När ÄR det dags?

Den 13 juli 1954 startades Sveriges första kärnreaktor R1, den 13 juli 2017 genomförde jag och Tarzan en heldag tillsammans som i alla fall jag sent kommer att glömma.

När aftonen kom orkade varken jag eller min far sitta riktigt upprätt, vi liksom hängde med såväl huven som armar, som axlar som rygg. Jag orkade inte ens åka HEM till det kaos vi lyckats skapa under dagen. Jag somnade på en av dera sängar efter att ha fått äta en delikat middag som Ugglan serverade oss ledbrutna.

I över en månad har jag planerat, organiserat och förberett för att kunna göra lite omplanering av mitt hem -Hela kottens rum behöver liksom anpassas och göras om efter tiden. Det har liksom blivit mer och mera påtagligt att garderoben inte räcker, som inte gått hela vägen upp till taket! Hans hemmagjorda skrivbord har varit lite för långt, och hans byrå har helt enkelt mest samlat damm och massa studsbollar.

Å så var det köket, där jag svurit över att inte ha en riktig frys utan en kombinerad kyl/frys där frysdelen är minimal -I alla fall om man gillar att baka bröd, laga storkok, och älskar att ha massor av bär tillhands året om! Så en frys har jag verkligen planerat för. Frågan har bara varit hur. Jag började med en elektriker som var här och förberedde EL i början av juni. Sedan har jag funderat vidare.

Kapitel ETT i att få in en frys har varit att skaffa nytt köksbord eftersom det andra varit GiGANTiSKT i förhållande till ytan. Så jag fixade ett nytt köksbord för några veckor sedan och fick astmaanfall på kuppen. När allt var på plats konstaterade jag att det blev jättefint med mitt gamla matbord i vardagsrummet (där jag ställt det i väntan på att sälja det). Men OM jag skulle skapa en matplats i vardagsrummet… Ja då innebar det att min hörnsoffa var för stor…

13 juli var datumet som Tarzan meddelade mig, DÅ skulle han och jag ta tag i alla möbler som inte längre skulle vara kvar. Vi hittade andra ställen där dom passade bättre. Vi övervägde budfirma för att sköta allt det där jobbet men konstaterade att SÅÅÅ mycket var det ju faktiskt inte. Ugglan funderade om vi inte skulle höra med min grymt schyssta kusin F om han ville hjälpa till och bära men jag envisades med att vi inte behövde involvera allt och alla.

07:00 åkte jag med min katt till Ugglan och Tarzan, då hade hon kissat i min säng i protest över röran och oredan och det faktum att inget längre var som det skulle hemma. Jag fick äta frukost samtidigt som jag och Tarzan gick igenom planen för dagen.

08:30 hade vi hyrt släp, lastat min hörnsoffa och en hylla och åkte till stugan. Väl framme lastade vi ur, och lastade in en gammal vidrig snortung bäddsoffa med värsta metallstativet samt två gamla tältsängar, fikade och så åkte vi tillbaka till stan. Vi anlände strax efter 12 och fick lunch serverat av Ugglan, därefter blev det en tur till återvinningen för att lasta ur släpet och all metallskrot.

Fas 2 bestod i att tömma lyan. En 50 cm garderob och en byrå fick åka till ny adress och där plockades ett grått skåp upp som fördes tillbaka till lyan. Sedan åkte den andra 50 cm garderoben ut och iväg.

Inte nog med det, när allt var flyttat och roddat var det dags att åka på Ikea för att köpa ett nytt skrivbord till sonen -Tarzan undrade om jag ville byta kläder innan?! Det blev ett snabbt klädbyte och iväg, bära lite till, lossa lite till och sedan blev det äntligen middag.

Vi bar så att tavlor, gardiner och gummistövlar flög den där dagen, jag har aldrig ens av styrketräning kommit i närheten av den totala muskeltrötthet jag upplevde den där kvällen när jag bara somnade på en säng.

Fredag 14 juli, när bussarna var pimpade med svenska flaggan startade vi i ottan. Ikea signalerade att soffan som iNTE fanns tillgänglig dagen före nu fanns på plats -Så jag och Tarzan hängde på låset, Ugglan styrde vi in i lyan. Hon organiserade i det katastrofala kaos av saker, lådor, kartonger och grejer som funnits i garderober, byråer och på skrivbord medan jag och Tarzan jagade ny soffa.

IMG_9242

Tarzan drog iväg och fixade släp och jag beställde hemleverans av en garderobsvägg och därefter roddade jag den 71 kg tunga soffan på en vagn i ”tag-själv-lagret”. Vi baxade upp allt på släp och åkte hem. Att få upp den där elefantkartongen är ingen erfarenhet jag önskar någon -Jag tänker inte ens berätta om hur vi valde att göra det hela. Låt mig bara säga som så… Att där jag stod (utan sikt) hörde jag hur buntband släppte, en Tarzan som flög som en vante, Ugglans tjut och en duns, jag fokuserade på att inte tappa greppet där jag stod och började oroa mig för att bli överkörd av en Ikea soffa. Det gick slutligen bra. Och den där fredagen drack både jag och Tarzan Coca-Cola för att återhämta oss efter sofftraumat.

Lunch -Sedan åkte jag och Tarzan och återlämnade släp, Tarzan sladdade in på en butik så jag fick beställa min frys, han försökte pruta och om inte annat få en termometer på köpet. Själv var jag så trött att jag bara ville stoppa honom i bagageluckan. Därefter lämnades jag hemma där Ugglan skapat någon form av ordning i kaoset och Tarzan åkte och sorterade skräpet som skulle till återvinningen. Vår uppgift var att få bort allt kartong på sakerna så att det kunde åka med på återvinningen med lasset som skulle iväg. Jag monterade soffa och skrivbord i ett rasande tempo och Ugglan städade och torkade och vek kartong som en manisk.

IMG_9245

Det var en smärre urskog som skeppades iväg. När Ugglan och jag var ”färdiga” med det vi tänkt oss lade vi oss sida vid sida på min stora fluffiga säng för att vila innan middagen som Tarzan levererade.

Vi åt pizza (som min galla blev galen av) och sedan orkade vi inte mera. Tarzan och Ugglan raglade iväg trötta och bleka och jag låg kataton och stirrade i taket, orkade inte ens titta på tv eller lyssna på ljudbok och jag filosoferade hur i fridens dagar normala människor orkar med sånt här?! Runt 21-tiden slog det mig att det var hög tid att veckohandla eftersom min son skulle återvända.

22:00 hade jag stoppat kylvaror i kylskåpet och resten fick stå på diskbänken. Orkade inte ett knop till. Sedan stöp jag i säng utan att ens orka borsta tänderna. Det är banne mig unikt!

Lördag – 09:30 hämtade jag Ugglan för att för miljonte gången åka på Ikea. Det var väl inte döviktigt men det var några saker som behövdes för att i alla fall kunna göra sonens rum lite mera tilltalande än det där totala kaoset.

Hem, lossa, vika kartong, skjutsa hem Ugglan, äta lunch, montera, sonen kom hem, hämta Ugglan och katten och sedan skulle jag på 40-års kalas. Med gallkramp. Av ren tjurighet åkte jag. Och hade en oerhört trevlig och rolig kväll. Kom sedan hem rätt tidigt till en lugn lya där Ugglan snyggat till och städat upp. Igen! Hon hade plockat och ordnat.

Så nu har i alla fall jag gjort mitt på väldigt länge kan jag säga. Eller tills garderobsväggen dyker upp, men jag bär inte en pryl till! Tre dagar där jag kört på precis som ”alla andra” -Ikväll har jag feber och känner mig tämligen klen men jag är skitnöjd över att ha lyckats hålla planen! Jag skrattar gott åt bilden av den där gummistövel som låg sparkad i vredesmod på päronens bro och Tarzans übernöjda min när han kom spankulerandes med två varmkorvar på Ikea!

Nu skall vi ha semester!

//a

PS: Ursäkta långt inlägg… Det har varit lite traumatiska dagar 🙂

 

4 kommentarer

  • Anna Holgersson (inläggsförfattare)

   Jag begriper fortfarande inte att jag pallade den där torsdagen… fullkomligt hysteriskt faktiskt! Hänger med axlarna bara åt tanken ???? //a

 1. Anders

  Fullt ös – medvetslös verkar vara den metod som gäller när du gör om hemma 😀

  (Men resultatet blev nog toppenbra till slut).

  • Anna Holgersson (inläggsförfattare)

   Nja det är mycket förberedelser och sedan blir det ketchupeffekten när ALLT måste hända i ett ögonblick -Blir lite så när man behöver hjälp av andra! Blir nog bra och klart….nån gång… långt framöver… lova att meddela när jag är klar ???? //a

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.