Vad är det som händer?

Nu kanske någon tänker att även jag skall komma med en reflektion, reaktion eller utlåtande angående valet i USA -Nixpix, det är inte mitt bord.

Ni kanske tänker att jag tänker gnälla på vädret och att min älskade snö blaskar bort -Nixpix det är bara att gilla läget!

Istället måste vi tala om hållbarhet på MJÖLKEN! Seriöst… Vad är det som hänt?

Jag växte upp i en tid då man läste allt man kom över när man satt och hängde -Det innebar att man lusläste på förpackningarnas baksidor OCH kanter vid köksbordet. Man läste på tvålar och schampooflaskor på toan eller i badet, man hade liksom inget annat val än att läsa det där finstilta för det fanns inga telefoner eller paddor att fippla med!

Jag vill bestämt hävda att på mjölkförpackningarna så har det alltid stått att varan är hållbar 4-5 dagar EFTER utgångsdatum i oöppnad förpackning! Jag vill bestämt hävda detta eftersom jag hade en fas där jag utgick från datum, inte lukt och smak, vilket fick vissa att reagera över att jag hällde bort helt perfekt mjölk!

I alla fall -Nu är jag äldre, jag har slutat att läsa på förpackningarna och sitter i stället med näsan mot en skärm i tid och otid. Jag luktar, smakar på mina varor och följer inte längre nitiskt datum (vilket jag ser som utveckling/mognad). Nu kom det sig att jag hade en en helt oöppnad liter lättmjölk från Norrmejerier i kylen igår! Bäst före 12 november. Igår var det 14 november. Så jag utgick från att den var helt perfekt. Jag skippade sniffkontrollen och hällde i stället mjölken rakt i glaset.

Det var som att titta på en lättflytande keso, en skuren filmjölk, något med kickrer, knoppar, klumpar som gluppade ut i glaset. Det åkte rakt i slasken och liksom resten av mjölken. Jag blev väldigt förvånad för jag var helt säker på att mjölken skulle vara okej. Sedan började mina konspirationsteorier gå loss -Detta var en liter mjölk i den där NYA förpackningen, med skruvkork -Den typen av förpackning jag UNDVIKER (men eftersom raketen har stängt har jag handlat på coop!)

Jag och Ugglan har nämligen diskuterat hur bra den där nya förpackningen e.g.e.n.t.l.i.g.e.n är! Jag upplever nämligen en SÄMRE hållbarhet med dom, flera gånger har mjölk varit sur fast bästföredatum ej passerat! OM jag får spekulera så tänker jag att det inte är hygieniskt att vara och pillra med fingrar runt korken så pass ofta som det kan bli med mjölk -ÄVEN om man nu har god handhygien?! För jag har inte upplevt samma problem med t.ex. Norrisförpackningarna!

Min konspiratoriska sida tog överhand och jag återgick till barndomens tidsfördriv att börja studera förpackningarna OCH gissa vad?! Det står inte längre att mjölken är hållbar ens några dagar efter bästföredatum! Nixpix den texten finns ingenstans, inte ens på min älskade Norris!

När hände detta?!

Kan det vara så att det där datumet som nu är satt redan omfattar dom där 4-5 dagarna som det stod om förut och därför är mjölken oftare dålig vid datumet?!?!

Tyvärr har jag inga svar på mina funderingar, jag har besökt Norrmejeriets hemsida för svar men fastnade lite på recepten på massa goda mjölkdrinkar och annat gott!

Detta är en ytterst trivial fråga utan inblandade supermakter men den är diskbänksrealism i sin yttersta form!

Nu undrar jag mest om jag har gummistövlarna i förrådet eller om dom är i stugan! Jag undrar om en grodmansdräkt är en lösning på klädproblemen och jag undrar om det är normalt att känna att det typ redan är jul sedan länge!?

Jag kanske är lite uttråkad!

//a

Etiketter: , ,

10 kommentarer

 1. Caanita

  Samma reflektion ang mjölkens hållbarhet här. Sedan har jag förvånats över att ingen reaktion har märkts sedan detta med plastkork infördes. Paketen blir svårare att stapla i butiken, ligger ofta omkullvälta, svårare att öppna, alla har inte den kraft som behövs för att skruva upp dessa korkar och sist men inte minst, inte var det väl mera plast vi behöver i soporna?

  • Anna Holgersson (inläggsförfattare)

   Nej jag fattar ingenting kring den där saken!! Jag gillar inte alls förpackningen, den är tex mycket svårare att rengöra för återvinning! Igår var liksom droppen för min del kände stort behov av att ventilera mjölkfrågan 🙂 //a

 2. Maria Lundmark Hällsten

  Jag tror att du har rätt, varför inte, att pillra med det plastlocket flera gånger varje dag, gör nog att det lättare kommer in sånt som inte ska vara där. Kom osökt att tänka på då man fick lära sig att skölja av konservburkar, innan man öppnar dom, Just för att så många har varit och kladdat på burkarna, men jag missade lektionen i att man faktiskt bör göra samma sak med en burk dricka, dom är inte renare, men jag har aldrig gjort det, hm…my goodness. Men jag vet, jag gillar att leva lite riskfyllt, dock ska man kanske inte leka med sånt man kan undvika, vore ju snöpligt att bli sjuk, bara för att man inte iddes 😀 Vet inte om grodmansdräkt räcker…och tänk nu på, stövlar, dom är jättehalkiga, speciellt nu, innan all snö regnat bort. Ha det fint! //Kram

  • Anna Holgersson (inläggsförfattare)

   Grodmansdräkt MED simfötter kanske ger lite stabilitet?!? Usch för brukdrickor å allt läskigt å andra sidan sägs det ju att vi lever på tok för renligt idag… MEN jag vill inte ha kaffe med sur mjölk! Där går gränsen… Kram //a

 3. Anders

  Har inte upplevt några problem med mejeriprodukter i förpackningar med skruvkork, så jag googlade lite och fann detta:
  http://slangintematen.se/hallbarhet-pa-mjolk/
  http://www.arla.se/bondeagda-arla/vart-ansvar/miljo-socialt-ansvar/matsvinn/hallbarhet-mejeriprodukter/

  Kanske det har varit produktionsproblem liknande detta?
  http://www.vk.se/1858536/maskinhaveri-hos-norrmejerier

  PS: Före internet kunde man till och med läsa telefonkatalogen i brist på annat när man var tillräckligt uttråkad 🙂 (Det var en jädra massa som heter Andersson här 😀 )

  • Anna Holgersson (inläggsförfattare)

   Jag läste också telefonen!!! Å all information som stod i början av katalogen!!! (Jonas Gardell tog upp det i sin 30-år-tillsammans-föreställning!! Liknande info om mjölkens hållbarhet finns på Norrmejeriers hemsida!! Men inget om nya förpackningen kan påverka 😉 Tack för länkar å engagemang! Kram //a

 4. Malin

  Bra test det där med ”fyra plus två” – före första koppen kaffe måste jag fasen tänkta efter *asg* Jo, de där platskorkförpackningarna… Jag är inte heller sams med dem. Man TYCKER ju att mjölken borde hålla bättre iom att det är stängt men den kanske behöver lite luft för att ”må bra”? Dessutom är de i princip omöjliga att hälla ur då man precis öppnat dem. Det blir något fel med vinkeln i förhållande till ett vanligt glas eller en kaffekopp – i den sista blir det någon form av magplask som gör att det skvätter överallt dessutom!
  Fö läste jag också telefonkatalogen. Det var riktigt spännande. Man letade rätt på folk som var mer eller mindre bekanta och sedan kunde man botanisera fritt. 😀

  • Anna Holgersson (inläggsförfattare)

   Jag tittade in på din blogg! Vilken bra sida med boktips! Kanske borde slå ett slag för telefonkatalogen igen?! Jag menar hitta.se och eniro.se ger ju inga bläddermöjligheter!Är otroligt nöjd över att ha hittat vanliga mjölkförpackningar idag! No-More-Skruvkork här tack! //a

   • Malin

    Vad kul att du gillade bloggen! Du kanske vill gästblogga om någon årgång av telefonkatalogen 😀 Annan kuriosa: Jag har i våras vid två tillfällen morrat och klagat inne på ”gamla” Ica då jag fått dålig lax (vi körde då icas matkasse). Sedan la jag in en termometer i kylskåpet pga att mjölken var misstänkt ljummen… sedan köpte vi ett nytt kylskåp. Oups!

    • Anna Holgersson (inläggsförfattare)

     Ojdå kanske skall slänga in en i min också! Det står 5 grader men!! Självklart skulle jag ställa upp som gästbloggare för en gammal telefonkatalog 🙂 //a

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.