Vännäsbygden

Försommaren 2011 hade jag många funderingar i huvudet, hade köpt familjegården i Vännäsbygden där det stod en Västerbottensgård sedan 1900 på tomten. Bodde då i Granö och visste inte riktigt vilket ben jag stod på. "Bara 22 år gammal".

Kring semestern bestämde jag mig för att göra ett ryck och ta itu med dom gamla ekonomibyggnaderna, när jag gjorde det gick jag hela tiden och sneglade på gården, som i sommarens solsken är riktigt skön. I huvudet på vem som helst tänkte man totalrenovering top to toe.

Så, efter 1 veckas brädfodring på uthusen och två hundra liter faluröd även där började jag med att riva ut köket och det första jag stötte på var en vattenskada. Då tänkte jag verkligen, hur ska detta sluta!

Sen har man ju vuxit upp med det där ryktet i huvudet, Vännäs är ett "hål" har man påstått! (Jag tänkte när jag gick på Liljaskolan at Vännäs är inte så dumt ändå, det finns ju allt). Därav ivern.

Drygt 1 år senare har jag gnetat på lite här och där med projekt och renoverat nerifrån, inifrån. Allt från ombygnation till jordvärmegrävning, veranda, pannrum, vitvaror,  kakel hit och dit. Bevarat det mesta i gammal stil! Speciellt salen.

Under min första tid som boende i Hällfors var det väll lite ovant med det rejäla lugnet som faktiskt är. Under hösten åker jag till en grannby och hälsar på en kille som jag träffat lite här och där under skoltiden men inte riktigt lärt känna. Det bryter isen, det visar sig vara en kanonkille som fort blir en "daglig kontakt". Allt eftersom lär jag känna nya här och där, alla lika välkomnande och trevliga, positiva till "någon ny".

Likaså Vännäs Moderaterna!

Sen är det väll ingen nackdel för en ungkarl som jag att det kryllar av unga damer på byn. Det är då en väsentlig skillnad mot den förra bygden jag verkade i.

Med huset mer än välordnat för att ta emot en kallvinter vill jag slå hål på den gamla skrönan att det skulle vara sämre att bo i Vännäs än någon annanstans i Västerbotten. Snarare tvärtom, Vännäsbygden har mer att ge än många andra kranskommuner. Pendelavstånd till flera andra orter och speciellt Umeå. Än fast man är så nära känns det som att man är en bra bit bort här ute! Vill man bo Centralt kan man bo i Umeå, vill man ha landsbygd, då väljer man. Så är det härikring. Tycker jag.

Vännäs är nu efter ett år, enligt mig, en kanonbygd med alla fördelar man kan tänka sig! Jag tror vi lever i en framtidsbygd!

Fredrik Jacobsson Hällfors Vännäs (M)

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.