Kött i ugn på låg temperatur? Går det?!

IMG_2877

Veckohandlingen igår ledde mig på nya kock-marker!

I charken på Mariehem jobbar fantastiskt trevliga och kunniga människor och igår fick jag tips på hur jag skulle göra i ordning en liten köttbit i ugnen… på LÅG temperatur! Blott 80 grader!

Jag frågade om tillagningstiden och vi konstaterade att det kunde jag ju lätt kolla upp. Jag kände mig som Gordon Ramsay där jag stod och saltade och pepprade den lilla kalvfilébiten som jag fått hjälp att hitta. Lalallaaalllaa här skulle kockas! In med termometern och in i ugnen med kalaset.

Efter en timme tittade jag till det hela och det såg EXAKT ut som när jag satte in det… Inte klart alltså. Sedan bestämde jag mig för att det nog måste vara MiNST 80 grader som gällde som innertemperatur. Japp, jag bara bestämde det så där tvärsäkert eftersom jag absolut vill ha kött well-done!

Jag stirrade på mitt pussel (ty det är onekligen allt jag KAN göra, för inga bitar är ju begripliga!), jag kollade till min lilla farm i HayDay, jag botaniserade i den lilla portabla fotostudion som jag fått med mig från HK Stockholm dagen före, jag slötittade på tv. Jag försökte begripa mig tjänstemobilen a’la Sony Xperia Z1 men någonstans där började jag känna att jag var redo att gå i säng…DÅ slog det mig att jag hade kött i ugnen.

Trots att det stått där inne i 2,5h var det ingen fara på taket. Temperaturen var långt ifrån klar! Gäspande och något sliten började jag borsta tänder och gnugga ögonen och vojvoj:a för mig själv. Termometern tycktes fastfrusen på 70 grader. Tittade på ett avsnitt av ”The Fall”. Efter ytterligare en lång stund (av att bara fördriva tiden som trött) började jag googla saken.

80 grader gällde ju NÖTkött… 70 grader var exakt den temp jag skulle till eftersom det här var kalv.

Shit!

Häcklöpte mot ugnen för att rädda det som räddas kunde… Den då väldigt lilla biten rullades in i folie och sedan var det tack och godnatt för någon provsmakning mitt i natten kändes inte aktuellt! Det var därför med darrande fingrar jag skar upp tunna skivor åt mig och kiddo i eftermiddag för att testa och se OM det var något som skulle gå att äta -Det var det absolut!

Rekommenderar VARMT alla att göra kött på detta vis. MEN tillagningstiden är iNTE en (optimistisk) timme närmare 4 timmar tog det allt… Å jag körde nog på i fem är jag rädd men den var banne mig saftig och god trots det!! Inte torr och smulig!

//a

 

Etiketter: , ,

2 kommentarer

 1. Anders

  Har du inte redan testat det så rekommenderar jag Tjälknöl (k. äv. Tjälknul). Ställs in i ugnen innan man går och lägger sig alternativt på morgonen. Därefter läggs köttet i saltlag. Sagolikt gott tillsammans med sås och potatis eller på smörgås.

  • Anna H (inläggsförfattare)

   Det måste vara salt och supergott!! Har en stek i kylen kanske skall göra en sådan vid tillfälle 🙂
   //a

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.