att offentligt publicera en annan människas ip adress utan att bli klokare. Datainspektionen hade en del matnyttigt att läsa men gjorde mig inte klokare i frågan på om det är lagligt eller inte att lägga ut just en annans ip adress!

Så här känner jag spontant: Alla som bloggar kan själv välja att godkänna eller avslå kommentarer, alla kan även välja att svara eller avstå att svara MEN jag skulle aldrig i livet börja slänga ut någons e-mailadress eller ip-nummer. Jag är å andra sidan ingen politiker vid makten!

Jag anser självklart att det är viktigt att dessa uppgifter finns att tillgå då vissa människor stöter på hot, rena kränkningar och påhopp som kräver polisanmälningar. Jag anser det också självklart att den som vill lämna en kommentar kan få heta ”Kalle Anka” vid publicering om HEN önskar -Alla vill inte synas, men det betyder ju inte att dom inte har något att säga!

Vad jag fastnat för är om det är TiLLÅTET att göra så?!

Varför Lennart Holmlund valt att agera på detta nya sätt vet bara han! Jag kan önska att han åtminstone varit konsekvent och inte bara lämnat ut uppgifter (som enligt formuläret INTE kommer publiceras) på dem som kommit med avvikande åsikter. DET tycker jag personligen var snudd på obehagligt att läsa!

Även om jag aldrig någonsin sett någon annan bloggare slänga upp ip adresser och e-mailadresser på detta vis tidigare kan jag bara instämma i K-G Sjöströms senaste inlägg att även jag hoppas att VK genast kommer med förtydligande i denna fråga!

//a

 

4 kommentarer

 1. Anders

  Trots min bakgrund från såväl IT-säkerhet som offentlig sektor så känner jag tyvärr inte till vad som gäller rent juridiskt när det gäller publicering av IP-adresser. Helt enkelt därför att jag inte ställts inför den frågeställningen tidigare. Så Holmlund har i varje fall lyckats göra något som de flesta avstår från att göra. Samtidigt kan jag tyvärr säga att med tanke på Holmlunds historik så är jag inte särskilt förvånad över att just han gjorde det. Osmakligt är det i alla fall.

  Men om vi diskuterar IP-adresser rent generellt, hur hemliga är de och vilken information kan man komma åt med kännedomen om en IP-adress? Rent generellt så loggas åtminstånde den viktigaste informationen i datorsammanhang och IP-adresser är en av de vanligaste sakerna som loggas, så det är ingen uppseendeväckande i det. Den IP-adressen som jag såg att Holmlund publicerade leder till Telias nät. Vilken dator som hade den aktuella IP-adressen vid den aktuella tidpunkten nog bara Telia och jag vågar nog påstå att ingen av de stora bredbandsoperatörerna lämnar ut sådana uppgifter om sina kunder utan en formell begäran från polisen eller Säpo. Så just den personen som Holmlund försökte hänga ut kan nog känna sig ganska lugn.

  Däremot så kan det finnas enskilda som registrerat en fast IP-adress som kan spåras till en enskild person eller adresser som tillhör ett mindre nätverk som administreras av personer med dålig juridisk kompetens och som lämnar ut information till vem som helst utan fog för detta. Så visst kan det finnas risk för att människor som bara sagt sin mening råkar illa ut i onödan.

  Rent känslomässigt så tycker jag att det var väldigt osmakligt av Holmlund att hänga ut personer med IP-adress och mejladress även om det måste finnas möjlighet att komma åt dem som begår brott. Det är inte Holmlunds uppgift att avgöra ifall brott begåtts, utan rättsväsendets.

  • Anna H (inläggsförfattare)

   Jag tycker det var olustigt och det var just hans val att lägga ut e-mail och ip adress till de kritiska men inte dom andra som kändes osmakligt -MEN det är hans blogg och hans val!

   Jag kan lite om ip adresser men förr i tiden när jag bodde på ålidhem kunde man spåra min ip adress till exakt adress inklusive lägenhetsnummer! Det skulle i alla fall inte jag godkänna att det publicerades utan att bli tillfrågad!

   Publicering av sånna här uppgifter ligger kanske i gråzonen?!?

   Fö är väl folks e-mail adresser sällan korrekta… Det har då faktiskt jag också stött på men där har det då varit humor… Inte hot!

   //a

   • Anders

    Om man är nyfiken på vilken trafikdata som får lagras så sök på Wikipedia efter ”datalagringsdirektivet” och vad som gäller för piratkopiering efter ”ipred-lagen”.

    I praktiken så handlar det nog om hur nätägaren väljer att göra. Telia, Bredbandsbolaget, Tele 2 och de andra stora leverantörerna försöker nog göra en avvägning mellan den personliga integriteten och vad lagen kräver. När det gäller de små leverantörerna så är det nog mer godtyckligt hur de väljer att göra, så där får man nog vara mer vaksam med vad man gör på internet.

    Personligen så tycker jag dock att man inte ska göra mer på internet än vad man gör i den ”fysiska världen”. D.v.s. man säger inte något till någon som man inte vågar ansikte mot ansikte och man stjäl inte något som är upphovsrättsskyddat om inte ägaren säger att det är tillåtet använda sig av materialet utan kostnad.

    • Anna H (inläggsförfattare)

     Exakt det där är min filosofi! Var och bete dig på nätet som du gör IRL!

     Ska läsa vidare när jag får tillgång till internet igen via mer än mobilen… Någon spelar Minecraft hrm…. //a

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.