Språk som en kratta…

…att ligga och blogga från telefon/iPad får mig att konstatera att språket tar stryk! Har läst (och korrigerat) tidigare inlägg! När man inte kan läsa vad man själv skrivit är det krattvarning!!

MEN det jag är stolt över denna dag är att jag tagit tag i glödlampsproblematiken!

Insåg rätt snart att lågenergilampor förmodligen iNTE heter 60W, 40W eller 25W längre… Och i den frågan hade jag helt rätt.

Alltså behöver jag 2st 11W och 2st 7W… Kanske lika bra att köpa några 3 & 5W när jag ändå slår till…

…så på handlingslappen behöver jag nu enbart notera: TJOCK SOCKEL (eller vad själva skruvmojängen heter som skall skruvas ner i lampan). För DET slår då aldrig fel -När man äääääntligen lyckats köpa hem lampor så är dom för tjock eller för smal! Å då menar jag ALLTiD…

Tills nu då vill säga!

//

Etiketter: ,

6 kommentarer

 1. Anders

  Jodå, man får se upp när man skriver på mobila enheter. Det är lätt hänt att det blir fel ord eller att något ord saknas. Undrar hur folk kommer att stava i framtiden p.g.a. teknikutvecklingen?

  Köpa glödlampor har blivit en djungel. Numera räcker det inte bara med att hålla reda på wattal och sockelstorlek utan om det ska vara lågenergilampa, LED eller halogen. Till det kommer begrepp som t.ex. ljusstyrka, spridningsvinkel, färgtemperatur, rapid, dimbar eller inte. För att inte tala om vilka åtgärder som måste vidtas om man råkar ha sönder en kvicksilverlampa. Det var enklare förr 😉 Nej, vi får väl hoppas att LED-lamporna blir så bra att de blir det enda kvarvarande alternativet så att vi åtminstone slipper välja tekniktyp.

  • Anna H (inläggsförfattare)

   Asså….VAD…..?
   Nu var jag så nöjd över att jag visst styrkan…. Hjälp…. En skall var i en armatur i badrummet…. Näe… Nu får pappa rycka in snart! 😀 //a

 2. Torbjörn Olofsson

  Hahaha kan nästan garantera att du kommer hem med nån lampa med fel sockel 😉 . Händer då alltid mej 🙂

 3. Gäst

  Den tjocka sockeln heter E27 och den lilla sockeln heter E14.

  Halogenlampor är det som är mest likt gamla tiders glödlampor, även effektmässigt, dvs du spar väldigt lite ström genom att byta till sådana, men dom tänder snabbt, är dimmbara och ger ett ganska naturligt ljus, dessutom alstrar dom en hel del värme.

  En annan fördel är att dom tål spänningsvariationer bättre än gamla glödlampor, dvs det säger poff mer sällan.

  Är det däremot energiförbrukningen du vill få ner så är LED lampor bäst, men dom kan ofta ge ett spöklikt dött sken och många av dom går inte alls att dimma, men dom tänder blixtsnabbt som en glödlampa.

  Lågenergilampor av lysrörstyp tänder långsamt som ett lysrör, tar lite mer ström än LED men mycket mindre än halogen/glödlampan, däremot tänder dom inte alls i kyla (utebelysning).

  Allt sånt här ska du som god konsument veta, så att du kan ta ställning till vilken teknik som passar bäst på vilket ställe!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.